Voordat we koolhydraatarm en vooral ècht en onbewerkt gingen eten had mijn man een favoriet recept voor Chinese tomatensoep.

Het was simpel, snel en heel lekker. De soep stond dan ook regelmatig op tafel. Maar er zaten wel allerlei dingen in die we nu niet meer willen eten. Waaronder een potje gezoete appelmoes, zoete sojasaus, suiker, bouillonblokjes en ve-tsin.

Hmmm, geen wonder dat deze favoriet was. Zoet, zoet, zoet en dan nog eens smaakversterkers er bovenop. Als ik er nu op terug kijk, denk ik dat het pak gezeefde tomaten het enige gezonde ingrediënt was.

Ofschoon ik die soep dus niet meer zou willen eten, miste ik wel de smaak ervan. Daarom ben ik gaan experimenteren met gezonde ingrediënten. Met verse tomaten, extra groenten, kip en kippenbottenbouillon . Geen meuk meer.

En gelukkig de missie is geslaagd! Nog nooit zo’n lekkere Chinese tomatensoep gehad. En waarschijnlijk ook nog nooit zo’n gezonde…

Volle, krachtige soep met pit en een zoetje

De soep is vol van smaak door de verse tomaten, kruidig door de kippenbottenbouillon, pittig door het pepertje, knapperig door de taugé en heeft een zoetje van de appel en de Coconut Aminos.

Het lijkt misschien veel werk, maar het valt echt reuze mee. De bouillon moet wel een tijdje trekken, maar daar hoef je niet bij te blijven. Zeker niet als je de pan in een goed geïsoleerde oude slaapzak of deken wegzet. Of als je de bouillon in een slow cooker maakt.

Chinese tomatensoep is hier weer helemaal terug van weggeweest!

Tip: maak ook als je niet zo’n groot huishouden hebt toch een lekker grote pan.  Vries de rest in porties in en je hebt één keer het werk en heel vaak het gemak!

Past dit recept bij de Real Meal Revolution?

Bijna alle ingrediënten van dit recept staan op de groene lijst van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR).

Wortels staan echter op de oranje lijst A, appels staan op de oranje lijst B. Voor de oranje lijst A gelden (alleen) beperkingen als je in fase 3 zit. Wanneer de focus op afvallen ligt, dus. Maar de wortel is al optioneel, dus die kun je eventueel weglaten.

Producten van de oranje lijst B zijn in diezelfde fase niet toegestaan. Niet omdat ze niet gezond zijn, maar omdat ze zoveel koolhydraten bevatten dat ze optimale vetverbranding in de weg kunnen zitten. Laat in dat geval de appels achterwege.

[2, 3]

Coconut Aminos of tamari?

Tenslotte gebruikte ik Coconut Aminos. In eerdere blogs schreef ik al dat ik dit persoonlijk een goede vervanger vind voor sojasaus. Ik vind het ook lekkerder dan de glutenvrije en gefermenteerde sojasaus die ik ook weleens gebruik.

De Coconut Aminos heeft wel iets zoets, maar dat zoete komt van de kokosbloesem. Het is biologisch en langzaam gefermenteerd. Ik ben er op basis van wat ik erover gelezen heb, heel positief over [1].

Feit blijft dat deze saus niet op de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie staat. En tamari staat er wel op. Op de groene lijst zelfs. Kokosbloesemsuiker staat op de rode lijst. Maar suiker gemaakt van kokosbloesem is echt iets anders dan kokosbloesem laten fermenteren. Maar je moet hier dus je eigen keuze maken.

[3]

Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten

Voor de kip en (botten)bouillon:

 • 2 kippenpoten met vel (±500 g)
 • water
 • 3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
 • kruiden (bijv. verse peper, nootmuskaat, kerrie, kurkuma)
 • smaakmakers (ui, wortel, stuk prei, knoflook, gember)
 • appelciderazijn (voor de bottenbouillon)

Voor de rest van de soep:

 • 4 teentjes knoflook
 • 1 stukje verse gember (±1 cm)
 • 1 klein pepertje, of naar smaak
 • 2 grote uien
 • 1 prei
 • 2 moesappels
 • 3 kg tomaten, met veel smaak
 • 3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
 • 1 el appelciderazijn
 • 2 el Coconut Aminos (of tamari; gefermenteerde sojasaus)
 • 250 g taugé
 • eventueel extra kruiden (gemberpoeder, sereh)

Begin met de kippen(botten)bouillon.

Dit kan heel goed de dag ervoor of ‘s ochtends.

Doe de kippenpoten in een pan en zet ze onder water. Voeg Keltisch zeezout, kruiden naar smaak en eventueel smaakmakers toe. Breng langzaam aan de kook en laat sudderen tot de kip gaar is.

Pluk dan het vlees van de botten en bewaar het.

Doe botten en vel met wat appelciderazijn terug in de bouillon. Laat weer zachtjes sudderen of zet ’m in een goed isolerende oude slaapzak of deken. Hoe langer je de botten laat trekken, hoe krachtiger de bouillon.

Verdere bereiding:  Maak de knoflook, gember en het pepertje schoon en hak ze fijn. Maak de groenten schoon en snij de ui en de prei. Hou het groen van de prei apart. Snij de moesappel in stukjes (liefst met schil, vanwege de vitamines en de vezels).

Smoor de ui met de knoflook, gember en het pepertje. Voeg dan het witte deel van de prei en de appelstukjes toe en blijf roeren. Doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur de appelstukjes gaar worden. Roer af en toe.

Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Schep de groenten en appelstukjes uit de pan en zet  ze even apart.

Doe de tomaten met het Keltisch zeezout, de appelciderazijn en de Coconut Aminos of tamarisaus in de soeppan. Breng aan de kook en laat het zonder de deksel een tijdje sudderen. Pureer de soep.

Voeg dan naar smaak van de kippen(botten)bouillon toe. Hoe meer je toevoegt, hoe meer smaak maar hoe dunner de soep. Gebruik de rest voor een ander gerecht of vries het in voor later.

Doe het groenten-appelmengsel bij de tomaten. Voeg de groene stukjes van de prei en de taugé toe. Breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel extra kruiden. Doe de kip in de soep en serveer.

Wil je het recept printen? Kijk dan bij de Bronnen [4].

Bronnen

[1] De voordelen van Coconut Aminos

[2] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[3] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[4] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten Het recept wat je kunt gebruiken om te printen.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Ik heb nog bottenbouillon nkan ik mijn mannetje dit ook voorschotelen hij eet niet kha maar is wel gek op Chinees tomatensoep

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.