Man- en dochterlief maakten deze hartige broccolitaarten toen ze samen gingen koken. Gezellig, leerzaam en met een heerlijk resultaat!
Met zo’n hartige taart kun je alle kanten op [1]. Een broccolitaart is één van onze favorieten. En die wordt extra lekker met een laagje opengesneden kerstomaatjes. Omdat die dan geroosterd worden en zo’n zacht-zoete smaak krijgen. Hetzelfde geldt voor de walnoten. Die zorgen voor een heerlijke crunch!
Dit recept en de Real Meal Revolution
Deze broccolitaart past heel goed bij de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie. Alle gebruikte groenten staan op de groene lijst. Net als de eieren en de harde kaas. Ook de zelfgemaakte pesto wordt gemaakt van ingrediënten op de groene lijst.
Gezonde vetten komen van de walnoten, kaas, pesto, eieren, slagroom en kokosolie. De broccoli, prei, lenteuitjes en knoflook zorgen voor je portie prebiotica. En de walnoten natuurlijk. Ze bevatten allemaal veel voedingsvezels die voeding vormen voor je goede darmbacteriën.
Zit je in de fase waarin alle aandacht gaat naar gewichtsverlies? In de RMR methode is dat fase 3, de transformatiefase. In deze fase gelden er beperkingen voor producten op de oranje lijst A. In dit recept gaat het om walnoten en slagroom. Kijk zelf naar de uitleg in de lijst en naar je eigen situatie om te kijken of dit ‘past’ binnen jouw dagmenu.
Je kunt de walnoten ook vervangen door zaden of pitten. Die staan op de groene lijst. Pijnboompitten of zonnebloempitten bijvoorbeeld. De hoeveelheid slagroom kun je verminderen. Je krijgt dan wat meer een ei-smaak. Je kunt de slagroom zelfs weglaten. Klop dan de eieren los met wat water en de pesto. En voeg wat meer kokosvet toe aan je groenten.
[2, 3]
Zuivelvrij?
Je kunt het recept eenvoudig zuivelvrij maken door de kaas weg te laten en de slagroom te vervangen door 150 ml kokosmelk. Pak dan wel de romige kokosmelk uit een blikje. Zorg ook dat je pesto geen kaas bevat. Je kunt eventueel 3 el gistvlokken door je eieren mengen voor een hartige kaas-achtige smaak.
Voor meer gezonde vetten kun je dan nog spekjes of zalm toevoegen.
Hartige broccolitaart met kerstomaatjes en walnoten
Groentenvulling:
- 750 g broccoli
- 1 kleine prei
- 2 lenteuitjes
- 2 teentjes knoflook
- himalayazout, verse peper
- kokosolie, om in te vetten
Ei-pestovulling:
- 4 eieren
- 3 el (zelfgemaakte) pesto [4]
- 2 dl slagroom
- himalayazout, verse peper
Tomaten-kaas-walnoten topping:
- 50 g gehakte walnoten
- 100-200 g snoeptomaatjes
- 100 g oude kaas (geraspt)
Maak de broccoli schoon, verdeel in roosjes. Kook ze circa 3 minuten, haal ze uit de pan en laat ze eventueel in een vergiet uitdampen.
Maak intussen de prei, de lenteui en de knoflook schoon en snij ze klein. Bak deze kort aan in wat kokosolie.
Vet een ovenschaal lichtjes in met wat kokosolie. Verdeel het preimengsel over de bodem en leg er vervolgens de broccoli op. Leg de stukjes stronk onderin en de roosjes daar bovenop. Strooi wat zout en peper over de groenten.
Breek de eieren in een kom, en klop ze los met de pesto, de slagroom en wat zout en peper. Giet het over de broccoli.
Strooi de kaas over de schotel en vervolgens de walnoten. Snij de snoeptomaatjes in de lengte doormidden en schik ze over de schotel.
Bestrooi de tomaten met wat zout en peper. Bak de schotel 30-45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius. Of totdat deze warm en mooi goudbruin is.
Smakelijk!
[5]
Bronnen
[1] Een quiche of een hartige taart? Blog met een basisrecept voor een hartige taart. Met heel veel variatie-ideeën.
[2] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .
[3] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie
[4] Pesto van eigen basilicum Blog met recept om zelf pesto te maken.
[5] Hartige broccolitaart met kerstomaatjes en walnoten Recept van deze hartige taart wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.