Wat een plaatje, hè, met die aardbeien?! Om meteen in te bijten.

Ik ben jarig in mei. Bij uitstek een maand om af en toe lekker te genieten van een paar heerlijke Hollandse aardbeitjes. Deze prachtige mascarpone-roomkaastaart was daarom dit jaar mijn verjaardagstaart. Uiteraard kun je de aardbeien ook vervangen door bijvoorbeeld bosbessen of andere bosvruchten.

Deze taart past met mate en afhankelijk van de fase waarin je zit, prima in een gezonde koolhydaatarm en vetrijke leefstijl. Bij de Real Meal Revolutie staan zowel aardbeien als volle verse zuivel op de oranje lijst A. Als je nog wilt of moet afvallen, mag je van deze lijst dagelijks 1 ding kiezen en in de aangegeven hoeveelheid eten. Aangezien er meerdere ingredienten uit de lijst (namelijk de aardbeien èn de zuivel) inzitten, zou ik je daarom aanraden om je te beperken tot een klein stukje. Heb je je gezondheids- en gewichtsdoelen eenmaal bereikt, dan kun je er weer meer van gaan eten. Je kunt dan zelf gaan uitzoeken bij welke hoeveelheden jij je gewicht en gezondheid vast kunt houden.

De taart maakte ik met een cakebodem. Dat was een uitprobeersel, want ik gebruikte hiervoor groene stevia. Ik had geen idee of je zonder de kristalstructuur van suiker een luchtige cakelaag kon maken. Het is zeker niet hezelfde als een gewone cake. Dat kan ook niet, omdat je geen tarwebloem gebruikt. Maar ik moet zeggen, het resultaat mocht er zeker wezen. Ook de vulling van mascarpone, roomkaas en slagroom was erg lekker. Omdat er aardbeien doorheen zitten, heb ik daarin helemaal geen zoetstof gebruikt.

Wil je het jezelf makkelijker maken, dan kun je de cakelaag weg laten. Serveer dan de aardbeien met het mengsel van mascarpone, roomkaas en slagroom in mooie laagjes in een glas. De vulling hoeft dan ook niet persé stijf te zijn, omdat je er geen taartstukken van hoeft te snijden. Je kunt dan zelfs de gelatine weglaten.

Aardbeien mascarpone-roomkaastaart met cakebodem

Voor een bakblik van 20×20 cm, circa 7-9 stukjes

Voor de cakebodem:

  • 2 eidooiers
  • 1 tl groene stevia (= gedroogde, gemalen blaadjes van steviaplant), of ander khd-arm zoetmiddel
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 5 el slagroom
  • 100 g amandelmeel
  • 2 eiwitten
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zeezout

Voor de vulling:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 g mascarpone
  • 200 g roomkaas naturel
  • 1 el vanille-extract
  • 250 g slagroom
  • beetje citroensap
  • bakje aardbeien

De cakelaag

Splits eerst de 2 eieren. Doe de eiwitten in een schone kom en de eidooiers in een andere kom. Zorg dat er geen spoortje eigeel bij de eiwitten komt, anders kun je de eiwitten niet stijf kloppen.

Klop de eidooiers in enkele minuten romig met het groene steviapoeder.

Voeg het citroensap, het vanille-extract, de geraspte schil van een citroen en de slagroom toe en klop tot een luchtige massa.

Meng er dan het amandelmeel doorheen.

Strooi het bakpoeder en zeezout over de eiwitten. Klop dan met schone gardes de eiwitten net ze lang tot ze helemaal wit en stijf zijn en tot ze pieken vormen.

Je moet de kom dan op z’n kop kunnen houden zonder dat het eiwit eruit glijdt. Daar kon ik helaas geen foto van maken in m’n eentje 🙂 .

Spatel het stijve eiwit op het eidooier-amandelmeelmengsel en meng het met de spatel met rustige, stevige slagen (dus niet roeren of kloppen) door elkaar.

Stop als het gemengd is, anders verliest het eiwit z’n luchtigheid. Doe het beslag over in een met bakpapier beklede vorm.

Bak de cakelaag in ±10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius tot deze mooi goudbruin en gaar is.

Laat dan afkoelen op een rooster.

De mascarpone-roomkaasvulling

Maak dan de vulling. Week 3 blaadjes gelatine in water en laat circa 10 minuten staan.

Mix de mascarpone en roomkaas met het vanille-extract.

Knijp de blaadjes gelatine goed uit en verwarm ze op laag vuur met ongeveer 1 tl water en een beetje citroensap. Roer tot de gelatine opgelost is.

Zet het vuur uit en meng de warme (niet hete!) opgeloste gelatine dan al roerende door het mascarpone-roomkaasmengsel.

Klop de slagroom stijf in een aparte kom. Spatel de slagroom door het mascarpone-roomkaasmengsel.

Verdeel de helft ervan over de afgekoelde cakebodem.

Leg dan schijfjes of halve aardbeien op deze laag. Dek af met de rest van het mascarpone-roomkaasmengsel en garneer met de rest van de aardbeien.

Wil je het recept printen, kijk dan hier: Aardbeien mascarpone-roomkaastaart met cakebodem.

Bronnen

[1] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over alle lekkere dingen die je mag eten bij deze gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Met een link naar de (vertaalde) voedingslijsten die horen bij wetenschappelijk onderbouwde methode van de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[2] bonbons met ganache-vulling In deze blog vind je niet alleen het recept voor heerlijke koolhydraatarme bonbons, maar je leest er ook kort over de voordelen van groen steviapoeder ten opzichte van andere (al dan niet koolhydraatarme) zoetstoffen.

[3] Zelf vanille-extract maken In deze blog kun je lezen hoe je heel eenvoudig zelf vanille-extract kunt maken. Het moet wel een tijdje staan om te ‘rijpen’, dus begin meteen 😉

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.