In dit recept dienen de tomaten als een eetbaar kommetje voor een heerlijke kipsalade met avocado en walnoten.
Het idee en de uitvoering zijn van m’n man. Ik had hem verteld dat onze dochter een keer gevulde tomaten wilde eten. Ze bedoelde eigenlijk uit de oven. Gelukkig vond ze deze ook erg lekker!
Wij aten dit een tijdje geleden tijdens een zomerse dag. Die dagen lopen ten einde. Misschien dat je nu meer op zoek gaat naar warme gerechten. Dat doe ik zelf ook. Maar als lunch of feestelijk bijgerecht lijkt me dit ook nu nog heel geschikt.
Wat is teveel…?
De hoeveelheid salade die je met dit recept maakt past waarschijnlijk niet in de uitgeholde tomaten.
Als je wilt, kunt je minder kip gebruiken om zo de hoeveelheid salade te verminderen. Of wat extra tomaten vullen. Maar je kunt ook een heerlijke lunch maken van de overgebleven salade. Of er een soepje mee garneren.
Wij aten het als extra vulling voor in deze komkommersoep [1]. Ook maakten we er nog een snelle lunchsalade van met wat gemengde sla, snoeptomaatjes en feta.
Kippenbottenbouillon
De kippenbottenbouillon die je overhoudt aan dit gerecht is een leuk extraatje. Je hebt het niet nodig voor de gevulde tomaten zelf.
Als je mijn blogs vaker leest, weet je waarschijnlijk dat zelfgemaakte bottenbouillon heel erg gezond is. Je kunt het zó drinken (je weet wel, op dat 4 uur ‘DoeMaarGeenCupASoup’-momentje ) of samen met eventueel overgebleven kip gebruiken als basis van een soep of saus. Je kunt het ook heel goed in porties invriezen.
[2]
Past dit recept bij de Real Meal Revolution?
Waar meestal kipfilet gebruikt wordt voor een kipsalade worden hier de veel vettere kippenpoten gebruikt. Met vel uiteraard, zodat het vlees mals blijft tijdens het koken. Ook zorgt dat voor extra gezonde vetten in je bouillon. Ook de avocado, crème fraîche en Griekse yoghurt zorgen voor gezonde vetten. En de koolhydraten zijn beperkt…
… maar niet noodzakelijkerwijs voldoende laag. De walnoten, crème fraîche en Griekse yoghurt staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie (RMR). Omdat die typisch wat meer koolhydraten bevatten. Wanneer je wilt/moet afvallen (fase 3 van de RMR) zul je daar rekening mee moeten houden.
Kijk zelf op de oranje lijst A of de gebruikte hoeveelheden ‘passen’. Dit is afhankelijk van hoeveel je hiervan eet en of je nog andere dingen van die lijst wilt eten op dezelfde dag.
[3, 4]
Past het niet, of wil je om een andere reden de koolhydraten wat meer beperken dan kun je de walnoten weglaten of vervangen door geroosterde zaden en/of pitten. Die staan namelijk op de groene lijst. De zachte zuivel kun je vervangen door zelfgemaakte mayonaise [5]. Ook die wordt gemaakt van ingrediënten van de groene lijst.
Zuivelvrije variant
Als je de crème fraîche en Griekse yoghurt vervangt door mayonaise, zoals hierboven beschreven, dan maak je dit recept zuivelvrij.
Gevulde tomaat met kip en avocado
Voor de kip en (botten)bouillon:
- 2 kippenpoten met vel
- water
- 3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
- kruiden (bijv. verse peper, nootmuskaat, kerrie, kurkuma)
- appelciderazijn (voor de bottenbouillon)
Verder:
- ±6 (vlees)tomaten
- 1 el citroensap (vers of uit de vriezer)
- 50 g walnoten (+ extra voor garnering)
- 1 avocado
- 6 el crème fraîche
- 3 el Griekse yoghurt
- Himalayazout
- kruiden naar smaak (verse peper, gerookte
- paprika)
- bieslook en/of peterselie, fijngehakt
- eventueel wat gemengde salade om de tomaten op te serveren
Begin met de kippen(botten)bouillon.
Doe de kippenpoten in een pan en zet ze onder water. Voeg Keltisch zeezout en kruiden naar smaak toe. Breng langzaam aan de kook en laat sudderen tot de kip gaar is.
Pluk dan het vlees van de botten en trek het met 2 vorken uit elkaar. Dit is de basis voor veel recepten van ’pulled chicken’ (letterlijk: ’uit elkaar getrokken kip’). Daarvoor wordt de kip dan meestal gebakken met kruiden en/of een saus. In dit recept gebruik je de kip zo.
Je kunt de kip ook gewoon in stukjes snijden of zelf met je handen kleiner trekken. Laat de kip afkoelen.
Doe botten en vel met wat appelciderazijn terug in de bouillon. Laat weer zachtjes sudderen of zet ’m in een goed isolerende oude slaapzak of deken. Hoe langer je de botten laat trekken, hoe krachtiger de bouillon.
Verdere bereiding:
Snijd een kapje van de tomaten en hol ze uit. Dit kan met een lepel(tje)
of met een meloenbolletjesboor. Gebruik het kapje en de vulling voor een soep of ander gerecht. Strooi peper en zout in de tomaten.
Maak dan de salade. Hak de walnoten grof. Snijd de avocado in stukjes en besprenkel ze met citroensap. Meng de kip, avocado en walnoten met de creme fraiche en Griekse yoghurt.
Breng op smaak met zout en gedroogde en/of verse kruiden (hou wat achter voor garnering). Laat de tomaten nog even op z’n kop uitlekken en vul ze dan met de salade.
Serveer de tomaten eventueel op wat gemengde salade en strooi er de achtergehouden walnoten en/of groene verse kruiden over.
Smakelijk!
[6]
Bronnen
[1] Komkommersoep met feta en avocado Recept van een heerlijke komkommersoep, waarvoor je de kippenbottenbouillon kunt gebruiken. Overgebleven salade is ook heerlijk als extraatje in die soep!
[2] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Blog over de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon.
[3] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .
[4] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie
[5] Pesto en mayonaise In deze blog vind je onderaan het recept voor zelfgemaakte mayonaise. Mayonaise uit de winkel bevat vrijwel altijd ongezonde vetten, namelijk plantaardige olie van de rode lijst [4]. Zelfgemaakt kun je er gezonde vetten voor kiezen, zoals olijfolie of avocado-olie.
[6] Gevulde tomaat met kip en avocado Het recept van de gevulde tomaten wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.