Hier is nog zo’n supersimpel gerecht. Want wat doe je hier nu eigenlijk? Champignons in stukjes snijden en ze roerbakken met wat uien en knoflook. Niet heel vernieuwend. Maar als je ze daarna lekker lang laat doorsudderen, zal het vele vocht uit de champignons uiteindelijk verdampen en blijft er een wat plakkerig, beetje zoet-aards laagje over op je champignons. En dat maakt het het echt waard!

Lekker bij…

Deze champignons zijn heerlijk over bijvoorbeeld een bord boontjes. Maar maak er ook eens een boeren- of gevulde omelet mee. Zo’n omeletje wordt hier in huis in ieder geval héél erg gewaardeerd.

Geglaceerde kastanjechampignons

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 grote ui

  • 1 grote teen knoflook

  • kokosvet of het vet van de spekjes

  • 750 g kastanjechampignons

  • verse tijm

  • Optioneel: uitgebakken spekjes

Stappen

  • Maak de ui en knoflook schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
  • Smelt wat kokosvet of het vet van de uitgebakken spekjes in een braadpan. Roerbak / glaceer de ui en knoflook hierin op een vrij lage temperatuur. Ze moeten niet bruin worden.
  • Maak ondertussen de champignons schoon. Dit hoeft alleen als er zand aanzit. Veeg het weg met je hand, een stukje keukenpapier of een champignonborsteltje, maar gebruik geen water. Anders zuigt de champignon zich helemaal vol. Snijd de steeltjes in schijfjes en de rest van de champignon in stukjes.
  • Voeg de champignons toe aan het uimengsel in de braadpan. Zet de temperatuur nu hoger en roerbak ze een tijdje onder voortdurend roeren.
  • Op een gegeven ogenblik zullen de champignons veel vocht gaan loslaten. Ze kunnen helemaal onder het vocht komen staan. Dat is normaal. Zet nu de temperatuur weer wat lager, op een manier dat de champignons goed blijven pruttelen.
  • Laat op deze manier het vocht rustig verdampen. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Ga daarna gerust iets anders doen, maar blijf in de buurt, zodat je de boel in de gaten kunt houden en af en toe kunt roeren.
  • Ga weer continu roeren als het vocht bijna helemaal verdampt is. Dit is het moment waarop de champignons mooi bruin kunnen worden, maar ook kunnen verbranden als je niet in de buurt bent.
  • Voeg nu de blaadjes tijm en optioneel de uitgebakken spekjes toe en roerbak nog even mee. Smakelijk!

Notities

  • Je kunt de spekjes ook koud op je bord toevoegen. Ze blijven dan knapperiger.
  • Laat de spekjes weg voor een vegetarische variant. Champignons zijn heel gezond, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, géén volwaardige vleesvervanger. Ze bevatten heel weinig eiwitten, weinig ijzer en geen vitamine B12. Eet er dus gerust een eitje bij!
  • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.