Deze lauwwarme salade hebben we gegeten met Pasen. We aten ‘m na de romige paprikasoep en het koolhydraatarme Kip Alfredo borrelbrood.
Jaren geleden waren mijn ouders op vakantie in het mooie Esch-sur-Sûre. Ze hadden er een week lang heerlijk gegeten. Maar het allerlekkerst was de lauwwarme salade die ze daar gehad hadden. Die waren hier toen nog niet echt ‘bekend’.
Ik vind lauwwarme salades onder andere zo geweldig vanwege de contrasten. Koude sla en komkommer bijvoorbeeld tegenover warme kip en groenten. Maar ook het contrast tussen de mooie groene achtergrond en de kleurige vulling er bovenop. En met salades kun je heerlijk variëren en hele lekkere koolhydraatarme vetrijke gerechten maken. Deze was in ieder geval erg lekker.
Ik maakte er twee soorten dressing bij. Zelf vond ik het friszurige van degene met de balsamicoazijn erg lekker, maar anderen waren weer fan van de yoghurt dressing. Probeer dus gewoon, of maak ze ook allebei.
Onderstaand recept is voor circa 4 personen.
Lauwwarme salade met kippendij, ontbijtspek en walnoten
Koude ingrediënten:
- 50 g walnoten en/of pijnboompitten
- 2 of 3 soorten sla (bijv. ijsberg-/veld-/rucolasla)
- 1-2 stengels bosui
- 1/4 – 1/2 komkommer
Dressing 1 (zuivelvrij):
- 3 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl mosterd
- 1-2 teentje knoflook, geperst
- peper en zout
Dressing 2 (niet zuivelvrij):
- 5 el yoghurt
- 1 el mayonaise
- citroensap, naar smaak
- gerookte paprika, kerrie, Italiaanse kruiden
- verse peper en Himalayazout
Warme ingrediënten:
- 150 g ontbijtspek
- ±400 g kippendijfilet
- kipkruiden, Italiaanse kruiden, gerookte paprika
- peper en Himalayazout
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 bakje kastanjechampignons
- 1-2 tenen knoflook
Begin met het bereiden van het koude deel van de salade.
Rooster de walnoten of pijnboompitten in een droge koekenpan. Hou het goed in de gaten, want noten en pitten kunnen snel verbranden.
Snij of scheur de sla, indien nodig. Verdeel over borden. Snij de
bosui en de komkommer en verdeel ze over de sla.
Maak de dressing(s) naar keuze door alle ingrediënten goed te mengen. Hou apart.
Bereid dan het warme deel van de salade. Bak de spekjes in een braadpannetje tot ze knapperig zijn. Snij ondertussen de kippendijfilets in stukjes en masseer de kruiden erin. Snijd de ui en paprika in stukjes of repen en de champignons in stukjes.
Hak de knoflook fijn. Haal de spekjes uit de pan. Bak de kippendijstukjes in een deel van het spekvet. Voeg als de kip bruin en half gaar is, de ui en paprikarepen toe en daarna de champignons. Bak alles mooi bruin.
Schep de warme ingrediënten zonder het vocht op de sla. Serveer met warme ontbijtspek en dressing.
Recept om te printen: Lauwwarme salade met kippendij, ontbijtspek en walnoten
Mm mm.!!!
Ja, lekker, hè?!