Een broodje ‘Gebakken Lucht’. Het lijkt heel wat, maar eigenlijk is het waardeloos [1]. Hier deed de uitzending van het KRO-NCRV programma Broodje Gezond van afgelopen maandag me aan denken.

Ik was met hoge verwachtingen voor de buis gaan zitten. Gaandeweg het programma temperde m’n verwachting. Evenals m’n humeur. Wat een deceptie. Een broodje ‘Gebakken lucht’.

In februari dit jaar kreeg ik een email van een redacteur van ‘Broodje Gezond’. Hij had de blog ‘Keto en zo’ gevonden en wilde graag in contact komen met de schrijfster (mij dus 😉 ) omdat hij onderzoek aan het doen was voor een programma over koolhydraten. Ik heb hem geantwoord en we hebben daarna uitgebreid telefonisch contact gehad.

Ik vertelde hem over hoe ons lichaam reageert op àlle koolhydraten, dus niet alleen suiker. Over de gevolgen van de continue aanvoer van koolhydraten die we de hele dag door eten. Over insuline en het ontwikkelen van insuline-resistentie. Over diabetes, hoge bloeddruk, ernstig overgewicht, PCOS en andere ziektes die daar het gevolg van zijn.

Ik vertelde hem dat dementie tegenwoordig diabetes type 3 genoemd wordt. Omdat het een vorm van insuline-resistentie van de hersenen is. Waardoor de hersenen steeds minder toegang hebben tot de enige brandstof die ze kennen, namelijk glucose. Omdat we ze onthouden van datgene wat ze zo hard nodig hebben: gezonde vetten. Dat er heel hoopgevende onderzoeken lopen met het gebruik van bijvoorbeeld MCT-olie of kokosolie bij mensen met dementie. Omdat die zoveel middellange keten vetzuren bevatten, die makkelijk omgezet worden naar ketonen. Die de hersenen weer brandstof geven. Turbo-brandstof deze keer. En door gezond koolhydraatarm, vetrijk en minder vaak te eten, kan de insuline-resistentie verbeteren. Zelfs terug gedraaid worden.

Ik vertelde hem dat het een misverstand is dat ons lichaam koolhydraten nodig heeft. Dat o.a. een klein deel van onze hersenen glucose nodig heeft, maar dat we daarvoor geen koolhydraten hoeven te eten. Dat onze hersenen, ons hart en onze cellen het veel beter doen op ketonen. Dat je daarvoor veel vet moet eten. Dat olijfolie en verzadigd vet zoals roomboter en kokosolie gezond zijn, maar transvetten en alle plantaardige olieën, margarines, halvarines en dergelijke, nìet.

Ik vertelde hem over de gevaren van sterk bewerkt eten. Dat suiker het nieuwe roken genoemd wordt, omdat het zeker net zoveel ernstige ziektes veroorzaakt als roken. Ik vertelde hem over gluten en hoe het genetisch gemanipuleerde graan van tegenwoordig bij de meeste mensen problemen veroorzaakt. Dat het leidt tot kleine gaatjes in de darm, met allerlei voedselintoleranties, allergieën en auto-immuunziekten als gevolg.

Ik vertelde hem over Zweden. Over de nationale onderzoekscommissie die 2 jaar de tijd genomen heeft om 16000 (!) wetenschappelijke studies onder de loep te nemen. Over hun overduidelijke conclusies: niet vet, maar koolhydraten zijn de oorzaak van overgewicht en allerlei welvaartsziekten, zoals diabetes type 2. Met als gevolg dat nu meer dan 25 procent van de Zweden een koolhydraatarm en vetrijk eetpatroon volgt.

Ik wees hem op de Zweedse DietDoctor website, waar ze 20 kwalitatief hoogwaardige studies hebben verzameld. Studies die aangetoond hebben dat een koolhydraatarm dieet leidt tot meer gewichtsverlies dan andere diëten [3, 4].

De redacteur vond alles interessant. Ik vertelde hem nog veel meer. En had een goed gevoel na afloop. Ik had het idee dat ik weer een kleine bijdrage geleverd had aan het verder verspreiden van deze gezonde boodschap. Tot ik maandag de aflevering zag.

Geen woord over insuline. Geen woord over vetten. En dus ook niet over ketonen.

Wat dan wel? Een professor die eerst uitlegt dat brood in je lichaam hetzelfde effect heeft als suiker maar vervolgens toch concludeert dat brood gezond voor je is. Een huisarts (van het programma ‘Hoe word je 100’ en die ik overigens hoog heb zitten) die vertelt dat we zeker koolhydraten moeten eten. Want dat we die hard nodig hebben. Waarom noemde ze geen vetten als gezonde alternatieve energiebron? Verder een ‘afval-psycholoog’ die mensen die met een koolhydraatarm dieet afvallen, bijna in het belachelijke trekt. En een diëtiste die nog steeds denkt dat het een kwestie is van minder calorieën eten en meer bewegen. Net alsof dat advies in de laatste 40 jaar geholpen heeft…

Let wel, bovenstaande samenvatting van het programma is wat er bij mij is blijven hangen. Misschien is het geen 100% accurate weergave. Misschien werd het woord insuline wel genoemd. Maar dan is het waarschijnlijk door de geïnterviewde mensen op de markt. Niet door de ‘deskundigen’ die aan het woord kwamen. Eigenlijk zou ik het programma nog eens terug moeten kijken. Maar tegelijkertijd: ik heb wel iets beters te doen.

Mijn conclusie? Een gemiste kans. Voor de KRO-NCRV. Misschien had ik ook beter moeten weten… het programma heet tenslotte ‘Broodje Gezond’.

Krijg je nu zin in een echt broodje gezond? Bak dan eens oopsie broodjes met pit(ten), besmeer ze dik met roomboter en beleg ze bijvoorbeeld met lekkere plakken kaas, ham (mèt vetrand) of uitgebakken ontbijtspek, komkommer, tomaat, kiemgroenten en gekookt ei! Smakelijk!

Bronnen

[1] Spreekwoorden en gezegden met lucht Website die de betekenis van o.a. ‘gebakken lucht’ geeft.

[2] Broodje Gezond Koolhydraten… word je dik van brood? Aflevering van het KRO-NCRV programma Broodje Gezond over koolhydraten.

[3] Why eat keto – the benefits Op deze grote en bekende Zweedse DietDoctor website (in het Engels) staat onder het kopje ‘Why eat keto – the benefits’ een verwijzing naar 20 kwalitatief hoogwaardige studies die aangetoond hebben dat een koolhydraatarm dieet leidt tot meer gewichtsverlies dan andere diëten. Je kunt doorklikken naar een compleet overzicht van die studies.

[4] The science of low carb Dit is het complete overzicht van de studies waar ik in [3] naar refereer.

Print Friendly, PDF & Email

11 REACTIES

 1. Mooi verwoord Cora.
  Jammer, ik had gehoopt dat ze meer met jou informatie zouden doen.
  Maar naar mijn idee waren ze uit op negativiteit.
  Heel jammer.

  • Ja, jammer. Doordat ze helemaal geen positieve dingen genoemd hebben, begin ik ook te vermoeden dat ze niet uit waren op het héle verhaal.

  • Beste Annemarie, je reactie is nogal algemeen. Graag zie ik bevestiging dat je echt op de blog reageerde. Wat bedoel je met VIVA? Gr van een admin.

 2. Ik ben met professor Fred Brouns van gedachten gaanwisselen via Linkedin. Maar na mijn 2e kritische vraag heeft hij het contact en de connectie verbroken….

  • Hoi Paul, wat een sprekend verhaal. Dat zegt eigenlijk al genoeg, natuurlijk. Bedankt voor het delen.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.