In de blog ‘Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak‘ [1] schreef ik over een aantal exotische planten die m’n moeder en ik afgelopen jaar in de moestuin hadden, namelijk zoete aardappelen, chayote en yacon.

Stuk voor stuk zijn dit hele gezonde groenten. Als je de kans hebt, zijn het aanraders voor in je moestuin. Alhoewel ik er wel bij moet zeggen dat de zoete aardappeloogst ronduit teleurstellend was. Dus als iemand nog tips heeft…?

Vergeet de bladeren niet

Niet alleen de vruchten zelf zijn gezond. De bladeren doen er namelijk niet voor onder. Denk spinazie, maar dan nóg gezonder. Zoiets. [2, 3, 4, 5, 6, 7]

In deze blog lees je waarom deze bladeren zo gezond zijn. En groene bladgroenten in z’n algemeenheid. En hoe je ze kunt gebruiken.

Thee van yaconbladeren

De bladeren van de yacon worden o.a. gebruikt om thee van te zetten. Zelf drink ik meestal groene thee, rooibosthee of kruidenthee. Deze yaconthee is een leuke variant daarop. Bladerenthee. En waarom ook niet. Rooibosthee is tenslotte ook takkenthee 😉 .

Ik heb de bladeren eerst vers gebruikt. Gewoon wat bladeren plukken, fijn snijden en er water op gieten wat net van de kook af is. Even wachten en klaar is je thee. De thee is een beetje zoetig. In het begin is het misschien even wennen, maar ik vind ‘m nu heel erg lekker als afwisseling met m’n andere theesoorten. Toen ik wist dat ik de thee lekker vond, heb ik ook nog wat bladeren gedroogd. Voor buiten het seizoen.

Pas heb ik een theefilter gekocht om thee te zetten. Je doet er de losse blaadjes in en hangt ‘m in je theekop met water. Het dekseltje wat erop zit houdt de thee nog wat langer warm en dient na het trekken als onderzetter voor het theefilter. Ideaal.

Roerbak van bladeren

De bladeren van zowel de yacon, de chayote en de zoete aardappel kunnen ook allemaal gebruikt worden om te roerbakken. Je kunt er volop mee variëren.

De bladeren van de zoete aardappel zijn heel leuk om te zien. Ze hebben een soort hartvorm.


Ze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Als je ze in hete kokosolie kort roerbakt, dan schrompelen ze. Zoals spinazie zeg maar. Maar het leuke is dat ze dan een soort opgevouwen parapluvorm krijgen. Heel grappig vind ik ze.

Leuk èn lekker!

En ze zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens erg lekker. In een roerbak vind ik de zoete aardappelbladeren lekkerder dan de chayote- en de yaconbladeren. Alhoewel daar ook helemaal niets mis mee is. De zoete aardappelbladeren hebben een gladde en stevige structuur en worden door het kokosvet extra lekker. Je kunt ze in recepten eventueel vervangen door spinazie.

Hou je lever gezond

Je lever speel een belangrijke rol bij de vetstofwisseling. Het is dus belangrijk om deze gezond te houden. Zeker ook bij onze gezonde koolhydraatarme èn vetrijke leefstijl. Waarmee we onze lever al een heel groot plezier doen trouwens. Dit komt omdat je bij deze leefstijl typisch veel minder fructose binnenkrijgt. Fructose kan in tegenstelling tot glucose alleen in de lever omgezet worden. Een overmaat aan fructose speelt daarom een grote rol bij leververvetting.

Groene bladgroenten ondersteunen je lever, omdat het cholorofyl in de bladeren zich bindt aan gifstoffen die we via voeding en onze omgeving binnenkrijgen. Het eten van voldoende groene (blad)groenten helpt ook om de kans op leverkanker enorm te laten dalen. Met wel 30-40%.

Verlaag risico op ziektes

Maar ze bieden nog veel meer goeds. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Zo verminderen ze het risico op kanker, hart- en vaatziekten en een te hoge bloeddruk. En niet te vergeten: diabetes type 2. Ook ondersteunen ze het immuunsysteem en zijn ze een goede bron van ijzer, magnesium, kalium en calcium en de vitames C, E en K.

[8, 9, 10]

Bronnen

[1] Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak Recept van dit gerecht wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

[2] 7 Impressive Benefits of Yacon Engelstalig artikel op de website van Organic Facts over de 7 geweldige gezondheidsvoordelen van Yacon. Inclusief bronvermelding. Hier lees je ook dat de bladeren heel gezond zijn en dat je die kunt gebruiken om thee van te zetten.

[3] What Are the Benefits of Yacon? Artikel op de ‘Healthy Eating’ pagina van de website SF gate over de gezondheidsvoordelen van yacon. Hierin lees je onder andere dat in het wetenschappelijke tijdschrift “Chemistry and Biodiversity” van december 2010 een wetenschappelijke studie gepubliceerd is die aantoonde dat de wortel en de bladeren van yacon anti-kanker eigenschappen had bij huid-, darm-, zenuw- en bloedkanker. De bladeren kunnen gebruikt worden voor thee, maar bijvoorbeeld ook om als een ‘wrap’ te gebruiken, net zoals koolbladeren of druivenbladeren.

[4] Proberen: zoete aardappelbladeren Een kort artikel op de website van het tijdschrijft Santé. Beschrijft dat de bladeren van de zoete aardappel veel gegeten worden in Azië en dat ze zelfs meer vitamine B6 en C bevatten dan de zoete aardappelen zelf.

[5] Screening of the anti-tumor active fraction from Ipomoea batatas Lam. (cv.simon) leaves Artikel op pub med dat anti-tumor eigenschappen van zoete aardappel bladeren aangetoond heeft. Gekeken is naar de effecten bij lever- long- en maagkankercellen. Enkel de samenvatting is in het Engels, de rest is in het Chinees.

[6] Bladeren van zoete aardappel zijn goede bron van vitamines  Artikel met bronvermelding van het onderzoek wat aantoonde dat de gehaltes van ascorbinezuur, riboflavine en vitamine B6 hoger zijn in de bladeren van de zoete aardappel dan in andere delen van de plant (dus ook de zoete aardappel zelf).

[7] Sweet potato leaves: properties and synergistic interactions that promote health and prevent disease Samenvatting van een onderzoek dat een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen aantoonde van het eten van zoete aardappelbladeren. De bladeren zijn een bron van vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, vezels en essentiele vetzuren. De bladeren verbeteren het immuunsysteem, verminderen beschadigingen door vrije radicalen, verminderen het risico op hart- en vaatziektes en onderdrukken de groei van kankercellen. In het Engels.

[8] Gezonde voeding voor de lever Artikel op mens-en-gezondheid.infonu.nl over gezonde voeding voor de lever. Je leest hier dat groene bladgroenten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels zitten. Maar ze bieden ook bescherming voor de lever. Dat is met name te danken aan de chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.

[9] Voeding & Leververvetting Artikel over de invloed van voeding op leververvetting. Je leest in dit artikel dat uit onderzoek blijkt dat de kans op leverkanker rond de 30-40% daalt door het eten van voldoende groene bladgroenten.

[10] Het goede van groene groenten Artikel op Gezondheidsnet over de vele voordelen van groene (blad)groenten, vanwege de antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels.


Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.