Toen we tijdens de kerstvakantie onze vriezer schoonmaakten vonden we 3 tortillawraps. Glutenvrij, suikervrij en zelfgemaakt. Wél al ‘enige’ tijd geleden. Zacht uitgedrukt.

Overgebleven van een Mexicaanse tortillataart

Ze waren overgebleven toen we deze Mexicaanse tortillataart maakten.

Inmiddels waren we anderhalf jaar verder en vergeten dat we ze hadden. En hoe lekker ze waren. We dachten dat ze inmiddels brokkelig en droog zouden zijn, maar wilden ze zeker ook niet weggooien.

Onverwacht lekker

Toen we met de vriezer klaar waren warmden we ze daarom even op in een koekenpan en vulden ze met roerbakgroenten. Verbaasd keken we elkaar aan. Ze leken gewoon vers en waren héél erg lekker. De smaak had wat weg van een taco; je weet wel, zo één gemaakt van maïsmeel. Een onverwacht heerlijke lunch dus.

Ik heb me voorgenomen om deze wraps binnenkort nog eens te maken. Misschien om er weer zo’n Mexicaanse taart van te maken. Of gewoon gevulde wraps. Overgebleven exemplaren ga ik zeker invriezen. Dan blijven ze er waarschijnlijk niet meer zo lang in liggen 😉

Gevulde tortillawrap

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de kruidige tortilla’s:
  • 125 g lijnzaad

  • 100 g amandelmeel

  • 25 g kokosmeel

  • 3 el chiazaad

  • 2 el psylliumvezels

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • 250 ml water

  • 2 el olijfolie

  • tot circa 50 ml extra water

  • Kruiden voor de tortilla’s:
  • 1 tl elk van gerookt paprikapoeder en kurkuma

  • 1/2 tl elk van koriander en komijn

  • 1/8 tl chilipoeder

  • Voor de vulling:
  • kokosvet

  • roergebakken groenten, naar smaak

  • crème fraîche

  • zelfgemaakte tomatenketchup (of zonder suiker en zoetstoffen en andere ongewenste ingrediënten)

  • sla

  • kaas, geraspt

Stappen

  • Voor de kruidige tortilla’s:
  • Maal het lijnzaad fijn. Ik doe dat met m’n oude keukenmachine, maar het lukt ook met een ouderwetse koffiemolen.
  • Doe het samen met het amandelmeel, kokosmeel, chiazaad en psylliumvezels en Keltisch zeezout in een kom. Doe er de kruiden bij.
  • Voeg eerst 250 ml van het water toe, samen met de olijfolie en meng het goed door met een spatel of je handen. Voeg daarna eetlepel voor eetlepel de rest van het water toe tot je van het deeg een mooie, niet te natte bal kunt vormen die je straks goed uit kunt rollen. Stop dus met toevoegen van water als je denkt dat het voldoende is.
  • Verdeel het deeg in 6 bollen van ongeveer 100 gram. Laat deze bollen een tijdje staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
  • Rol dan een bol deeg tussen 2 siliconen bakvellen zo dun uit dat deze een doorsnede van ongeveer 20 cm vormt.
  • Haal er voorzichtig het ene bakvel vanaf en snijd de tortilla in vorm door er met een pannendeksel van 20 cm doorsnede op te drukken. Draai het vel met de tortilla dan om en pel voorzichtig het andere vel eraf. Laat de tortilla daarbij op het eerste bakvel zakken. De tortilla zit dan niet meer aan een bakvel geplakt.
  • Verwarm een klein beetje kokosvet in je pan, zodat de hele bodem een klein beetje bedekt is. Draai het bakvel om en laat daarbij de tortilla in je hand vallen.
  • Draai je hand dan om boven de pan en laat de tortilla daarbij in de pan vallen.
  • Bak de tortilla op middelhoog vuur een paar minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn. Bak ze zeker niet te lang, want dan zijn ze straks niet meer flexibel
  • Rol ondertussen de volgende bol deeg uit. Leg de tortilla dan op een bord, doe wat kokosvet in de pan en ga door met de volgende.
  • Wrap vullen:
  • Smeer een wrap in met een lepeltje crème fraîche.
  • Smeer er daarna een lepeltje tomatenketchup over.
  • Verdeel de sla erover.
  • Strooi daar wat geraspte kaas over.
  • Verdeel de roergebakken groenten erover.
  • Klap de wrap dubbel. Smakelijk!

Notities

  • RMR2.0: Dit recept past vanwege het amandel- en kokosmeel niet in fase 2 of 3 van de vet gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie. Deze glutenvrije meelsoorten staan op de lichtrode lijst en die zijn tijdens fase 2 en 3 tijdelijk niet toegestaan.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

  1. Vandaag gemaakt, ik denk dan maak ik voor mezelf een klein taartje.
    Maar t was niet te bakken.
    Viel uit elkaar ?
    De rest maar in de oven afgebakken.
    Grote crackers nu.
    Als de tortilla smaakt, doe ik ze in de vriezer en maak um nog eens

    • Hoi Marie-José, wat jammer zeg! Waar ging het mis? Ik heb ze gisteren weer gemaakt om zondag als wrap te eten. Recept precies gevolgd van de blog. Met 2 el water erbij (je weet wel in de stap dat je er voor de tweede keer water bij doet, eetlepel voor eetlepel tot het een bol wordt). Uitgerold tussen de bakvellen (zo’n zelfde als jij laatst gekocht heb, weet ik). Vel eraf en dan vanuit m’n hand direct in de opgewarmde pan ‘gegooid’. Je moet ze wel in één keer goed plat ‘gooien’, want je kunt ze niet direct weer losmaken. Soms had ik er een plooitje in en dan liet ik ‘m eerst bakken, zodat ik ‘m los kon maken en daarna drukte ik ‘m dan plat en heb het nog even gebakken voordat ik ‘m omdraaien. Tip: gebruik een goede anti-aanbak pan. De eerste keer gebruikte ik een pan waarvan de anti-aanbak niet meer zo geweldig is. Toen kreeg ik ‘m niet los. Daarna een andere, iets grotere pan gepakt en zijn ze allemaal gelukt. Van alle restjes kon ik er nog 1 extra maken, dus zo had ik er toch 6. Ik hoop dat je ze nog eens maakt en dat ze dan wel lukken, want ze zijn echt de moeite. Hopelijk smaken ze zo ook, trouwens. Mijn mislukte eerste wrap hebben we ‘s avonds op en was ook heerlijk.
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.