Gevulde courgette’s is één van mijn favoriete zomergerechten. Ik vind gevulde groenten uit de oven sowieso erg lekker. Bovendien hebben we vaak een grote aanvoer van courgette’s uit de tuin. Dan is dit een ideale manier om ze te gebruiken. Gisteren was het er bovendien een mooie dag voor. Zowel buiten als binnen was het ineens een stuk koeler. Dan vind ik het ineens veel minder erg om de oven aan te zetten 😉

Dit recept is de keto-creatie van m’n vroegere gevulde courgettes. Toen deed ik er o.a. fijngesneden gemberbolletjes doorheen. Dat gaf een pittige en zoetige smaak aan de vulling die ook onze kinderen erg lekker vonden. Maar sinds we geen suiker meer gebruiken zijn deze bolletjes uit den boze. Ze zijn namelijk ingelegd in puur suikerwater.

Maar niet getreurd. Verse gember is een hele goede vervanger en voor dat zoetje gebruikte ik een eetlepel Coconut Aminos. Weet je niet wat dat is, kijk dan eens op mijn eerdere blog Rendang Daging; Indisch stoofvlees. Hierin schreef ik over deze biologische marinadesaus die gemaakt is van kokosbloesemsap.

Vaak doe ik de fijngesneden groenten en het gehakt rauw in de courgette’s en bak het dan wat langer. Dan krijg je zeg maar een soort gehaktbal in je courgette. Deze keer maakte ik ook een gevulde courgette variant met kip-kerrie en die wilde ik niet zo lang in de oven zetten. Vandaar dat ik deze keer de vulling vóórbakte. Eigenlijk net zo handig.

Het resultaat was een met groenten en gehakt gevulde courgette die net zo lekker was als dat ik me herinner van ‘vroeger’ ;-). Ik had wat vulling over en ook nog wat paprika’s liggen. Die heb ik toen gevuld en mee gebakken. Dat is ook erg lekker!

Gevulde courgette met groenten-gehaktvulling

  • ±5-6 bolcourgettes of courgettehelften
  • 2 tenen knoflook
  • stukje gember (±1 1/2 cm)
  • 1 grote ui
  • 1 grote winterwortel
  • 2 paprika’s
  • 125 g champignons
  • eventueel extra groenten (ik had bijv. wat bleekselderij over)
  • kokosvet, om te bakken
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el tamari glutenvrije sojasaus of Coconut Aminos
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)
  • ±100 g kaas
  • verse peper en Himalaya- of Keltisch zeezout
  • eventueel wat extra paprika’s, om te vullen met overgebleven vulling

Snijd een kapje van de bolcourgettes. Als ze groot zijn kun je ze ook doormidden snijden en beide helften vullen. Snijd langwerpige courgettes doormidden. Hol de courgettes uit met een meloenboor of een lepel. Het courgette-vruchtvlees gebruik je niet in dit recept. Maak er bijvoorbeeld soep van. Strooi wat zout over de uitgeholde courgettes en wrijf het
met je hand uit. Dit zorgt ervoor dat er vocht uit de courgette onttrokken wordt.

Maak de knoflook, gember, ui, winterwortel, paprika’s en champignons schoon. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de groenten in stukjes. Verhit wat kokosvet in een pan. Roerbak de ui met de wortel, knoflook en gember in het
bakvet. Voeg dan de paprika’s en daarna de champignons toe en laat tussendoor even mee roerbakken.

Voeg dan het gehakt toe, samen met het paprikapoeder en wat verse peper en zeezout. Bak het gehakt rul en voeg dan de tamari- of Coconut Aminos toe, samen met de tomatenpuree. Roer goed door en breng op smaak met peper en zeezout. Haal de pan van de hittebron.

Giet het vocht uit de courgettes en dep ze droog met wat keukenpapier. Vul ze dan met het gehakt-groentenmengsel.

Strooi de geraspte kaas erover. Bak de gevulde courgettes in ±20 minuten goudbruin en gaar op 175C.

Wil je dit recept printen? Kijk dan hier: Gevulde courgette met groenten-gehakt vulling

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.