Deze gevulde pannenkoek was thuis een groot succes. Omdat onze kinderen niet koolhydraatarm eten, maakte ik voor hen wel een andere pannenkoekenmix. Maar de basis, de vulling van de pannenkoek, was hetzelfde.
Lekker hun eigen ding
Op die manier kunnen ze toch af en toe genieten van de dingen die zíj lekker vinden maar wij niet meer eten. Ze maken tenslotte hun eigen keuzes. Daar hebben ze ook de leeftijd voor. En toch valt het zo goed te combineren met onze eigen onbewerkte en koolhydraatarme leefstijl. Want twee helemaal verschillende maaltijden klaarmaken; daar begin ik niet aan.
Maar zoals gezegd viel deze groenten-gehaktvulling met pesto ook bij hen heel erg in de smaak. Ze hebben niet eens gevraagd om een pannenkoek met zoet. Ze zijn niet altijd blij met mijn ongebreidelde passie om steeds weer nieuwe koolhydraatarme gerechten te verzinnen. Soms zouden ze liever weer gewoon ‘gewoon’ eten. Zoals ‘normale’ mensen eten. Maar gelukkig lang niet altijd. Zoals deze keer. Wat hen betreft mogen deze overheerlijke pannenkoeken best vaker op tafel komen. En daar ben ik alleen maar blij om.
Pannenkoek gevuld met pesto-preigehakt
Ingrediënten
- Voor de groenten:
2 teentjes knoflook
1 ui
1 1/2 paprika (of 1 grote)
1 prei
- Voor het gehakt:
500 g gehakt
1/2 el Keltisch zeezout
flinke mespunt kruidnagel
1 tl elk van mosterdpoeder, gerookte paprika, kurkuma
1/2 tl elk van nootmuskaat, knoflookpoeder en uipoeder
kokosvet
- Smaakmakers voor de groenten:
1/4 – 1/2 tl harissa, naar smaak
4 el pesto
Keltisch zeezout en verse peper
- Pannenkoekenbeslag:
8 eieren
200 g roomkaas
4 el psylliumvezels
Himalayazout en verse peper
1 el elk van gerookte paprika en Italiaanse kruiden
- Extra:
150 g geraspte kaas
Optioneel: 75 g mascarpone
Stappen
- Maak de groenten-gehaktvulling:
- Maak knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui en snijd de paprika’s in stukjes en de uien in ringen. Snijd het groen van de prei wat fijner en hou dit apart.
- Doe het gehakt in een (nog koude) braadpan. Doe het zout en de kruiden erbij en meng het met een houten lepel goed door. Op deze manier heb je hier geen aparte kom voor nodig en kun je de kruiden toch goed door het gehakt mengen.
- Zet nu de hittebron aan en doe wat stukjes kokosvet aan de zijkant van de pan zodat deze kan smelten terwijl de pan opwarmt. Laat het gehakt aan de onderkant bruin worden en draai het dan als een plak om. Gebruik de houten lepel om het gehakt in grove stukken te verdelen en bak het op deze manier mooi goudbruin.
- Haal het gehakt tijdelijk uit de pan. Bewaar vet en vocht voor een ander recept. Heerlijk voor in een soepje bijvoorbeeld.
- Smelt kokosvet in de braadpan. Roerbak hierin de groenten. Voeg daarna de harissa en de pesto toe.
- Voeg het gehakt weer toe en breng op smaak met Keltisch zeezout, verse peper
- Maak het pannenkoekenbeslag:
- Mix alle ingrediënten van het pannenkoekenbeslag en laat even rusten zodat de psylliumvezels kunnen binden.
- Afwerken:
- Smelt wat kokosvet in een koekenpan. Giet hierin een deel van het pannenkoekenbeslag. Bestrooi met wat geraspte kaas.
- Bak de pannenkoek aan de onderkant mooi bruin en draai deze dan voorzichtig om. Het beslag is niet heel stevig en hoe groter de pan, hoe moeilijker dit is. Maar niet getreurd; een gebroken pannenkoek is net zo lekker!
- Bak de pannenkoek nu ook aan deze zijde mooi goudbruin en laat ‘m daarna op een bord glijden. Besmeer de pannenkoek (optioneel) met circa 2 el mascarpone. Schep de vulling erop, klap de pannenkoek dubbel en smullen maar!
Notities
- Voor circa 4 personen.
- RMR2.0: Roomkaas en mascarpone staan als zachte volle zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de beperking en/of aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In 1/4 deel van dit recept zit 50 ml roomkaas. Er blijft dan nog 10 ml (2 tl) mascarpone over om op je pannenkoek te smeren.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Eet de vulling in een in een omelet in plaats van in een pannenkoek en laat de mascarpone weg. Op die manier vermijd je de zachte zuivel helemaal en past dit recept zonder beperking ook bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.