Dit recept voor groenten-zaden-pittencrackers stond voorheen een beetje verstopt in de blog ‘Varieer met je crackers‘. Hierin lees je hoe ik kwam tot dit wat ongebruikelijk koolhydraatarme crackerrecept. En over m’n keuze voor groenten in deze crackers, waaronder zoete aardappel.

Om het overzichtelijk te maken heeft het recept van deze heerlijke crackers met groenten en zaden hier nu z’n eigen plekje.

Voor circa 4 bakplaten


±600-700 g groenten:

  • 1 kleine ui (100 g)
  • 1 paarse ui (70 g)
  • 1 middelgrote winterwortel (110 g)
  • 1 kleine groene paprika (90 g)
  • 2 kleine rode paprika (150 g)
  • 1 zoete aardappel (150 g)
  • 4 teentjes knoflook


720 g zaden en pitten:

  • 120 g elk van chiazaad, bruin lijnzaad, blond lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes
  • 4 tl psylliumvezels

Smaakmakers:

  • 3 tl Keltisch zeezout
  • 4 tl gedroogde oregano
  • 2 tl elk van knoflook-, ui- en gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl elk van komijn-, koriander- en gemberpoeder
  • 1/4 tl cayennepeper
  • versgeraspte nootmuskaat

Vocht:

  • 4 eieren
  • 2 el olie

Topping (optioneel):

  • Parmezaanse kaas, geraspt (dan niet zuivelvrij)
  • versgemalen Himalayazout
  • Italiaanse kruiden

Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Hak of rasp de groenten fijn, ter grootte van kleine blokjes of reepjes.

Meng de zaden en pitten, samen met de psylliumvezels en de smaakmakers. Voeg ze samen met de groenten en knoflook en meng goed.

Meng in een kommetje de eieren en de olie. Doe het eiermengsel bij de groenten, zaden en pitten en meng het goed. Laat het een tijdje
staan, zodat het steviger wordt. Voeg indien nodig wat water toe, als het te droog is. Bij mij was dat niet nodig.

Rol het mengsel tussen twee bakvellen uit tot een dunne laag. Maak snijlijnen met een bot mes of zo, zodat je ze later makkelijk kunt breken. Let op dat je je bakvel niet beschadigt!

Bestrooi met Himalayazout, eventueel (Italiaanse) kruiden en met geraspte Parmezaanse kaas.

Bak ±30 minuten op 160 graden C. Draai de crackers om, haal degene die helemaal knapperig zijn uit de oven en bak de rest op 100 graden C tot ze ook knapperig zijn. Hou ze wel in de gaten, zodat ze niet verbranden!

Wil je het recept printen, kijk dan hier: groenten- en zadencrackers.



Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.