Eerder vandaag plaatste ik het recept voor een koolhydraatarm en glutenvrij zadenbrood wat licht van kleur is. Op de foto zie je ze op het linkse rooster.
In deze blog geef ik je het recept van een ander brood wat ik dit jaar met Pasen maakte. Dit is het brood wat ernaast ligt, met de zonnebloempitten. Ik maakte er een Italiaanse variant van. Zo lekker!
Heerlijk bij een soepje, of gewoon zo. Uiteraard met een lekkere lik roomboter. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En het extra gezonde vetten geeft!
Past dit recept bij de Real Meal Revolution?
Bijna alle ingrediënten van dit brood staan op de groene lijst van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Je kunt hiervan in alle fases van de RMR eten tot je verzadigd bent. In het recept wordt ook Griekse yoghurt gebruikt. Die staat op de oranje lijst A. Tijdens fase 3, als je je volledig richt op vetverbranding gelden er beperkingen voor deze lijst.
Van de oranje lijst A mag je iedere dag één ding kiezen. Kies je die dag voor Griekse yoghurt dan mag je daarvan 60 ml. In dit hele brood zitten 2 eetlepels, wat gelijk staat aan 30 ml. Dit brood past dus heel goed bij de RMR. Mits je niet overgevoelig bent voor zuivel uiteraard.
[1, 2]
Koolhydraatarm en glutenvrij (Italiaans) zaden- en kaasbrood
- 75 g zonnebloempitten
- 75 g pompoenpitten
- 50 g lijnzaad
- 50 g sesamzaad
- 50 g chiazaad
- 1 tl Keltisch zeezout of Himalayazout
- 150 g geraspte oude kaas
- 4 eieren
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 2 el Griekse yoghurt of crème fraîche
- 40 g gesmolten roomboter
- eventueel zonnebloempitten om erover te strooien
Extra, voor een Italiaans brood:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 flinke teen knoflook, gehakt
- 60 g gedroogde tomaten, in stukjes
- 1 1/2 – 3 el Italiaanse kruiden, naar smaak
Doe alle pitten en zaden met het zout in een kom. Meng het goed door elkaar. Meng er dan de geraspte kaas door. Voeg als je een Italiaanse variant wilt maken, de ingrediënten voor het Italiaanse brood toe en meng het door elkaar.
Splits de eieren. Splits elk ei boven een kommetje. Voeg het eiwit uit het kommetje pas toe aan de rest als er geen spoortje eidooier bij gekomen is. Pak anders een nieuw ei en een nieuw kommetje. Anders krijg je de eiwitten later niet stijf geklopt.
Klop de eidooiers tot deze luchtig en lichter van kleur geworden zijn.
Klop de eiwitten stijf met het bakpoeder.
Mix de yoghurt of creme fraiche en de gesmolten roomboter door de luchtig geklopte eidooiers. Schep er de stijfgeslagen eiwitten op en spatel alles voorzichtig door elkaar.
Bekleed een kleine brood- of cakevorm met bakpapier en schep het deeg erin. Strooi er eventueel nog zonnebloempitten over.
Bak het brood ±30-40 minuten in de voorverwarmde oven op 170◦C.
Haal het brood uit de vorm en laat het dan afkoelen op een rooster.
- Voor 1 broodvorm van ±23 x 13 cm
Bronnen
[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .
[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie Gebruik deze lijsten om te kijken of dit recept op dit moment geschikt is voor jou. Dit ligt eraan in welke fase van de koolhydraatarme en vetrijke methode à la Real Meal Revolutie je je bevindt.
[3] Koolhydraatarm en glutenvrij Italiaans zaden- en kaasbrood. Het recept van het brood uit deze blog wat je kunt gebruiken om te printen.
[4] koolhydraatarm en glutenvrij zadenbrood Het lichtere brood wat ook op de foto boven aan deze blog staat, op het linkse rooster.
[5] Koolhydraatarm noten-, zaden- en pittenbrood Het recept van het brood wat helemaal rechts ligt. Met de pompoenpitten erop.