Een kookprogramma op z’n tijd vind ik heerlijk. Ga ik strijken, zet ik de tv aan. De regel is: wie strijkt bepaalt de zender. Mits ik niet ga strijken tijdens de Formule 1 😉 .

Inspiratie van tv

24Kitchen is een handig tv kanaal als je van koken houdt. De hele dag door komen er kookprogramma’s voorbij. Via de digitale tv-gids kan ik altijd wel een leuk programma terug vinden. Ik hou van bakken èn koken, maar sinds ik LCHF eet ben ik wel opgeschoven van bakprogramma’s naar kookprogramma’s. En ofschoon ook deze gerechten vaak niet helemaal of helemaal niet passen binnen een LCHF leefwijze, haal ik er wel inspiratie uit. En blijkbaar ik niet alleen.

Lekker plakkerig

Laatst zat ik te kijken naar een programma van Jamie Oliver. Hij maakte een aantal gerechten met ieder slechts 5 ingrediënten. Eén daarvan noemde hij de ‘Sticky kickin’ chicken wings’. Plakkerige kippenvleugeltjes dus. De manier waarop hij ze klaarmaakte was heel verrassend. Eerst even aanbakken, dan in water met teriyakisaus een half uur laten koken en daarna nog even afbakken. Nooit gedacht dat het resultaat dan krokant zou zijn. Maar Jamie was enthousiast als altijd.

Teriyaki saus koolhydraatarm…?

Ondertussen was ook m’n man geïnteresserd. “Is teriyaki saus eigenlijk koolhydraatarm….?” Nou, nee. Standaard ingrediënt is suiker. Net als in heel veel kant en klare sauzen is het zelfs één van de hoofdingrediënten. Het is echt geen uitzondering als een derde tot de helft van je saus uit suiker bestaat. Zelfs als ‘ie zuur smaakt. Zoet-zuur, je weet wel… Ik had de kippenvleugeltjes dus al zo’n beetje geparkeerd, maar gelukkig ben ik niet de enige in huis die kookt.

Dan maar zelf aan de slag

Tijdens z’n door-de-weekse thuisdag is m’n man heel creatief aan de slag gegaan. Hij heeft zelf een teriyaki-saus samengesteld die wel verantwoord is. Met die saus en Jamie’s bereidingswijze heeft hij de meest fantastische kippenvleugeltjes gemaakt. Ik heb werkelijk zo zitten genieten. Mijn nieuwe favoriete maaltijd. Die kan ik jullie natuurlijk niet onthouden. Met toestemming van David, vind je hier zijn versie van de Sticky kickin’ chicken wings inclusief de ‘geheime’ teriyaki saus.

Aubergine stomen en dan opbakken

Bij die kippenvleugeltjes maakte m’n man nog twee groentengerechten. Eén daarvan is een aubergine-tomaatjes-schotel. Jamie serveerde deze bij z’n kippenvleugels. Hij vertelde daarbij zijn grote aubergine-geheim. De kunst van een zijdezachte aubergine is om ‘m eerste te stomen. Heel simpel in de magnetron. Daarna moet je ‘m alleen nog even opbakken bij de rest van de groenten. Hij had niets teveel gezegd. Zijdezacht en helemaal geen bittere smaak. Ook dit recept van Aubergine met trostomaatjes en pesto is dus meteen gebombardeerd tot ‘blijvertje’.

Zo zie je maar weer. Half uurtje kijken en ‘meteen’ twee heerlijke nieuwe LCHF verantwoorde recepten. Beetje van Jamie en beetje (of zelfs meer) van jezelf!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.