Ik heb deze stamppot een boerenstamppot genoemd omdat de basis gemaakt is van allerlei knolgroenten. Maar ook omdat er naast de beetgare spruiten ook rauwkostgroenten inzitten. Zoals in een boerenomelet bijvoorbeeld.

Blijf kauwen

Door deze niet alledaagse combinatie heb je niet alleen een smeuïge stamp, maar moet je nog steeds goed kauwen. En dat was precies mijn bedoeling.

Kauwen heeft een belangrijke functie bij de spijsvertering. Het zorgt er onder andere voor dat er meer spijsverteringsenzymen vrij komen. Waardoor je voedsel beter verteert, je er meer voedingsstoffen uit kunt halen en je je darmgezondheid beter ondersteunt. Bovendien; hoe fijner je eten maalt, hoe hoger je insulinereactie op (hetzelfde) eten. Niet alleen lekker dus om niet àlles te stampen, maar ook nog eens heel gezond.

Bloemkool voor fase 3

Deze stamppot is geschikt voor alle fases van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie, behalve fase 3. Tijdens fase 3 zijn de zetmeelrijke knolgroenten die de basis vormen voor deze stamp tijdelijk niet toegestaan. Waarom ze wel heel gezond en daarmee geschikt zijn voor de andere fases kun je hier lezen: Knolgoed?

Zit je zelf in fase 3? Vervang de knolgroenten dan door bloemkool. Of een combinatie van bloemkool en broccoli. Van beide kun je een hele lekkere stamp maken. Beide staan ze op de groene lijst, dus daarvan mag je eten tot je vol zit.

Yacon

Yacon

Overigens is de yacon wel heel geschikt tijdens fase 3. De koolhydraten in de yacon worden niet verteerd in de dunne darm en zorgen daarom niet voor een insulinepiek. Bovendien vormen ze voeding voor je goede darmbacteriën.

Boerenstamppot met verse worst

  • 1200 g knolgroenten (bijv. knolselderij, pastinaak, peterseliewortel, yacon)
  • Keltisch zeezout
  • 500 g spruitjes
  • 400 g rauwkostgroenten (bijv. rode ui, wortel, prei, paprika, chayote)
  • 400 g verse worst (let op dat er geen ongewenste ingrediënten inzitten)
  • kokosvet
  • circa 1/2 dl slagroom of crème fraîche
  • 25 g roomboter
  • verse peper, Himalayazout en verse nootmuskaat
  • peterselie

Boerenstamppot met verse worst

  • Maak de knolgroenten schoon. Snijd de groenten in niet te grote stukken. Doe ze in een pan met water en Keltisch zeezout. Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.
  • Maak ondertussen de spruitjes schoon en snijd ze in tweeën. Doe ze in een andere pan met water en Keltisch zeezout. Breng aan de kook en laat zachtjes beetgaar koken.
  • Maak ondertussen de rauwkostgroenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Gebruik hiervoor bijv. een jullienesnijder.
  • Bak de verse worst in een pan met wat kokosvet.
  • Stamp of mix de knolgroenten samen met de slagroom of crème fraîche en de roomboter tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Meng de beetgare spruitjes en de fijngesneden rauwkostgroenten door de puree. Hak de peterselie fijn en meng die er ook door.
  • Serveer de boerenstamppot met de verse worst. Smakelijk!
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.