Toen onze oudste zoon één was, werd er door het kinderdagverblijf een voorlichtingsavond georganiseerd door de Nederlandse Brandwondenstichting. Over de gevaren van brandwonden bij baby’s en jonge kinderen. Vooral met hete thee en/of koffie gebeuren jaarlijks veel ongelukken [1].

Die avond ben ik collectant geworden en nog elk jaar loop ik m’n ronde. Deze week was het weer zover. Er wordt aangeraden om pas rond etenstijd te beginnen met collecteren, omdat er anders weinig mensen thuis zijn. Oudere mensen vinden het weer niet fijn als je aanbelt nadat het donker begint te worden. Dat maakt de tijd om te collecteren beperkt.

Op de avonden dat ik kan collecteren ga ik dus geen 3-gangen menu eten. Dan hou ik geen tijd over voor het collecteren. Een maaltijdsoep vind ik dan ideaal. Lekker, makkelijk en voedzaam!

Deze keer koos ik voor een maaltijdsoep met een gepureerde basis van bottenbouillon en groenten. Daar voegde ik beetgare groenten en stukjes vlees aan toe. Alles bij elkaar in één kom. Ideaal.

Bottenbouillon

Daarvoor heb ik ‘s ochtends eerst bottenbouillon gemaakt van twee kilo botten van grasgevoerde dieren, 2 mergpijpjes, water, ongeveer 1 el Keltisch zeezout, een flinke scheut appelciderazijn, verse tijm, rozemarijn en salie, laurierblad, het fijngesneden groen van prei en allerlei gedroogde kruiden. Ik gebruike koriander, kruidnagel, peper, kurkuma, nootmuskaat, komijn, gerookte paprika en lavasblad.

Ik breng de botten met de kruiden langzaam aan de kook, laat het even goed pruttelen en zet het dan weg in een oude slaapzak. Op die manier heb ik er geen omkijken naar. Ondertussen worden allemaal gezonde vetten, collageen, mineralen en andere voedingsstoffen aan de botten onttrokken. Je kunt de bouillon ook op het vuur langzaam laten pruttelen of een slow cooker gebruiken.

Tussendoor breng ik het dan nog een keer aan de kook. Daarna gaat het weer in de slaapzak. Wat je overhoudt is een krachtige en heel gezonde bouillon. [2,3]

Toen ik de bouillon die ik nodig had voor de soep er ‘s middags uitgeschept heb, heb ik de botten opnieuw met extra water, wat azijn en kruiden opgezet. Dat wordt weer m’n nieuwe voorraad bottenbouillon.

Real Meal Revolutie

Deze soep past prima bij de Real Meal Revolutie. De bottenbouillon voedt je darmen. Verder zitten er verschillende bronnen van gezonde vetten in de soep. Dat zijn kokosvet, bottenbouillon, spekjes, verse worst en eventueel de creme fraiche, slagroom of kokosroom. De koolhydraten in deze soep komen allemaal van gezonde bron, namelijk groenten.

De hoeveelheid koolhydraten is afhankelijk van je keuze aan groenten. Kies je alle groenten van de groene lijst dan past de soep bij alle fases.

Zit je in fase 3 en ben je dus volop gericht op afvallen en vetverbranding, dan mag je per dag slechts een gesloten handvol groenten van de oranje lijst A. Dit zijn bijvoorbeeld wortel, knolselderij en wortelpeterselie .

Ik gebruikte deze schattige monstransboontjes, ook wel ‘Heilige Boontjes’ genoemd [4]. Witte bonen staan wel op de oranje lijst B en zijn in fase 3 niet toegestaan. Ze bevatten teveel koolhydraten voor die fase.

Zit je in fase 1, 2 of 4 dan kun je uit alle groenten kiezen. [5, 6]

Broccoli-maaltijdsoep met verse worst en spekjes

 • kokosvet
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook

±600 g groenten voor de vulling, bijv.:

 • wortel
 • knolselderij
 • wortelpeterselie
 • paprika
 • prei (witte en lichtgroene deel)
 • courgette
 • sperziebonen
 • brocolli
 • witte bonen (geweekt en voorgekookt)
 • chayote

Verder:

 • 1 liter bottenbouillon, of
 • water met Keltisch zeezout en kruiden, zoals bijv.:
 • nootmuskaat, kruidnagel, koriander, komijn,
 • kurkuma, gerookt paprikapoeder, lavasblad

±600 g groenten om te pureren:

 • 400 g broccoli
 • 200 g extra groenten, bijv.:
 • knolselderij
 • wortelpeterselie
 • prei (groene deel)
 • courgette

Voor erbij:

 • 300 g spekjes
 • 400 g verse worst
 • eventueel kokosroom, of creme fraiche, slagroom (dan niet zuivelvrij)

Maak knoflook en groenten schoon. Snijd de groenten in stukjes.

Laat wat kokosvet in een soeppan smelten. Roerbak hierin de ui met de knoflook tot de ui glazig wordt. Voeg dan de groenten voor de vulling toe, met uitzondering van eventuele sperziebonen, brocolliroosjes, witte bonen of chayote.

Begin met de (harde) groenten die het langst nodig hebben om gaar te worden. Blijf roeren tot de groenten beetgaar zijn. Schep ze uit de pan.

Doe de bottenbouillon in de soeppan, samen met de groenten om te pureren en breng aan de kook.

Laat op lage temperatuur de groenten gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer.

Voeg dan de sperziebonen en/of broccoliroosjes toe en laat ze beetgaar worden. Doe er de roergebakken groenten voor de vulling bij en eventuele witte bonen en chayote.

Bak ondertussen in een andere (braad)pan eerst de spekjes lekker krokant. Schep de spekjes uit de pan. Bak dan de worst in het bakvet van de spekjes. Snijd de worst in stukjes en bak ze nog even kort in het bakvet in de pan zodat ze lekker krokant worden, maar niet droog.

Serveer de soep met de spekjes, verse worst en eventueel creme fraiche, slagroom of kokosroom.

Tip: Deze soep kun je ook invriezen. Verse worst kun je er dan alvast door doen. Spekjes ook, maar die worden wel zacht(er). Creme fraiche, slagroom en kokosroom kun je beter later toevoegen.

[7]

Bronnen

[1] Grijpt jouw baby al naar die kop hete thee? Uitleg van de Nederlandse Brandwondenstichting over de gevaren van hete thee voor baby’s en jonge kinderen. Met tips over hoe je veilig je thee kunt drinken.

[2] Hoe maak je bottenbouillon? Uitgebreidere blog waarin je leest hoe je bottenbouillon kunt maken.

[3] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Blog waarin je leest over de vele gezondheidsvoordelen van het gebruik van bottenbouillon.

[4] Vergeten groente: heilige boontjes Blog op de website van de Hippe Vegetariër met uitleg over Monstrans-, ofwel Heilige boontjes. Inclusief een recept met de boontjes.

[5] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[6] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[7] Broccoli-maaltijdsoep met verse worst en spekjes Het recept van deze soep welke je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.