Ik hou van gevulde groenten. Dat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Zeker in de herfst en winter.
Deze keer gebruikte ik de aubergines die inmiddels rijp waren in m’n moeder’s moestuin. Ik wil ze niet te lang wil laten hangen, omdat ik niet weet of ze heel goed tegen de koudere nachten kunnen.
De meeste van deze ‘tuin-aubergines’ kunnen niet opboxen tegen hun winkelbroertjes. Qua grootte dan. Qua smaak zijn ze geweldig. Niets zo lekker als groenten uit ‘eigen tuin’. Maar omdat ze niet zo heel groot zijn, moest ik ze wat meer uithollen om goed te kunnen vullen. Bij grotere aubergines is het fijner om de wand wat dikker te houden. Toch zeker zo’n 0.75 centimer.
Noten in plaats van gehakt
Als ik een nieuw recept wil gaan uitproberen, bedenk ik van te voren wat ik er ongeveer in wil doen. Daarna laat ik dat nog even ‘broeien’. Vaak verander ik er dan nog wat aan. Dan krijg ik nieuwe ideeën of heb ik ineens zin heb om het anders te doen.
Nu besloot ik bij nader inzien het gehakt weg te laten. Dat zit al zo vaak in gevulde groenten.
In plaats daarvan gebruikte ik noten. Dat is een voor de hand liggende vleesvervanger. En de combinatie van de knapperig geroosterde noten en het zachtgestoofde vruchtvlees van de aubergines leek me heerlijk. Dat was ook zo. Het recept is nu ook geschikt voor ‘koolhydraatarme’ vegetariërs.
Real meal revolutie
Dit recept is geschikt voor fase 1, 2 en 4 van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la Real Meal Revolutie (RMR).
Maar je kunt het ook aanpassen zodat het geschikt wordt voor fase 3: transformatie/vetverbranding. Dit is de fase waarin je komt nadat je gewerkt hebt aan het verbeteren van je (darm)gezondheid. Je blijft in fase 3 zolang je je gewichts- en/of gezondheidsdoelen nog niet bereikt hebt. Je mag dan iedere dag ten hoogste 1 product kiezen van de oranje lijst A. Mits je rekening houdt met het aangegeven maximum.
Halloumi is een zachte kaas en staat daarom op de oranje lijst A. Net als wortels. Peterseliewortel staat niet op de lijst, maar past ook het beste bij deze oranje lijst A. Zit je in fase 3 en wil je toch deze gevulde aubergine eten, pas het recept dan aan tot er maximaal 1 product van de oranje lijst A overblijft. Zorg bovendien dat je er maximaal de aangegeven hoeveelheid van eet op één dag.
Kijk dus op de lijsten en ben creatief. Zo kun je de (wortel)peterselie vervangen door meer paprika, prei of een andere groente van de groene lijst en de halloumi weglaten. Van de oranje lijst A hou je dan alleen de noten over. Gebruik per persoon de maximale aangegeven hoeveelheid en klaar ben je.
Zorg dat je ook bij aanpassingen voldoende vetten in je maaltijd houdt. Je kunt dan extra kokosvet gebruiken om te bakken of roomboter of olijfolie over je gevulde aubergine doen. Of een (komkommer)salade maken waar olijfolie door zit.
Zuivelvrij en/of veganistisch?
Je maakt dit recept eenvoudig zuivelvrij door de halloumi weg te laten. Serveer de aubergines dan eventueel met extra noten. Of voeg champignons toe.
Maak het komkommersausje met (zelfgemaakte) mayonaise in plaats van de Griekse yoghurt voor een zuivelvrije variant. Gebruik 3 el olijfolie en 1 el azijn voor een zuivelvrije èn veganistische variant.
Gevulde aubergine met noten en halloumi
- 3 flinke aubergines
- olijfolie
- 100 g noten (gemengd en/of pecannoten)
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- stukje rode peper, naar smaak
- 1 wortel en/of peterseliewortel
- 1 paprika
- 1 dunne prei
- kokosvet
- 3-4 tomaten
- 2 el milde olijfolie
- 1 tl harissakruiden, of naar smaak (proeven!)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Keltisch zeezout, naar smaak
- 1 el elk van fijngesneden verse peterselie en munt
- 1 pakje halloumikaas (Cyperse grillkaas)
Halveer de aubergines in de lengte en hol ze uit met een lepel of een meloenboor. Bewaar het vruchtvlees. Vet de helften aan beide kanten in met milde olijfolie en bestrooi de binnenkant met peper en zout. Bak ze ongeveer 20 min. op 175 graden Celcius.
Tip: Je kunt de aubergines ook rauw vullen in plaats van eerst te grillen. Smeer ze dan nog steeds in met olijfolie en strooi er peper en zout op voordat je ze vult. Laat ze dan in total ongeveer 45-50 minuten op 175 graden Celcius bakken, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Strooi de noten op een andere bakplaat en laat ze ongeveer 10 minuten (mee)bakken. Schep ze na ongeveer 5 minuten even om. Hou ze in de gaten, zodat ze niet verbranden. Laat ze daarna afkoelen en hak ze grof.
Maak ondertussen de ui, knoflook, rode peper, paprika,(wortel)peterselie en prei schoon en snijd ze in stukjes. Fruit de ui met de knoflook en het fijngesneden pepertje. Hou het vuur laag, anders wordt de knoflook bruin en bitter.
Voeg dan achtereenvolgens de (peterselie)wortel, paprika en het wit van de prei toe. Laat iedere groenten tussendoor even mee roerbakken. Dit kan nu op hoger vuur, tot ze uiteindelijk allemaal ongeveer even (beet)gaar zijn.
Snijd het auberginevruchtvlees en de tomaten ook in stukjes. Voeg ze samen met het fijngesneden groen van de prei, de olijfolie, de harissakruiden en de tomatenpuree toe. Vul het blikje 2 keer met water en voeg dat steeds toe. Breng op smaak met Keltisch zeezout.
Zet het vuur uit en meng er de verse kruiden en de grof gehakte noten onder.
Vul de aubergines met het groenten-noten-mengsel en bak ze 20-30 minuten op 175 graden Celcius in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
Snijd de halloumi in blokjes, bak ze mooi goudbruin en serveer ze op de aubergines.
Of leg de ongebakken blokjes halloumi op de aubergines en zet de laatste 10 minuten de aubergines onder de grill.
Maak een lekkere raita van Griekse yoghurt, komkommerblokjes, peper, zout , peterselie en munt.
Bronnen
[1] Gevulde aubergine met noten Het recept wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.
[2] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .
[3] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie