Hallo allemaal. Hier is nog een keer een recept van mij. Het is alweer een tijdje geleden dat we dit maakten, maar het was er nog niet van gekomen om de blog helemaal af te maken.
Ik vond een recept van een gevulde aardappel met bechamelsaus op ‘5 minutes crafts’. Dat zijn korte filmpjes over dingen die je zelf kunt maken. Ik vind het leuk om hier naar te kijken.
Beetje anders
Dit recept leek me erg lekker. Ik vroeg of we het een keer konden maken en dat vond mama goed. We hebben het wel aangepast zodat het ook past bij wat zij en papa willen eten.
Gezellig en lekker
Het duurde wel langer dan 5 minuten hoor, maar het was wel heel gezellig om samen te koken. En we vonden het allemaal héél erg lekker, door de gehaktlaag onder de aardappels en de kaassaus erover. Ik hoop dat we het nog eens zullen eten.
Gepofte zoete aardappel op een gehaktkoek
Ingrediënten
6 zoete aardappelen
- Voor het gehakt:
2 teentjes knoflook
1 ui
1/2 paprika
stukje prei
500 g gehakt
1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout of Himalayazout, of naar smaak
verse peper
1 – 2 tl harissa
2 tl gerookt paprikapoeder
1/2 tl nootmuskaat
- Voor de vulling:
300 g spekblokjes
2 stengels lente-ui
verse kruiden (bieslook, peterselie, basilicum, …)
200 g crème fraîche
verse peper, Himalayazout, gerookt paprikapoeder
- Voor de saus:
250 g mascarpone
2 eieren
200 g geraspte kaas
Stappen
- Was en borstel de zoete aardappelen schoon en droog ze af. Prik rondom een aantal gaatjes in de schil met een prikker of punt van een scherp mesje. Dit zorgt dat ze eerder gaar worden. Smeer ze in met olijfolie en strooi er peper en zout over.
- Leg de aardappels in een ovenschaal die ingesmeerd is met olijfolie. Laat ze in 45-60 minuten gaar worden in de oven op 175 graden Celcius. Let op: ongeveer de laatste 20-30 minuten wordt het gehakt mee gebakken (stap 5). Controleer of ze gaar zijn met een vork, mesje of stevige prikker.
- Maak ondertussen de knoflook, ui, paprika en prei schoon. Pers de knoflook. Snij de ui, paprika en prei in kleine stukjes.
- Kneed het gehakt met de knoflook, fijngesneden groenten en kruiden goed door. Bak een klein balletje van het gehakt in de magnetron of een pannetje om te proeven. Als het nog niet goed van smaak is, doe je er nog wat zout of kruiden bij.
- Haal nu de zoete aardappels even uit de oven. Leg ze uit de ovenschaal. Druk het gehakt plat in de ovenschaal en leg er de aardappels weer op. Zet ze terug in de oven tot ze gaar zijn.
- Bak de spekjes uit. Maak de lente-ui schoon en snijd deze in ringetjes. Hak of knip de verse kruiden in stukjes. Doe er ook het Himalayazout en crème fraîche door.
Op de foto zie je er ook de zoete aardappel van stap 7 bij. - Hol de zoete aardappelen uit. Meng met de ingrediënten van stap 6.
- Vul de zoete aardappelen met dit mengsel. Smeer wat over is over de gehaktlaag in de ovenschaal. Leg de aardappelen er bovenop.
- Maak de saus door de mascarpone te kloppen met de eieren en verse peper, Himalayazout en verse kruiden naar smaak. Giet dit over de aardappelen en strooi hierover de geraspte kaas.
- Bak de zoete aardappels ongeveer 20-30 minuten op 175 graden Celcius of totdat de schotel een lekker korstje heeft.
Wij legden de open kant van de zoete aardappelen naar beneden zoals ik op het filmpje zag. Dat werkte niet zo goed met de saus die we maakten. Het gleed er tijdens het bakken af, zoals je op de foto kunt zien. Ik denk dat je ze beter niet om kunt draaien.
Notities
- Voor ongeveer 6 personen.
- Volgens mama kun je deze schotel beter niet maken als je eet volgens de Real Meal Revolutie en nog moet afvallen (fase 3). De zoete aardappelen, crème fraîche en de mascarpone staan op de oranje lijst A. Dat zijn teveel dingen van die lijst voor één dag. Ik weet dat allemaal niet precies, maar onder het recept kun je er meer over lezen.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
het lijkt me heerlijk Maaike, dus ik ga het eens proberen. Leuk dat je af en toe een recept met ons deelt.
Het was inderdaad heel lekker Lia, en leuk dat je het een keer gaat proberen. Misschien kun je een foto in de Facebook groep plaatsen als je het gemaakt hebt? Groetjes Maaike