Deze soep was niet bedoeld om op de blog te komen. Eigenlijk hadden we gisteren niet eens soep willen eten vanwege de hittegolf waar Nederland op meedeinde. Maar in de moestuin had een bolcourgette zich een beetje verstopt. Die was daardoor een beetje uit de kluiten gewassen. Twee keer normaal, ofwel formaatje soepcourgette.
Bovendien had ik in de Facebookgroep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ ‘s ochtends een recept gezien van courgettesoep met kipgehakt. En kipgehakt vind ik erg lekker, onder andere in soepen. Dus toch soep. Met kipgehakt; lekker op smaak gemaakt met harissa. Toen we ‘m aten zei Maaike: ‘Krijgen we deze soep nog vaker? Deze moet je echt op de blog zetten, hoor. Dan kun je ‘m zelf ook nog eens maken. Deze is écht lekker!’
Bij deze dan, voor Maaike… en iedereen die ook wel zin heeft in een heerlijke soep met frisse komkommer en pittig kipgehakt.
Courgette-komkommersoep met kipgehakt
Ingrediënten
- Soepbasis:
2 teentjes knoflook
1 grote ui
4 courgettes, normaal formaat
kokosvet
- Voor het kipgehakt:
1 tl komijnzaad
600 g kipgehakt, niet gekruid
2 tl gerookte paprikapoeder
2 tl harissa
circa 1/2 – 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
- Verder:
circa 1-2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
1 tl harissa
1 komkommer
verse peper, nootmuskaat
volvette kokosmelk , of slagroom / crème fraîche (dan niet meer zuivelvrij)
Stappen
- Maak knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes.
- Smelt wat kokosvet. Laat hierin de ui en knoflook fruiten. Schep de helft uit de pan.
- Voeg aan de overgebleven helft in de pan de komijnezaadjes toe en laat ze even meebakken.
- Voeg het kipgehakt toe, samen met de gerookte paprika, 2 tl van de harissa en Keltisch zeezout naar smaak. Proef en breng op smaak met de kruiden. Bak het gehakt rul en schep het uit de pan als het gaar is.
- Doe nu de overgebleven gesmoorde uien samen met de courgetteblokjes in de pan. Voeg indien nodig wat kokosvet toe. Roerbak de groenten tot de courgettes voldoende vocht hebben losgelaten.
- Voeg 1 tl Keltisch zeezout toe. Leg de deksel met een kier op de pan en laat de blokjes courgette gaar worden.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.
- Voeg nu eerst het kipgehakt toe en roer goed door. Het vocht wat vrijgekomen is, zal namelijk al veel smaak geven aan je soep.
Voeg eventueel extra water toe tot de soep de gewenste dikte heeft. - Breng nu de soep op smaak met harissa, Keltisch zeezout, verse peper en nootmuskaat.
- Snijd de komkommer in niet te dikke, kwart plakjes en voeg ze toe. Laat ze eventueel in korte tijd een beetje warm worden, maar het is lekker als ze hun beet houden.
- Serveer de soep met wat kokosroom, slagroom en/of crème fraîche.
Notities
- Je kunt het kipgehakt in dezelfde pan bakken als waarin je later je soep klaar maakt. Schep het dan tussentijds uit de pan, zoals aangegeven in het recept, zodat je het niet mee pureert. Je kunt er ook voor kiezen om een aparte pan (bijvoorbeeld met anti-aanbaklaag) te gebruiken voor het kipgehakt. Zoals ik deed, omdat ik die pan later toch nodig had voor m’n hoofdgerecht.
- RMR2.0: Alle (hoofd)ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. De optionele kokosmelk / slagroom / crème fraîche staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel en ook voor kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de kokosmelk / slagroom / crème fraîche weg, Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.