De frisse anijsachtige smaak van venkel combineert heel goed met de neutrale courgette. Eerst wilde ik nog harissa of kerrie door de soep doen. Zou vast geweldig smaken. Maar eigenlijk was ik heel erg benieuwd naar de pure smaak van deze soep. Ik maakte de basis dus puur met Keltisch zeezout, verse peper en nootmuskaat op smaak. Een heerlijke basis. Met verse tuinkruiden geef je er dan nog meer karakter aan.
Hou je net als ik van de anijsachtige smaak van de venkel, voeg dan gerust 2 venkelknollen toe.
Courgette-venkelsoep
Een heerlijke soep, die extra lekker wordt met verse tuinkruiden. Vergeet niet extra vetten toe te voegen, omdat deze soep van zichzelf weliswaar koolhydraatarm, maar ook vetarm is. Uiteraard kun je deze soep ook maken met bottenbouillon in plaats van water met Keltisch zeezout en kruiden als basis. Dan heb je niet alleen de gezonde vetten, maar ook alle andere voordelen van bottenbouillon.
Ingrediënten
- Voor de soepbasis:
3 teentjes knoflook
1 grote rode ui
1 venkel knol (circa 400 g)
circa 900 g courgette
kokosvet
heet water
1 el Keltisch zeezout, of naar smaak
verse peper en nootmuskaat
- Optioneel:
verse tuinkruiden (ik gebruikte bieslook, salie, munt, bonenkruid, dragon, citroentijm)
1 extra bolcourgette van circa 300 g, om op het eind toe te voegen
- Extra vetten:
gekookte eieren
roomboter (dan niet zuivelvrij) of kokosvet
slagroom (dan niet zuivelvrij)
rauwe, ongebrande noten (eventueel zelf geroosterd)
Stappen
- Maak knoflook en groenten voor de soepbasis schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de venkel en courgette in kleine blokjes. Houd het groen van de venkel apart. Dit is het stuk dat eruit ziet als dille / tuinkruiden.
- Smoor de ui met de knoflook op matige temperatuur in het gesmolten kokosvet. Voeg dan de stukjes venkel toe en laat een tijdje mee smoren. Voeg dan de blokjes courgette (van de soepbasis) toe.
- Voeg dan de courgettes toe. Laat ze meesmoren tot ze voldoende vocht hebben losgelaten. Leg dan het deksel op de pan zodat er nog een kiertje open is. Laat de groenten dan in circa 5-7 minuten gaar worden.
- Pureer dan de groenten met een staafmixer. Voeg zoveel heet water toe tot de soep de gewenste dikte heeft.
- Breng op smaak met het Keltisch zeezout, peper en nootmuskaat.
- Snijd het groen van de venkel fijn en roer het door de soep. Houd eventueel een paar stukjes groen apart om te garneren.
- Optioneel
- Hak de groene tuinkruiden fijn en voeg ze toe aan de soep.
- Snijd de laatste courgette in kleine reepjes en voeg ook deze toe aan de soep.
- Voeg vetten toe:
- Aangezien deze soep van zichzelf weinig vet bevat, is het belangrijk om er gezonde vetten aan toe te voegen. Denk aan gekookt ei, extra kokosvet en/of roomboter. Of roer er slagroom door voor een romige variant. Je kunt er ook een heerlijke zadencracker met roomboter en kaas bij eten. Als je deze soep eet als voorgerecht, kun je ook aan de rest van je maaltijd gezonde vetten toevoegen natuurlijk.
Notities
- Voeg gerust een extra venkelknol toe als je de anijsachtige smaak wel kunt waarderen.
- RMR2.0: Alle (hoofd)ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. De optionele slagroom en noten staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel(zoals de slagroom) is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor noten is dat een halve gesloten handvol (= circa 1 el).
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de slagroom weg en vervang de noten door zaden en pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten en/of pompoenpitten). Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Achtergrond Real Meal Revolutie
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Uitleg
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.