Aspergesoep… wat een verwennerij! Want asperges dat is toch puur genieten?!
Heel gezond
Ze zijn bovendien heel gezond. Waarom, dat lees je in de blog ‘ Asperges: met recht het witte goud. Ook kun je daarin lezen hoe je ze je ze het best kunt invriezen, als je er wat wilt bewaren. Het seizoen is immers zo weer voorbij.
Binden, of niet
Vroeger maakte ik eigenlijk alleen maar gebonden aspergesoep. Dat deed ik dan met een roux. Tegenwoordig gebruik ik andere manieren om m’n soepen te binden, want een roux wordt gemaakt van o.a. tarwemeel en daar zitten gluten in. En veel koolhydraten trouwens. Over die andere manier lees je meer in de blog ‘Koolhydraatarme gebonden soepen‘.
Gewoon té lekker
M’n moeder maakt deze aspergesoep ook regelmatig als kinderen en kleinkinderen met z’n allen komen eten. En steevast krijgt oma dan heel veel complimentjes. Van klein en groot! De combinatie van asperges met worteltjes en erwtjes geven deze soep een echt voorjaarstintje. De erwtjes en worteltjes maken ‘m nóg lekkerder dan een soep van enkel asperges.
Daarom bind ik deze soep trouwens ook niet. Hij is is zó lekker dat ik het niet mis. En een voorjaarssoepje hoeft voor mij ook helemaal niet dik te zijn.
Tip: voeg ook eens zeekraal toe aan je aspergesoep. Qua smaak combineert het geweldig met de asperges en het is ook nog eens heel erg mooi om te zien. Serveer ze rauw of kort gesmoord in roomboter aan tafel bij je soep. Zeekraal is heerlijk ziltig en een supergezonde bron van jodium. Náást alle andere gezondheidsvoordelen. [2]
Aspergesoep met wortel en doperwtjes
Voor de soep:
- 400 gram asperges
- 1 liter water
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 winterwortels, geschild en in juliennereepjes
- kokosolie
- 1-2 tl kerriepoeder
- ±1/4 tl nootmuskaat
- 150 gram doperwten (mag uit de vriezer)
- peper en zout
- eventueel konjakpoeder (een koolhydraatarm bindmiddel)
- 200 ml room
- bieslook en/of peterselie (liefst platte)
Om te serveren:
- gekookte eieren
- gerookte zalm of gekookte ham (weglaten voor vegetarische variant)
- zeekraal
Schil de asperges en snij een stukje van de onderkant. Snij ze in stukken van 1 1/2 cm. Kook de schillen en de onderkantjes een half uur in water met wat Keltisch zeezout. Dit geeft je een lekkere basisbouillon. Verwijder de schillen en kook de aspergestukken hierin ongeveer 10 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges een tijdje nagaren.
Maak ondertussen de uien, knoflook en winterwortels schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de uien in stukjes. Snij de wortels in (julliene)reepjes.
Fruit de uien in wat kokosolie samen met de knoflook en de uien.
Voeg het toe aan de voorgekookte asperges en laat even doorkoken. Voeg kerriepoeder en nootmuskaat toe.
Doe er dan de (bevroren) erwten bij en laat deze nog kort meekoken.
Als je graag een gebonden soep wilt, kun je ’m nu wat binden met konjakpoeder. Breng op smaak met zout en peper
Haal dan eerst de pan van het vuur en roer de slagroom door de soep. Je kunt ook de slagroom aan tafel in je soepkom toevoegen. Dan kun je de rest van de soep beter/langer bewaren. Garneer met fijngesneden bieslook en/of peterselie.
Serveer eventueel met fijngesneden gekookt ei, reepjes gerookte zalm of gekookte ham en/of zeekraal. Of, zoals op de foto met de eetbare bloemetjes van daslook waarover ik eerder al schreef in de blog over de champignonburgers. Ze zijn prachtig om te zien en smaken naar ui/knoflook.
Het recept om te printen: Aspergesoep met wortel en doperwtjes
Bronnen
[1] Asperges: met recht het witte goud. Blog waarin je leest over de gezondheidsvoordelen van asperges. En over hoe je ze het best kunt invriezen.
[2] De geneeskracht van zeewier Artikel op de site Info.nu over de geneeskracht van zeewier.