Deze cakejes zijn stevig, maar tegelijkertijd wel smeuiig. Ze bevatten een heleboel vezels en zijn een gezonder alternatief voor een extraatje. Gezonder dan de meeste als ‘gezond’ bekend staande tussendoortjes uit de winkel. Om maar niet te spreken over de andere tussendoortjes waarvan iedereen snapt dat ze niet gezond zijn.

Natuurlijke zoetheid

Ze zijn gluten- en suikervrij. Ook zitten er geen kunstmatige zoetmiddelen in. De licht zoete smaak komt van de natuurlijke zoetheid van de wortel en yacon en van de stukjes (gedroogd) fruit. Yacon leent zich uitstekend als aanvulling op een wortelcakeje, maar als je die niet hebt gebruik je gewoon wat meer wortel. Bij mij loopt het yacon-bewaarseizoen nu ook echt op het eind.

Ook lekker uit de vriezer

Ik maakte ze dit jaar voor onze brunch met Pasen. Wat we niet op aten, vroor ik in. En zo hadden we vorige week met moederdag bijvoorbeeld nog zo’n lekker cakeje. Je kunt ze zo eten, maar een likje roomboter erop, maakt ze extra lekker!

Haver-wortelcakejes met appel en gedroogd fruit

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Droge ingrediënten:
  • 200 g volkoren havermout; grote vlokken

  • 1 tl bakpoeder

  • 1 tl kaneel

  • 1/2 tl zeezout; of naar smaak

  • Natte ingrediënten:
  • 1 middelgrote winterwortel

  • 1 middelgrote yacon; of vervang door 1 extra wortel of 1 rode biet

  • 1 appel

  • 10 gedroogde (ongezwavelde) abrikozen

  • 4 el (ongezwavelde) rozijnen; gewassen en droog gedept

  • 240 ml melk

  • 3 eieren

Stappen

  • Droge ingrediënten:
  • Maak de havermout (pulserend) wat fijner in een keukenmachine. Het moet wel structuur houden.
  • Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom en meng goed door.
  • Natte ingrediënten:
  • Maak de wortel, yacon en appel schoon. Je hoeft ze niet te schillen; zeker wanneer ze biologisch zijn is het juist goed om de schil te gebruiken. De schil bevat veel voedingswaarde en vezels.
  • Rasp de wortel en yacon op een grove rasp.
  • Snijd de appel en de gedroogde abrikozen in stukjes.
  • Mix de melk en de eieren en voeg dan de rest van de natte ingrediënten toe.
  • Verder:
  • Doe nu de natte bij de droge ingredienten en roer alles goed door.
  • Schep in kleine muffinvormpjes en bak ze circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius; of tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster. Smakelijk!

Notities

  • Ik ben vergeten op te schrijven hoeveel stuks ik gemaakt had. Op de foto hierboven zie je 8 kleine cakejes op het rooster liggen om af te koelen, maar ik weet niet of ze dat allemaal waren. Gelukkig kun je ze goed invriezen als je er teveel hebt.
  • RMR2.0: Haver en gedroogd fruit staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Appels staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Volle melk staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.