Een waardig eerste recept voor deze blog is van een ‘zonnige quiche’.

Zonnig vanwege de vele zonnebloempitjes die erin zitten. Die herinneren me aan Frankrijk. Aan velden vol zonnebloempitten. Aan het heerlijke LCHF weekendje dat we hadden in het mooie La Cerisaie. Daar kregen we deze quiche en het recept van kok Luc. Inmiddels herinnert dit gerecht me ook aan de vakantieweek waarin we de 50-jarige bruiloft van mijn ouders vierden. Toen werden de zonnebloemen gerooid op het prachtige ‘Domaine d’Essendiéras’. De overgebleven zonnebloemen hangen nu in onze tuin. De vogels zijn er gek op!

Laat je door de ‘quiche’ in de titel niet op het verkeerde been zetten. Zelf denk ik dan al snel aan een hartige groententaart. Een taart gevuld met groenten en een mengsel van ei, room en kaas bijvoorbeeld. Niks mis mee, maar dit is heel anders.

In deze quiche zitten dus geen groenten maar zonnebloempitten. Het resultaat zit tussen een quiche en een brood in en is door de vele zonnebloempitjes lekker knapperig en smaakvol. Wij eten ‘m graag bij een salade of bij een soep. Wat overblijft gaat voorgesneden in de diepvries. Makkelijk voor als we nog een goed gevulde soep hebben en niet veel tijd om te koken. Samen vormt het dan een snelle, volledige maaltijd.

Zonnebloempitten-quiche

Zonnige quiche

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 3 eieren

 • 3 dl slagroom

 • 200-300 g volvette geraspte kaas bv Emmentaler

 • 300 g zonnebloempitten

 • 1 tl kipkruiden zonder zout

 • Himalayazout

 • gedroogde kruiden, zoals peterselie, bieslook, knoflook

Stappen

 • Alle ingrediënten mengen in een kom.
 • Quichevorm invetten met boter.
 • Quiche-mengsel in de vorm doen en 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 150 graden Celsius.

  Alternatief voor als je minder tijd hebt: circa 30 minuten op 175 graden Celsius.
 • Laat de quiche afkoelen en snijd ‘m voor het serveren in stukken.
 • Eventueel kun je de quiche nog even kort bakken in roomboter/olijfolie voor een krokant korstje.
 • Smakelijk en geniet van het zonnige gevoel!

Notities

 • Tip van Luc: vervang eens pijnboompitjes door (veel goedkopere) zonnebloempitten. Als je de zonnebloempitten eerst roostert zijn ze een heerlijk alternatief.
 • RMR2.0: Slagroom staat als zachte volle zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
 • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit 3 dl slagroom. Eén vijfde deel bevat dus 60 ml slagroom.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.