Eén van m’n laatste recepten was van een simpele gevulde omelet. Makkelijk en snel, maar wel heel lekker en super gezond. Ook deze roerbak valt in dezelfde categorie.

Je kunt ‘m maken met allerlei bladgroenten. Zelf gebruikte ik de bladeren van planten uit de moestuin: bladeren van de zoete aardappel, de chayote en van de rode bietjes. Maar met spinazie, boerenkool of palmkool vind ik dit ook erg lekker.

À la bloop met een twist

Door de roomkaas krijg je het ‘spinazie-à-la-bloop’ effect, zoals spinazie à la crème ook wel genoemd wordt. Maar dan veel lekkerder dan de kant-en-klare blokjes uit de vriezer. En vooral: veel gezonder!

De pesto voegde ik eens in een creatieve bui toe aan m’n boerenkoolroerbak. Het bleek een verrassend lekkere combinatie. Nu gebruik ik het regelmatig in combinatie met allerlei groene bladgroenten.

Roomkaas op de oranje lijst A

Roomkaas staat net als andere niet-gefermenteerde zachte zuivelproducten op de oranje lijst A van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Daarvan mag je in fase 3, dus als je wilt afvallen, iedere dag maximaal 1 product kiezen en daarvan de maximale hoeveelheid gebruiken. Voor zachte zuivel is dat 60 ml per dag. Twee eetlepels is de helft daarvan. Deze roerbak past dus ook prima bij die fase. Let dan wel op wat je de rest van de dag nog van de oranje lijst A gebruikt. De helft van je ‘quotum’ is dan namelijk op.

Uiteraard kun je dit gerecht ook prima zonder de roomkaas maken. Je hebt dan een zuivelvrije versie.

Groene bladgroenten zijn ook nog eens heel gezond. [6]

Bladgroentenroerbak met tomaat, paprika en pestoroomsaus

voor 1 persoon

  • 1 teen knoflook
  • 1/2 ui of 2 lente uitjes of salade-uitjes
  • 2-3 snackpaprika’s
  • 2 tomaten
  • 3 flinke handen groene bladgroenten zoals bijv. spinazie of boerenkool (zelf gebruikte ik zoete aardappelbladeren, chayote, bietengroen)
  • 1 el (zelfgemaakte) pesto [3]
  • 1-2 el roomkaas
  • verse peper, Himalayazout
  • 1-2 gekookte eieren, in parten

Maak de groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de snackpaprika’s elk in vier stukken. Snijd de tomaat in stukjes. Snijd te grote bladeren wat fijner.

Fruit de ui met de knoflook. Voeg de paprikastukken toe en laat ze op hoog vuur al roerende meebakken.

Voeg dan de tomatenstukjes, de pesto en de groene bladgroenten toe. Laat deze onder voortdurend roeren wat slinken. Roer er dan de roomkaas door en breng op smaak met verse peper en Himalayazout.

Serveer met parten gekookt ei.

Tip: Als je ongeveer een halve portie meer maakt, kun je hiervan de volgende dag weer snel een heerlijke ’Lauwwarme salade met groene bladgroenten’ maken. Eén keer het werk, twee keer het plezier.

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Zelfgemaakte pesto Recept om zelf basilicumpesto te maken.

[4] Bladgroenten-roerbak met tomaat, paprika en pestoroomsaus Recept van deze roerbak welke je kunt gebruiken om te printen.

[5] Lauwwarme salade met groene bladgroenten Blog waarin je het recept van de lauwwarme salade met groene bladgroenten kunt vinden. Hiervoor gebruikte ik een halve portie van de roerbak uit bovenstaand recept.

[6] ‘Gezonde bladeren‘. Blog waarin je leest hoe gezond groene bladgroenten zijn in z’n algemeenheid. En de bladeren van zoete aardappelen, chayote en yacon in het bijzonder.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.