Van deze soep heb ik geen foto van het eindresultaat. Netjes in een kom bedoel ik. Helemaal vergeten. Ja, zelfs ik ga soms eten zonder een foto te maken 😉

Je zult dus van mij moeten aannemen dat ‘ie lekker was. Alhoewel je dat op een foto natuurlijk ook niet echt kunt zien. Maar een aantrekkelijk plaatje doet wèl wat. Niet dat ‘food photography’ nou mijn sterkste kant is, maar toch…

Laat wat heel

Deze soep heb ik zonder vastomlijnd plan gemaakt. Gewoon begonnen met allerlei verschillende groenten. Daarna gekeken welke daarvan ik wilde pureren. Met een blikje kokosmelk erdoor creëer je dan eenvoudig een romige basis. Die door de groenten toch stevig is, zonder dat je er bindmiddel in hoeft te doen.

De rest van de groenten roerbak ik apart en doe er dan bij voor de ‘bite’. Dat is ook beter voor je spijsvertering. We zijn niet gemaakt om ons eten te drinken.

Kauwen heeft een belangrijke functie in het spijsverteringsproces. Zo zorgt het ervoor dat er spijsverteringsenzymen vrijkomen. Al in je mond! Alleen door rustig te gaan zitten, met aandacht te eten en goed te kauwen, kom je in de rustige, parasympatische toestand die nodig is voor een goede spijsvertering.  Dan verlaagt ook je hartslag- en ademfrequentie. Dat vermindert weer de aanmaak van stresshormonen.

[1]

Verder heeft de structuur van je eten invloed op je bloedsuiker. Hoe verder het gemalen is, hoe hoger je bloedsuiker stijgt. En de piek in insuline. Niet goed, want daar proberen we net vanaf te komen.

Dat je bloedsuiker harder stijgt komt omdat je eten als het ware al ‘voorverteerd’ is. Dat kunnen we beter zelf doen. Dan gaat dat veel geleidelijker. Ofschoon ik van gepureerde soepen hou, laat ik daarom ook lekker veel groenten heel.

Handig uit de vriezer

Deze soep was het eerste gerecht waarbij ik m’n zelfgemaakt harissa gebruikt heb [2]. Hiermee maak je zo’n soep supersnel op smaak. Mèt een beetje pit.

De scherpte pas je aan aan je eigen smaak. De harissa heb ik ingevroren in een siliconen ijsblokjesvorm. Elk blokje is ongeveer een eetlepel. Is dat teveel dan kun je ze met een beetje moeite  ook doorsnijden.

Deze ingevroren blokjes zijn heel lang houdbaar. Super handig dus. Ook m’n pesto vries ik zo in. En citroen- en limoensap bijvoorbeeld. Altijd wat bij de hand en helemaal vrij van ongewenste toevoegingen.

Let op de oranje lijsten

Net als zachte zuivelproducten en melkvervangers zoals amandelmelk, staat kokosmelk op de oranje lijst A van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Zit je in fase 3 en wil je dus afvallen, dan zijn dat producten die alleen in beperkte mate passen binnen je leefstijl op dat moment.

Voor deze zuivelproducten en zuivelvervangers geldt de beperking van maximaal 60 ml op een dag. Mits je geen andere producten van deze lijst gebruikt die dag. In de soep zit een blikje van 400 ml. Verdeel je de soep over 7 porties dan blijf je daar dus onder. Wil je op één dag meer soep eten, of ook andere producten van deze oranje lijst A, gebruik dan minder kokosmelk.

Ook wortels staan op deze oranje lijst A. Die kun je gewoon weglaten. Er zitten zoveel groenten in de soep dat je die vast niet zult missen.

De rest van de ingrediënten staan op de groene lijst en daarvoor gelden deze beperkingen niet.

[3, 4]

Zorg wel voor voldoende vet

Ook de kokosmelk kun je weglaten, maar zorg dan op een andere manier voor voldoende gezonde vetten in je maaltijd.

Vet is je (nieuwe) energie en je lijf heeft het om allerlei redenen hard nodig. Ook zorgt het vet in je maaltijd ervoor dat de insulineresponse op de koolhydraten in dezelfde maaltijd kleiner blijft.

Maak dan bijvoorbeeld gehaktballetjes en voeg ze samen met het bakvet toe. Kies voor gehakt met zoveel mogelijk vet.

Fase 1, 2 en 4

In de andere fases van de RMR kun je de producten van de oranje lijsten onbeperkt gebruiken. Breng wel altijd voldoende variatie in je eetpatroon en let op je honger- en verzadigingssignalen. Stop wanneer je vol bent. Op die manier hoef je niets te tellen.

[3, 4]

Courgette-preisoep met harissa

  • kokosvet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 klein pepertje
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 3 paprika’s
  • 1 chayote (of vervang door een komkommer of koolrabi)
  • 2-3 preien
  • 2 courgette
  • 4 tomaten
  • 1 – 1 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 tl (zelfgemaakte) harissa, of naar smaak

Maak de knoflook, gember en alle groenten schoon.

Hak de knoflook, gember en het pepertje fijn. Snijd de groenten in stukjes.

Fruit de uien in wat kokosvet met de knoflook, gember en het pepertje. Voeg de wortels toe en roerbak tot ze beetgaar zijn. Schep dan de helft van het mengsel uit de pan.

Voeg de paprika en de chayotestukjes toe en roerbak tot deze ook beetgaar zijn. Schep deze groenten uit de pan.

Doe wat extra kokosvet in de pan. Smoor hierin het wit van de prei en de courgette. Voeg dan Keltisch zeezout toe en het groen van de prei. Laat dit gaar worden.

Voeg het blikje kokosmelk toe en vul het blikje opnieuw met warm water. Doe dit ook bij de soep. Voeg ook de harissa toe. Pureer de soep met een staafmixer.

Doe er dan de tomaten bij en de achtergehouden beetgare groenten. Breng eventueel verder op smaak met extra zout of harissa.

[5]

Bronnen

[1] Parasympathisch zenuwstelsel Wikipedia pagina over het parasympathische deel van ons autonome zenuwstelsel. Hierin lees je hoe dit een belangrijke rol speelt o.a. bij de spijsvertering, door de grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, verwijding van de bloedvaten naar het zenuwstelsel.

[2] Zelfgemaakte harissa Recept van de harissa.

[3] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[4] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[5] Courgette-preisoep met harissa Recept van deze soep dat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.