Ik heb deze stamppot een boerenstamppot genoemd omdat de basis gemaakt is van allerlei knolgroenten. Maar ook omdat er naast de beetgare spruiten ook rauwkostgroenten inzitten. Zoals in een boerenomelet bijvoorbeeld.
Blijf kauwen
Door deze niet alledaagse combinatie heb je niet alleen een smeuïge stamp, maar moet je nog steeds goed kauwen. En dat was precies mijn bedoeling.
Kauwen heeft een belangrijke functie bij de spijsvertering. Het zorgt er onder andere voor dat er meer spijsverteringsenzymen vrij komen. Waardoor je voedsel beter verteert, je er meer voedingsstoffen uit kunt halen en je je darmgezondheid beter ondersteunt. Bovendien; hoe fijner je eten maalt, hoe hoger je insulinereactie op (hetzelfde) eten. Niet alleen lekker dus om niet àlles te stampen, maar ook nog eens heel gezond.
Bloemkool voor fase 3
Deze stamppot is geschikt voor alle fases van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie, behalve fase 3. Tijdens fase 3 zijn de zetmeelrijke knolgroenten die de basis vormen voor deze stamp tijdelijk niet toegestaan. Waarom ze wel heel gezond en daarmee geschikt zijn voor de andere fases kun je hier lezen: Knolgoed?
Zit je zelf in fase 3? Vervang de knolgroenten dan door bloemkool. Of een combinatie van bloemkool en broccoli. Van beide kun je een hele lekkere stamp maken. Beide staan ze op de groene lijst, dus daarvan mag je eten tot je vol zit.
Yacon
Overigens is de yacon wel heel geschikt tijdens fase 3. De koolhydraten in de yacon worden niet verteerd in de dunne darm en zorgen daarom niet voor een insulinepiek. Bovendien vormen ze voeding voor je goede darmbacteriën.
Boerenstamppot met spruiten en verse worst
Ingrediënten
1200 g knolgroenten (bijv. knolselderij, pastinaak, peterseliewortel, yacon)
Keltisch zeezout
500 g spruitjes
400 g rauwkostgroenten (bijv. rode ui, wortel, prei, paprika, chayote)
400 g verse worst
kokosvet
circa 1/2 dl slagroom of crème fraîche
25 g roomboter
verse peper, Himalayazout en verse nootmuskaat
peterselie
Stappen
- Maak de knolgroenten schoon. Snijd de groenten in niet te grote stukken. Doe ze in een pan met water en Keltisch zeezout. Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.
- Maak ondertussen de spruitjes schoon en snijd ze in tweeën. Doe ze in een andere pan met water en Keltisch zeezout. Breng aan de kook en laat zachtjes beetgaar koken.
- Maak ondertussen de rauwkostgroenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Gebruik hiervoor bijv. een jullienesnijder.
- Bak de verse worst in een pan met wat kokosvet.
- Stamp of mix de knolgroenten samen met de slagroom of crème fraîche en de roomboter tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Meng de beetgare spruitjes en de fijngesneden rauwkostgroenten door de puree. Hak de peterselie fijn en meng die er ook door.
- Serveer de boerenstamppot met de verse worst. Smakelijk!
Notities
- RMR2.0: Deze stamppot is geschikt voor alle fases van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie, behalve fase 3. Tijdens fase 3 zijn de zetmeelrijke knolgroenten die de basis vormen voor deze stamp tijdelijk niet toegestaan. Waarom ze wel heel gezond en daarmee geschikt zijn voor de andere fases kun je hier lezen: Knolgoed?
Zit je zelf in fase 3? Vervang de knolgroenten dan door bloemkool. Of een combinatie van bloemkool en broccoli. Van beide kun je een hele lekkere stamp maken. Beide staan ze op de groene lijst, dus daarvan mag je eten tot je vol zit. - Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.