Deze soep maakte ik vorig jaar of zelfs twee jaar geleden voor het eerst. Toen ik een keer een paar te groot geworden courgettes had. Die waren in de moestuin aan onze aandacht ontsnapt. Heel herkenbaar waarschijnlijk voor mensen die net als wij courgette planten in hun moestuin hebben.
Favoriet
Vanaf de eerste keer was de soep een succes. Vooral ook bij onze dochter, die toch niet altijd enthousiast wordt van onze gezonde leefstijl en manier van koken. Ze is nu eenmaal niet de grootste groenten-eter. En ze wordt juist wel blij van wraps en pasta.
Maar bij deze soep zei ze meteen: ‘Deze mag op de blog, mam!’. Ze denkt daarbij dan niet alleen aan anderen die mijn website bezoeken om recepten zoeken. Ze weet dat het ook voor mijzelf het archief van m’n eigen recepten is geworden. En dat het publiceren van een blog de kans vergroot dat ik een recept later nog eens maak.
Voor de blog en voor het nageslacht
Ik vertelde haar dat ik de soep gemaakt had zonder mee te schrijven. Dat kost immers best veel tijd en die heb ik niet altijd tijdens het koken. ‘Dan moet je nu vlug opschrijven hoe je ‘m gemaakt hebt en dan nog een keer maken!’ Dat deed ik en toen schreef ik wel mee. Het concept van dit recept is daarna blijven ‘liggen’. Tot nu toe niet gepubliceerd. Wel gebruikte ik ‘m zelf om de soep opnieuw te maken. Al verschillende keren. Als Maaike nu een groene soep gegarneerd met kerstomaatjes en spekjes ziet, zegt ze dan ook: “Is dit die soep weer?”.
Dit jaar heeft ze haar middelbare school afgesloten. Ze neemt nu een tussenjaar, zoals dat bij de jeugd zo mooi heet. Ze werkt en wil later in het jaar gaan reizen. Met het idee om volgend jaar te gaan studeren en op kamers te gaan. Of ze dan deze soep zal maken, weet ik niet. Maar bij deze in ieder geval het recept voor ‘dé soep’. Dan kan ze ‘m vinden mocht ze dat willen. En anderen ook 😉
Courgettesoep met kerstomaatjes, spekjes en roomkaas
Ingrediënten
— alle groenten schoongemaakt gewogen —
- Voor de soepbasis:
4 teentjes knoflook
1 pepertje; of naar smaak
1 ui
200 g wortel
300 g prei
circa 500-550 g courgette
225 g aardappel
kokosvet, om te bakken
circa 0,75 liter water
circa 1 el Keltisch zeezout of kruidenzout; of naar smaak
1 el gedroogde basilicum
verse peper en Himalayazout
optioneel: 4 takjes maggikruid
optioneel: 2 takjes citroenverbena
- Extra groenten voor vulling:
375 g soepgroenten (ik gebruikte paprika, chayote en tomatillo‘s)
- Om te serveren:
1 bakje spekjes (125 g)
(kers)tomaatjes
roomkaas
verse bieslook
Stappen
- Bak de spekjes uit op middelhoge temperatuur. Doe de spekjes uit de pan. Bewaar het bakvet van de spekjes om de groenten te bakken.
- Maak ondertussen alle groenten schoon. Hak de knoflook en het pepertje fijn en snipper de ui. Snijd de rest van de groenten in stukjes. De courgette en aardappel mogen in wat grovere stukken gesneden worden.
- Vul het spekvet eventueel aan met extra kokosvet. Smoor hierin de ui met de fijngehakte knoflook en pepertje. Voeg daarna de wortel toe en roerbak deze even mee.
- Haal nu de helft van het ui-wortelmengsel uit de pan en bewaar dit voor de soepbasis; zie stap 6.
- Voeg aan de overgebleven groenten in de pan de extra soepgroenten toe en roerbak deze mee tot ze bijna beetgaar zijn. Breng op smaak met wat Himalayazout en verse peper.
- Ga nu verder met de soepbasis. Voeg de courgette en aardappelstukjes toe aan het ui-wortelmengsel uit stap 4. Roerbak ze samen ongeveer 3-5 minuten.
Voeg nu het water, Keltische zeezout en de kruiden toe. - Breng de soepbasis aan de kook en laat deze zachtjes gaar worden. Of zet de pan, zodra de inhoud kookt, goed geïsoleerd weg in bijvoorbeeld een oud dekbed om te garen.
- Pureer de soepbasis zodra de groenten gaar zijn. Voeg dan de roergebakken groenten toe aan de gepureerde soep. Breng op smaak met Himalayazout en verse peper.
- Serveren
- Snijd wat (kers)tomaatjes in stukjes en verdeel ze over de soepborden. Doe er ook een schep roomkaas en wat spekjes en bieslook bij.
- Zorg dat de soep goed heet is en verdeel deze over de borden. Smakelijk!
Notities
- Ik maakte een grote pan soep van circa 5 liter. Het recept is aangepast voor 2 1/2 liter soep.
- Je kunt deze soep ook prima invriezen. Lekker voor een makkelijke lunch bijvoorbeeld.
- Ik gebruikte de eerst keer ook een (zelf) ingemaakt potje met ui, knoflook, tomatillo en chayote. Die heb ik ingemaakt toen er overvloed was en is later een makkelijke extra opvuller en smaakmaker. Het recept hierboven is gebaseerd op de soep die ik maakte zonder deze toevoeging. Tegenwoordig gebruik ik ook vaak extra tomaten door de soepbasis.
- RMR2.0: Aardappel staat op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortel en zachte volle zuivel (zoals roomkaas) staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- Keto en zo: Wist je dat we veel van de koolhydraten in aardappels en rijst niet zelf kunnen verteren en dat ze juist een positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel? Zeker als de aardappelen of de rijst eerst gekookt en daarna goed afgekoeld zijn geweest? Er ontstaat resisten zetmeel dat pas in de dikke darm door goede darmbacteriën wordt omgezet tot heel gezonde korteketen-vetzuren. Later worden deze zelfs omgezet tot échte ketonen voor de darmen. Ze houden de darmwand gezond. Mijn kijk op het gebruik van bijvoorbeeld (biologische) aardappelen en rijst is daarom anders dan die van vele anderen in het koolhydraatarme ‘veld’. Wat mijn kijk is vind je hier: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie aanpassing hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortel is het een halve hand vol.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de wortel door een groentensoort van de groene lijst en laat de aardappels en roomkaas achterwege. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3. Wanneer je de aardappels weglaat, wordt de soep iets dunner. Eventueel kun je dan wat minder water toevoegen.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.