Een quiche… het klìnkt al lekker. Nu is niet elke hartige taart een quiche. Eigenlijk mag je ‘m alleen zo noemen als ‘ie gemaakt is van korstdeeg en een vulling heeft van o.a. eieren en room.
Door de tarwebloem is zo’n quiche niet koolhydraatarm. Maar je kunt er natuurlijk wel een koolhydraatarme versie van maken. Gebruikt ànder deeg of laat het deeg gewoon weg. En als het dan officieel geen quiche meer is, dan noem je ‘m toch gewoon hartige taart. Altijd goed!
Je kunt bijvoorbeeld deeg maken van amandelmeel. Kijk maar eens naar dit recept van quiche met bodem van amandelmeel en cottage cheese. Vervang de kookroom door slagroom en je hebt een koolhydraatarm en vetrijk recept. Onderaan deze blog vind je nog wat ideeën voor andere bodems.
Sinds de publicatie van deze blog heb ik nu zelf ook een recept voor een hartige taart mèt bodem: Kip kerrie kool taart.
Zelf vind ik een hartige taart zonder bodem ook prima. Minder koolhydraten en nog makkelijker ook! Met of zonder bodem – hartige taarten passen perfect in een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Met veel eieren en veel groenten. En omdat we vetten niet schuwen, met een lekker romige vulling en heerlijke toppings. Ze zijn eenvoudig te maken en goed voor te bereiden. Daarna doet de oven het werk. En je kunt eindeloos blijven variëren.
Basisrecept hartige taart
Dit heb je nodig:
- groenten
- knoflook
- zeezout, peper, kruiden
- 4 -6 eieren
- 2 – 3 dl slagroom, crème fraîche, mascarpone of kokosmelk uit een blikje
- toppings naar keuze, zoals diverse soorten kaas, uitgebakken spekjes, noten
Roerbak de groenten met knoflook, zout, peper en andere kruiden tot ze nèt beetgaar zijn. Hou er rekening mee dat ze in de oven nog nagaren. Laat ze dan goed uitlekken en schep ze in een lage taartvorm. Hierdoor heb je veel oppervlakte en krijg je relatief meer van het lekkere korstje aan de bovenkant. Bovendien wordt de vulling dan gemakkelijker gaar.
Klop de eieren los met de slagroom, crème fraîche, mascarpone of kokosmelk. Maak dit mengsel ook weer op smaak met peper en zout en als het even kan fijngehakte verse kruiden. Dat is niet alleen gezond, maar ziet er ook nog eens heel gezellig uit.
Giet het ei-mengsel over de groenten. Beleg met kaas en of andere toppings en zet de taart zo’n 20-30 minuten in de oven op zo’n 180-200 graden Celcius. Tegen die tijd is de eiermassa gaar en de bovenkant goudbruin. Aansnijden en smullen maar!
Eén van m’n recente favorieten is een hartige taart met boerenkool en prei. Ik roerbak de boerenkool met een uitje, knoflook en kruiden. Niet te lang, want hij moet wel knapperig blijven. Hetzelfde doe ik met de prei. De op smaak gemaakte groenten doe ik dan in laagjes in de taartvorm. Dat hoeft natuurlijk niet, maar ziet er wel leuk uit. Naast de eiervulling gebruik ik uitgebakken spekjes of rookworst en verschillende soorten kazen als topping. Soms strooi ik er wat gehakte noten of sesamzaadje over. Succes gegarandeerd!
Het is ook lekker om pesto te gebruiken als smaakmaker en je kunt de spekjes en worst ook weglaten.
Een printbare versie van deze vegetarische versie van boerenkool-preitaart is hier te vinden: boerenkool-preitaart.
Variaties voor vulling
Er zo ontzettend veel mogelijkheden dat je er bijna niet op uitgekeken kunt raken. Zelfs niet als je er wekelijks één op tafel zou zetten. Niet zo’n slecht idee, eigenlijk. Zeker niet in de winter! Zoek je inspiratie, kijk dan eens in de tabel hieronder.
In de hoofdrol | Lekker in combinatie met |
Vlees of vis
(kruiden en kort bakken) |
Kaas (raspen of verbrokkelen) |
Kruiden | Andere toppings |
Andijvie | Knolselderij | Gehakt | Parmezaanse kaas, ricotta |
||
Asperges, groen en/of wit |
Ui, courgette |
Spekblokjes of ham | Belegen kaas, Gruyère, of Camembert |
Basilicum, peterselie of pesto | |
Aubergine | Ui, courgette, paprika, prei |
Extra: gehakt | Parmezaanse en Goudse, of geitenkaas, of feta |
Italiaanse kruiden | |
Avocado | Ui, brocolli | Spek, of stukje kipdijbeenfilet | Mozzerella, of Brie |
||
Bloemkool | Rode ui | Cheddar of een andere pittige kaas | Basilicum, Rozemarijn, kurkuma | Sesamzaadjes, stukjes noot | |
Boerenkool | Ui, prei | Stukjes rookworst, uitgebakken spek |
Jonge en/of oude kaas, brie | ||
Brocolli | Ui, Lenteui, tomaatjes (gehalveerd) |
Gebakken stukjes kipdijfilet, of zalm, of tonijn |
Oude kaas en/of brie | Pesto | |
Champignons | Courgette, prei of spinazie | Hüttenkäse of harde geitenkaas | |||
Courgette | Paprika | Gebakken stukjes kipdijfilet | Oude kaas | ||
Koolrabi | Lenteui | Stukje kipfilet | Peterselie | ||
Gehakt |
Nasi- of bamigroenten | Gehakt:
Bak het gehakt met een uitje, knoflook, verse gember, sambal, koolhydraatarme ketjap + eventueel extra nasi/bamikruiden (lees het etiket!). |
komijnpoeder, kurkuma, gemberpoeder, gemalen koriander en laos | ||
Paprika | Ui | Gehakt
Bak een (stukje van een) pepertje mee met het gehakt voor wat extra pit. Voeg ook 2 el tomatenpuree eraan toe. |
Kan met milde of pittigere kaas | Basilicum, oregano, tijm |
Pijnboompitten |
Pompoen | Ui, paprika of kastanjechampignons, of spinazie |
Zachte geitenkaas of feta, extra: ricotta, extra: geraspte kaas |
Tijm, Salie | Extra: hazelnoten, pompoenpitten | |
Prei | Ui, paprika | Spekjes, of gehakt losgeruld met de groenten, of stukjes kipdijfilet |
Harde kaas, of plakjes mozzarella, of (verse) geitenkaas |
Kerrie, Basilicum, Tijm, of pesto |
Walnoten en/of pecannoten, gehakte amandelen |
Rode biet, in dunne plakjes | Ui | Verse geitenkaas | Tijm | Walnoten en/of pecannoten |
|
Shoarma | Ui, prei, rode paprika |
Shoarma (lees etiket en let op koolhydraten) | Kruidenroomkaas, geraspte kaas | komijnzaad, djinten, paprikapoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, kurkuma, |
|
Spek | Ui | Uitgebakken blokjes spek | Gruyere | ||
Spinazie | Rode ui, cherry-tomaatjes | Bacon | Cheddar of een andere pittige kaas | Tijm | Zongedroogde tomaatjes |
Tomaat | Rode ui, paprika, champignons | Extra: gehakt | Pittige(re) kaas | Oregano | |
Tonijn | Ui, of: Courgette, paprika, tomaten |
Roomkaas, feta | Peterselie | Zonnebloempitten | |
Ui |
Plakjes uitgebakken pancetta | Parmezaanse kaas, ricotta |
Blaadjes verse salie, fijngesneden | ||
Zalm, vers / gerookt | Ui, Paprika, of asperges |
Zalmfilet en/of Gerookte zalmfilet |
Kruidenroomkaas | Dille, Bieslook |
Variaties voor bodems
[0] Kip kerrie kool taart Mijn eigen versie van een koolhydraatarme bodem voor hartige taart vind je in deze blog.
[1] Koolhydraatarme hartige taart met spinazie en geitenkaas Recept voor een koolhydraatarme bodem gemaakt met amandelmeel. Nederlands recept, maar wel vertaald uit het Engels vermoed ik. En niet altijd even goed. Het ‘psyllium schuimpoeder’ in het recept moet ‘psyllium vezels’ zijn.
[2] Paleo Quiche with a Nut-free + Grain-free Crust Wil je een bodem, maar kun je niet tegen noten, dan is dit een recept voor jou. In plaats van amandelmeel worden lijnzaad en gemalen zonnebloempitten gebruikt.
[3] Basis deeg met kokosmeel. Recept voor een bodem met kokosmeel.Het zoetmiddel in het recept is optioneel en laat je weg voor een hartige taart.
[4] Koolhydraatarme spinazie quiche Kort YouTube filmpje van een quiche gemaakt met het beroemde ‘Fat head pizzadeeg’. Deze bevat amandelmeel en geraspte kaas. Engelstalig. Ik vind dat deeg helemaal geweldig, dus deze ga ik zeker eens proberen. Hier vind je mijn blog hierover, met recept van de ‘Fat Head Pizza’.
De hartige taart met nasi/bami groenten en gehakt is heerlijk. Maar die met boerenkool, prei en rookworst staat bij mij met stip op 1. Binnenkort weer één van de andere combinaties proberen! Die basis van eieren met slagroom is goed, zo lukt elke hartige taart!
Goed om te horen! Ja, die met boerenkool is inderdaad ook heel lekker. Maar ik vind het ook zo leuk om af te wisselen.