Deze heerlijke bananen-appelbroodjes maakte ik vorig jaar voor onze paasbrunch. Ze waren zo lekker dat ik ze dit jaar weer gemaakt heb. Ik heb er nu al zin in!
Banaan en appel?
Deze bananen-appelbroodjes zijn gemaakt van pure ingrediënten en zijn glutenvrij. Hele gezonde broodvervangers dus, maar ze bevatten wel wat extra koolhydraten van het kokosmeel (lichtrode lijst), de bananen en appels (oranje lijst B van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie).
Beoordeel zelf of dit al past bij jouw eigen koolhydraatarme en vetrijke leefstijl van dit moment. Heb je je gezondheids- en gewichtsdoelen bereikt dan kun je prima experimenteren met dit soort gezonde bronnen van koolhydraten. Kijk of je op gewicht blijft en jezelf er goed bij blijft voelen. Dan is er niets aan de hand.
Bovendien is dit recept goed voor zo’n 25 kleine broodjes. Je kunt ze prima invriezen. En als je er dan een keer één eet, dan is het ook echt een traktatie. Het mooie van dit recept is bovendien dat de banaan en de appel deze broodjes een natuurlijke zoetkracht geven. Je hebt dus helemaal geen suiker of zoetmiddel nodig. Deze broodjes zijn bovendien zó lekker dat ze aan een flinke lik roomboter genoeg hebben. Zonder kan natuurlijk ook, maar waarom zou je?
Bananen-appelbroodjes
Ingrediënten
100 g lijnzaad
60 g chiazaad
100 g zonnebloempitten
100 g pompoenpitten
1 el kaneel
75 g kokosmeel
1 1/2 tl bakpoeder
75 g kokosolie
2 kleine appels
2 middelgrote bananen
6 eieren
Eventueel: noten of zaden/pitten als topping
Stappen
- Maal het lijnzaad.
- Mix met de rest van de zaden en pitten, de kaneel, het
kokosmeel en het bakpoeder. - Smelt de kokosolie zachtjes en zet het daarna van de hittebron.
- Snijd ondertussen de klokhuizen uit de appels en snijd de appels in stukjes. Pel de bananen en snijd ze ook in stukjes.
- Meng de bananen met de appels in een hoge kom en pureer het met de staafmixer.
- Klop de eieren los. Meng dan de eieren, het gesmolten vet en de vruchtenpulp door de droge ingrediënten.
- Schep het beslag in (siliconen) cakevormpjes. Strooi er als je wilt nog wat noten, zaden of pitten over en druk ze een beetje in het beslag.
- Bak de broodjes circa 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius of tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Notities
- RMR2.0: Kokosmeel staat op de lichtrode lijst, net als andere glutenvrije meelsoorten. Producten van de lichtrode lijst passen niet bij fase 2 en 3. Bananen en appels staan op de oranje lijst B. Producten van deze lijst passen niet bij fase 3 van de Real Meal Revolutie.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.