Verse snijbonen. Altijd weer heerlijk! In de moestuin loopt het snijbonenseizoen alweer op het eind, maar voorlopig zullen er nog wel verse snijbonen van Nederlandse bodem verkrijgbaar zijn bij de groentenboer en supermarkt.
Véél snijbonen

Voor ons begon het snijbonenseizoen dit jaar een paar weken later dan anders. Mijn moeder had ze bewust wat later geplant; met het oog op onze vakantie. Zodat er tijdens onze afwezigheid niet een overdaad aan snijbonen zou zijn. Daardoor aten we de eerste snijbonen pas na onze vakantie. Daarna was het dan ook wel raak. Al een paar weken lang kan ik er emmers vol van plukken.
Een deel ervan gebruikt mijn moeder. Ook vriezen we snijbonen in. Dit in tegenstelling tot sperziebonen; die gaan hier nooit de vriezer in. Die vinden we vers veel lekkerder. Snijbonen in de vriezer gaat heel goed. We snijden ze in stukjes en doen ze dan ongekookt in diepvrieszakken. In de winter en het voorjaar zijn ze een welkome aanvulling op de groenten die dan nog vers van het land komen of die we tijdens de winter in opslag hebben. Maar het lekkerst blijft het om ze vers te eten. Ze staan nu dus ook regelmatig op het menu.
Verse tomaten

Sinds onze terugkomst van vakantie kan ik ook wekelijks tomaten oogsten. Daar word ik altijd heel blij van, want (bijna) niets is lekkerder dan verse tomaten uit eigen tuin. Ik vind het leuk om verschillende soorten te kweken en daarna is het een genot om de verschillen te ontdekken. Van de succesnummers bewaren we zaad voor komend jaar.
De tomaten voegen in deze schotel niet alleen vocht en smaak toe, maar ook structuur. Ik hou ervan als het vruchtvlees nog een beetje een beet heeft. Ik voeg ze dus pas op het laatst toe zodat ze stevig blijven. Ik pel de tomaten ook niet. Ook dat zorgt dat je lekker wat te kauwen houdt. Dat is ook nog eens veel gezonder.
Culinaire experimenten

Wat snijbonen en tomaten betreft hebben we er voldoende om naar hartelust mee te experimenteren. Deze keer gebruikte ik onze oer-Hollandse snijbonen en tomaten in een Oosters getinte curry.
Deze snijbonencurry viel zeer goed in de smaak. Ook bij onze dochter. Niet alleen vanwege de snijbonen en de tomaten. Die vindt ze weliswaar heerlijk, maar die eten we nu regelmatig. Het nieuwtje is eraf. Dat gold niet voor de kipgehaktballetjes. “Lekkere gehaktballetjes, mam!” was dan ook het commentaar van onze dochter.
Snijbonencurry met tomaten en kipgehaktballetjes
Ingrediënten
- Voor de kipgehaktballetjes:
1 teentje knoflook
300 g kipgehakt
1 el harissa
1 tl elk van komijnzaad en venkelzaad
1 tl Keltisch zeezout
kokosvet; om te bakken
- Verder voor de curry:
500 g snijbonen
2 tenen knoflook
stukje gember
1 grote ui
1 flinke winterwortel
1 grote rode paprika
1 middelgrote prei
1 kleine courgette
1 klein blikje romige kokosmelk (200 ml)
3 el gele curry pasta; of vervang door je eigen favoriete curry pasta of kruiden
1/2 el harissa
250 g tomaten (rijpe tomaten; met veel smaak)
1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
Stappen
- Maak de kipgehaktballetjes:
- Meng alle ingrdiënten voor de kipgehaktballetjes. Maak er balletjes van ter grootte van een walnoot. Bak ze in kokosvet goudbruin. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, want ze garen na in de curry. Haal de gehaktballetjes uit de pan en gebruik de pan en het bakvet om de groenten in te roerbakken.
- Maak de curry:
- Maak de snijbonen schoon en snijd ze in stukjes. Kook ze in een pan met water, Keltisch zeezout en eventueel kruiden net niet beetgaar. Haal ze uit de pan en giet er koud water over om het kookproces te stoppen. Tip: gebruik het vocht als groentenbouillon.
- Maak de uien, knoflook, gember en rest van de groenten schoon. Snipper de ui, hak de knoflook en gember en snijd de wortel, paprika, prei en courgette in stukjes.
- Smoor de uien met de knoflook en gember in het achtergebleven bakvet van de gehaktballetjes. Roerbak daarna de wortel, paprika, prei en courgette mee. Voeg ze één voor één toe en laat ze steeds een paar minuten mee bakken, zodat op het eind alles bijna beetgaar is.
- Voeg nu de kipgehaktballetjes, de snijbonen, het blikje kokosmelk, de curry pasta en harissa toe en warm alles goed door.
- Voeg op het eind de in stukjes gesneden tomaten toe en laat ze kort warm worden.
- Proef en breng de curry op smaak met Keltisch zeezout en peper.
Notities
- Voor circa 3-4 personen. Je kunt deze schotel ook invriezen. Ik maakte een dubbele hoeveelheid en die zie je dus op de foto’s.
- RMR2.0: Kokosmelk staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 200 ml.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.