Sinds een paar jaar help ik m’n moeder in het weekend regelmatig in haar moestuin. Nieuwe hobby, zeg maar.

We vinden het leuk om nieuwe, gezonde groenten uit te proberen. Daarom hebben dit jaar een aardpeer, chayote, yacon en zoete aardappel hun debuut gemaakt in de tuin.

Vergeten groenten goed voor de darmen

De aardpeer is een vergeten groenten in Nederland. We lazen erover in het boek van ‘poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos. De aardpeer is namelijk net als veel van onze vergeten groenten heel gezond voor je darmen. En die vormen weer de basis voor je algehele gezondheid. [1]

Ofschoon deze plant erg schijnt te woekeren, hebben we ‘m toch een plekje gegeven in de tuin. Wel in een ‘vergeten’ hoekje. Even afwachten nog of ‘ie het daar goed gedaan heeft. De oogst zit namelijk nog in de grond. Tenminste, dat hopen we…

Laatbloeiers

De rest is wat meer exotisch en komt oorspronkelijk uit warmere regionen. Daardoor zijn deze planten hier waarschijnlijk ook allemaal ‘laat-bloeiers’. Je kunt er pas op het eind seizoen van gaan oogsten. Van de chayote zijn we inmiddels volop aan het oogsten. Die heb ik ook al een paar keer gebruikt in recepten. De rest ligt koel en vorstvrij opgeslagen. We zijn van plan om daar nog een hele tijd van te genieten.

Hele plant gezond

Voor deze planten geldt dat ze allemaal heel gezond zijn. Niet alleen de vruchten die je normaal gesproken oogst, maar ook bijvoorbeeld de bladeren. Echt mega gezond. Meer informatie hierover stond oorspronkelijk in deze blog, maar heb ik voor het gemak verplaatst naar een aparte blog ‘Gezonde bladeren‘. Hierin lees je hoe je de bladeren kunt gebruiken en waarom deze bladeren en andere groene bladgroenten zo gezond zijn.

Real Meal Revolutie

Dit recept past uitstekend bij de Real Meal Revolutie leefstijl. Alle groente bladgroenten staan op de groene lijst. Ze bevatten weinig koolhydraten en zijn allemaal reuze gezond. Ook alle andere ingrediënten staan op de groene lijst, op één na. Dat is de ‘coconut aminos’ [2]. Maar die kun je eventueel vervangen door tamarisaus.

Dit is dus een gerecht wat past bij iedere fase van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl.

[3, 4]

Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak

 • 1 portie groene bladgroenten, kool of andere eetbare bladeren. Ik gebruikte zoals gezegd de bladeren van de zoete aardappel en chayote.

Vervang ze eventueel door:

 • chinese kool of paksoi
 • spinazie
 • andijvie
 • boerenkool of palmkool
 • postelein
 • raapstelen

Verder:

 • 2 teentjes knoflook
 • stukje gember
 • 1 ui
 • 1 kleine paprika
 • kokosolie
 • sesamolie
 • zonnebloempitten of sesamzaadjes
 • verse peper en zeezout

Lekker met roerei of omelet, van:

 • eieren
 • scheutje coconut aminos, of tamari
 • scheutje sesamolie
 • verse peper en zeezout

Maak de groenten schoon. Snijd te grote groene bladgroenten in stukjes. Hak de knoflook en gember fijn en snijd de ui en paprika in stukjes.

Verwarm de kokosolie en sesamolie in een pan. Fruit de ui met de knoflook en gember. Voeg  dan de paprika toe en fruit deze mee. Zet het vuur hoog en voeg de bladgroenten toe.

Laat al roerend op hoog vuur een beetje zacht, maar nog steeds knapperig, worden. Voeg de zonnebloempitten of sesamzaadjes toe en bak deze nog even mee.

Breng op smaak met peper en zout en smullen maar!

Eet er eventueel een roerei of omelet bij.

[5]

Bronnen

[1] Op consult bij de Poepdokter Artikel van ‘poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos op de website van het AD. Leuk artikel over wat je ontlasting zegt over je darmgezondheid. Met plaatjes over hoe een gezonde drol er uit moet zien in het toilet. Ze beschrijft ook hoe je je darmbacteriën tevreden houdt en noemt daarbij ‘vergeten’ groenten zoals pompoen, pastinaak, aardpeer en schorseneren, maar ook de zoete bataat, uien en prei als bron van ècht bacterievoedsel!

[2] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In deze blog lees je onder het kopje ‘Coconut Aminos of tamari?’ mijn afweging tussen Coconut Aminos (die niet op de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie voorkomt) en Tamarisaus (die op de groene lijst staat).

[3] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[4] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[5] Exotische zoete aardappel- en chayotebladeren roerbak Recept van dit gerecht wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

[6] ‘Gezonde bladeren‘. Blog waarin je leest hoe gezond groene bladgroenten zijn in z’n algemeenheid. En de bladeren van zoete aardappelen, chayote en yacon in het bijzonder.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.