Ik vind gebakken knolselderij heel erg lekker. Het heeft een aardse en toch zoetige smaak! Deze smaak combineert erg goed met verse tijm en ook met walnoten.

Knolselderij is ook erg lekker om soep van te maken. Een tijdje geleden maakte ik er een kerriesoep van. Bij m’n moeder thuis. Ik heb er niet veel foto’s van. Want ook al liep het op het eind van het seizoen, er was toen nog steeds werk in de moestuin. Veel meer tijd dan het recept op een kladblaadje mee te schrijven was er dus niet.

Deze soep is een mooi voorbeeld van ‘lokaal en met de seizoenen mee-eten’. Dat is heel gezond en goed voor het milieu!

Ik gebruikte overigens niet alleen knolselderij, maar ook pastinaak. Met alleen knolselderij is zo’n soep ook heel lekker.

De Real Meal Revolutie

Helaas is deze soep niet geschikt wanneer je je volop richt op afvallen en (je eigen!) vet verbranden op een gezonde koolhydraatarme en vetrijke manier zoals bij de Real Meal Revolutie (RMR). Daarvoor zitten er teveel koolhydraten in deze knolgroenten.

Knolselderij en pastinaak staan daarom op de oranje lijst A van de RMR. Net als pompoenen en bessen bijvoorbeeld. Je mag in die afval-fase (= fase 3 van de RMR) van die lijst iedere dag maximaal 1 product kiezen en daarvan slechts de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor de knolselderij, pastinaak, maar ook de wortel en de bessen geldt dat je er maximaal een halve gesloten handvol van mag eten. Hou je je daar niet aan, dan sta je je eigen doelen waarschijnlijk in de weg. Ben dus eerlijk naar jezelf.

De appel staat op de oranje lijst B en is tijdens fase 3 verboden. In de andere fases mag je ook van deze lijst gewoon eten tot je verzadigd bent.

[1, 2]

Zit je nog niet in fase 3 of heb je je gezondheids- en gewichtsdoelen al bereikt, dan is dit een prima recept. Knolgroenten zijn namelijk wel heel erg gezond. Een groot deel van de koolhydraten komen onverteerd in de dikke darm. Ze zullen daarom je bloedsuiker niet zo hoog laten pieken als dat je op basis van de koolhydraten zou verwachten. Bovendien vormen de vezels voeding voor je goede darmbacteriën. Die zetten ze om in een soort ketonen die heel heilzaam zijn voor je darmen, inclusief de darmwand.

[3]

Kerrie-knolselderijsoep

 • 2 tenen knoflook
 • 2 uien
 • kokosvet of dierlijk bakvet
 • verse tijm
 • 1 el kerrie, of naar smaak
 • 2 tl kurkuma
 • 750 g knolselderij en/of pastinaak
 • 1 kleine appel
 • 1/2 liter zelfgemaakte (botten)bouillon, of vervang door extra water met Keltisch zeezout en kruiden
 • circa 1/2 liter water
 • peper en Keltisch zeezout
 • verse peterselie
 • walnoten
 • eventueel kokosroom of slagroom (dan niet zuivelvrij)

Maak de knoflook, ui, knolselderij en pastinaak schoon. Hak de knoflook en snijd de ui in kleine stukjes en de knolselderij en/of pastinaak in blokjes. Ris de tijmblaadjes van de takjes.  Hak de peterselie fijn. Snijd de appel in blokjes. Schillen is niet nodig.

Smelt wat vet in een soeppan en bak hierin de knoflook en ui. Voeg de tijmblaadjes, kerrie en kurkuma toe. Dit bakt mogelijk wel wat aan, dus blijf goed roeren. Dan komt het allemaal goed wanneer je later het vocht toevoegt.

Voeg de knolselderij en/of pastinaakblokjes toe en roerbak ze tot ze beetgaar beginnen te worden. Voeg de appel toe en roerbak nog even mee.

Doe de bouillon en het water bij de pan en laat de groenten helemaal gaar worden. Haal eventueel wat groenten uit de pan als je je soep niet helemaal gepureerd wilt hebben. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde gebonden soep. Voeg eventueel extra water toe, tot de soep de gewenste dikte heeft.

Serveer de soep met de peterselie en de walnoten en eventueel  ongezoete slagroom.

Smakelijk!

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Knolgoed? Blog die ik schreef over de gezondheidsvoordelen van knolgroenten en waarom ik vind dat ook knolgroenten hun plekje verdienen in een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Maar hou rekening met de fase van de leefstijl waarin je je bevindt. Tijdens de afvalfase gelden er wel beperkingen o.a. voor deze knolgroenten. Zie ook  [1, 2].

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.