Ik ga nog maar even door in de categorie ‘te simpel voor woorden’. Misschien wel te simpel voor de blog.

Maar misschien ook niet. Want wie weet brengt het jou wel op een idee. En anders klik je toch snel weg?

Bakken maar

Wist je dat je radijsjes kunt bakken? Dat het kán geloof je vast wel. Maar dat het dan ook nog lekker is? Dat heeft misschien wat meer overtuigingskracht nodig. Of het betere ‘zelf uitproberen’. Want hoe gek het ook klinkt, als je radijsjes bakt en ze daarna heel mindful eet, zul je versteld staan. Denk ik.

De pit eruit

Met m’n ogen dicht en alle aandacht voor wat ik at, kon ikzelf bijna geloven dat ik krieltjes at. Niet helemaal hetzelfde. Maar wel veel meer dan gedacht. Het schilletje geeft eenzelfde gevoel als dat van jonge, gebakken aardappeltjes.

Maar waar een radijsje van zichzelf vrij pittig is – zeker de exemplaren uit eigen moestuin – wordt deze door het bakken véél neutraler. Net zoals een aardappel vrij neutraal van smaak is.

Het grootste verschil vind ik dat een gebakken radijsje wat minder droog is. Waar een krieltje een beetje ‘melig’ is door de koolhydraten is een gebakken radijsje nog steeds sappig.

Wel of geen aardappels?

Of je nu wel of geen aardappels ‘mag’ eten als je koolhydraatarm eet, daar zijn de meningen over verdeeld. De Real Meal Revolutie is er heel duidelijk over. Aardappelen staan op de oranje lijst B. Tijdens fase 2 en 3 van deze vet gezonde leefstijl zijn aardappelen even taboe, maar heb je eenmaal je darmgezondheid hersteld en zijn je hormonen weer helemaal zen, dan kun je best weer aardappelen eten. In fase 4 dus. Waarbij je dan in de gaten blijft houden of het jouw bereikte doelen niet schaadt. Want het blijft persoonlijk hoe je op de voedingsmiddelen reageert die dan weer binnen het bereik komen.

Persoonlijk zie ik ook echt een plekje voor aardappels in een koolhydraatarme leefstijl. Daarover schreef ik eerder een blog: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.

Héél gezond

Of je ze nu warm of koud eet; radijsjes zijn heel gezond. Meer daarover lees je in de blog ‘Ode aan de radijs‘.

Gebakken radijsjes of krielaardappeltjes?

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • radijsjes

 • kokosvet of dierlijk vet

 • Optioneel: himalayzout en verse of gedroogde kruiden

Stappen

 • Maak de radijsjes schoon. Ik had langwerpige exemplaren uit de moestuin. Die heb ik daarom in plakjes gesneden. Geen krieltjesvorm dus, maar voor de smaak maakt het geen verschil. Grote ronde exemplaren kun je eventueel ook doorsnijden.
 • Verhit wat kokosvet in de pan. Het vet van uitgebakken spek is ook heel lekker om te gebruiken.
 • Bak de radijsjes tot ze mooi goudbruin zijn. Dat zie je goed bij plakjes, maar als je goed kijkt ook wel bij de rode ronde exemplaren.
 • Breng eventueel op smaak met Himalayazout en/of verse of gedroogde kruiden. Smakelijk! Ik at ze deze keer bij een spiegelei. Oók lekker!

Notities

 • RMR2.0: Het zal je niet verbazen dat alle ingrediënten op de groen gekleurde voedingslijst van de Real Meal Revolutie 2.0 staan.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Ik ga het zeker proberen, maar dan niet met radijsjes, maar met rettich goed idee!
  Een erg groot uitgevallen radijswortel, die ik normaal zelfs met zijn tweeën bijna niet op krijg..
  Dank je wel.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.