Deze lasagneschotel is zo’n maaltijd waarbij je denkt: ‘Dit ga ik vaker maken.’ Of: ‘Dit mogen ze me elke week wel voorschotelen.’ Zo ging het bij mij in ieder geval wel. Deze komt zeker vaker op tafel!

De lasagne was zelfs zo lekker dat ik mezelf de dag erna, op de fiets op weg van m’n werk naar huis, al aan het verlekkeren was. Op dat overgebleven stuk.

Èchte, pure ingrediënten

Deze schotel wordt helemaal gemaakt van èchte, eerlijke ingrediënten. En dat proef je.

Zelfs de lasagnevellen zijn zelfgemaakt. En dat is niet eens moeilijk of veel werk. Ik mixte het beslag ‘s ochtends voordat ik naar de winkel ging. Ondertussen konden de psylliumvezels zorgen voor de juiste binding. Eenmaal terug kon het de oven in. Ondertussen heb ik andere dingen gedaan. Met een timertje aan, want de vellen zijn zo gaar.

Alles vers of een beetje extra gemak

‘s Middags heb ik de schotel verder klaar gemaakt. De groenten-tomaten-gehaktsaus kun je maken zoals je favoriete Bolognaisesaus. Ik gebruik hiervoor zoveer mogelijk verse groenten uit m’n moeder’s moestuin. Inclusief verse tomaten. Die zijn zó lekker!

Maar je kunt ook voorgesneden Italiaanse groenten gebruiken. En/of gezeefde tomaten in plaats van verse. Dan ben je nog sneller klaar.

Tip: Normaal gesproken zit in gezeefde tomaten geen suiker of andere extra toevoegingen, maar controleer altijd het etiket.

Heerlijke kaassaus

Voor de kaassaus hoef je alleen de ingrediënten maar door elkaar te mixen. Dat is zelfs nog makkelijker dan de bechamelsaus die ik vroeger maakte. Die is nu uit den boze, vanwege de bloem en dus gluten die erin zitten. Maar dat geeft helemaal niets, want deze romige en luchtige kaassaus is eigenlijk nog lekkerder! Vind ik…

Wortels en zuivel zijn oké…

Bijna alle ingrediënten van dit recept staan op de groene lijst van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Maar wortels en zachte volle zuivel (en dus de roomkaas en mascarpone in dit recept) staan op de oranje lijst A.

Bij deze gezonde koolhydraatarme en vetrijke methode betekent dit dat je zonder beperking kunt genieten van deze lasagne als je in RMR fase 1, 2 of 4 zit. Dit zijn achtereenvolgens een verkennende fase, een fase gericht op herstel van je (darm)gezondheid en een onderhoudsfase die ingaat wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereiekt. Mits je eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je verzadigd bent.

maar kunnen maximale vetverbranding in de weg zitten…

Alleen als je in fase 3 zit, die zich richt op vetverbranding, gelden er beperkingen voor de producten op deze oranje lijst A. Je mag dan maximaal de aangegeven hoeveelheid van één van de producten op de lijst.

Zit je zelf in deze fase en ligt je focus op dit moment op afvallen? Dan kun je toch prima een lekkere lasagneschotel maken. Laat dan bijvoorbeeld de wortel weg. Maak de kaassaus wat dunner of vervang door een laag geraspte kaas. Harde kazen staan namelijk wel op de groene lijst.

De lasagnevellen kun je ook vervangen door plakken aubergine, courgette of pompoen. Gebruik je courgette, dan komt er wel meer vocht vrij. Eventueel kun je de aubergine-, courgette- of pompoenplakken vooraf grillen.

Hou bij producten van de oranje lijst dus rekening met de aangegeven maximale hoeveelheden. En uiteraard ook met wat je verder nog van die lijst eet die dag. Eét je twee producten van de lijst, halveer dan de aangegeven maximale hoeveelheden. Bijvoorbeeld.

Ook als je de RMR methode niet volgt, kun je uit de lijsten concluderen dat (te)veel zuivel afvallen in de weg kan zitten. Hetzelfde geldt voor groenten die wat meer koolhydraten bevatten en daarom op deze oranje lijst A staan. Maar bekijk de lijsten maar eens. Je zult zien dat er ook een heleboel groenten op de groene lijst staan. Er is dus altijd voldoende keus en je kunt volop variëren.

[1, 2]

Koolhydraatarme lasagne met lasagnevellen, verse tomaten en kaassaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de lasagnevellen:
  • 125 g roomkaas naturel

  • 4 eieren

  • 1/4 tl zeezout (bijv. Keltisch), verse peper

  • 2 el psylliumvezels


  • 2 tl gedroogde kruiden (Italiaanse en gerookte paprika)

  • Voor de groenten-tomaten-gehaktsaus:
  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 winterwortel

  • 1 – 2 paprika’s

  • 1 kleine of 1/2 grote prei

  • 1 courgette en/of 1 aubergine

  • klein doosje champignons

  • 500 g gehakt, naar keuze (wel zo vet mogelijk)

  • ± 8 rijpe tomaten met veel smaak

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • zeezout en 1-2 el Italiaanse kruiden, of naar smaak

  • Voor de kaassaus:
  • 500 g mascarpone

  • 2 eieren

  • 200 g Parmezaanse kaas, (zelf) geraspt

  • verse peper, zeezout, Italiaanse kruiden (oregano, basilicum)

Stappen

  • Voor de lasagnevellen:
  • Mix alle ingrediënten voor de lasagnevellen in een kom door elkaar. Laat dit een tijdje staan tot het een drillige substantie geworden is.
  • Roer het nog een keer goed door en smeer het met een spatel dun uit over één of twee bakplaten die bekleed zijn met een bakvel (of bakpapier). Bak dit ±15 minuten in een voorverwarmde oven op 150C of tot het mooi goudgelig ziet.
  • De plakken zijn dan flexibel, maar wel stevig. Laat ze even afkoelen op een rooster en verwijder dan de bakvellen.
  • Voor de groenten-tomaten-gehaktsaus:
  • Maak de groenten en knoflook schoon. Snijd de groenten en hak de knoflook. Smoor dan de ui, met de knoflook en de winterwortel op middelhoog vuur. Voeg achtereenvolgens de paprika, de courgette en/of aubergine en de champignons toe. Blijf tussendoor roeren.
  • Ik bakte het gehakt apart rul, omdat m’n pan nogal vol zat.

    Maar je kunt het ook prima bij je groenten in de pan rul bakken. Voeg dan het gehakt met wat zeezout en peper toe aan de groenten (voordat je de tomaten toevoegt) en bak het rul. Roer er vervolgens de tomatenstukjes en de tomatenpuree door. Voeg het zeezout en de kruiden naar smaak toe. Laat het dan even zachtjes sudderen tot je de saus dik genoeg vindt. De groenten moeten nog wel stevig blijven.
  • Voor de kaassaus:
  • Mix de ingrediënten  voor de kaassaus door elkaar en breng op smaak. Hou wel een deel van de Parmezaanse kaas achter om over de bovenkant te strooien.
  • Vet één grote of twee kleinere ovenschalen in met wat olijfolie. Ga nu om en om laagjes maken.
    Schep eerst tomatensaus in de schaal en dek af met een lasagnevel wat je op maat hebt gemaakt. Schep er weer tomatensaus op en dek af met een vel. Blijf dit herhalen tot je saus en bladen op zijn.
  • Smeer er dan de kaassaus over en bestrooi deze met de achtergehouden Parmezaanse kaas.
  • Bak de schotel  ±20-30 minuten in de oven op 175C of tot de lasagneschotel mooi goudbruin en heet is. Smakelijk!

Notities

  • Bijna alle ingrediënten van dit recept staan op de groene lijst van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Maar wortels en zachte volle zuivel (en dus de roomkaas en mascarpone in dit recept) staan op de oranje lijst A. Daarvoor gelden flinke beperkingen in fase 3; de vetverbrandingsfase. Boven het recept lees je hoe je in fase 3 van de Real Meal Revolutie toch van een koolhydraatarme lasagne kunt genieten.

Het recept om te printen vind je bij de ‘Bronnen’ [3].

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Koolhydraatarme lasagne met lasagnevellen, verse tomaten en kaassaus Printbare versie van het recept.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Hallo Cora, ik zag dat er bij de AH nu lasagnevellen van pompoen te koop zijn. Zou dat ook passen binnen deze leefstijl?

    • Hallo Ellen, volgens mij zijn deze lasagnevellen gewoon geschaafde plakken pompoen. En pompoen past zeker in onze gezonde leestijl. Pompoen staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. In fase 3, dus als je aandacht ligt op optimale vetverbranding, dan zijn er beperkingen voor de producten op deze lijst. Voor pompoen is dat een halve gesloten handvol. Niet zoveel dus. Dus tijdens fase 3 kun je de lasagne beter maken van bijv. courgetteplakken. Succes! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.