Guacemole is een hele lekkere en smeuïge saus die gemaakt is van rijpe avocado’s. Het wordt vaak gegeten bij Mexicaanse gerechten. Je kunt het gebruiken als een soort dipsaus, bijvoorbeeld voor zelfgemaakte kaas- of zaden- en pittencrackers. Met verse groenten zoals reepjes paprika, stukjes komkommer of wortel of met zelfgemaakt groentenfrietjes. Je kunt het ook als topping op gevulde groenten eten, bijvoorbeeld samen met wat creme fraiche. Of eet het eens op of bij je (kip)hamburger! Of doe zoals wij en lepel gewoon (samen) het kommetje leeg.
Koud of warm
Meestal wordt guacemole koud gegeten. Ook bij warme gerechten wordt het dan pas op het eind toegevoegd. Maar je kunt het ook warm gebruiken. Ik smeerde het laatst op deze oopsie-tostie en dat was ook echt een aanrader.
Ook als je geen avocado lust
Als je de smaak van avocado’s (nog) niet kunt waarderen, lees dan toch even verder. Het wil namelijk helemaal niet zeggen dat je dan geen guacemole lust. Zo wil onze zoon absoluut geen avocado eten, maar moeten we de guacemole niet te dicht in z’n buurt zetten 🙂 !
Kinderrecept
Guacomole is heel eenvoudig te maken en je zult zien dat je na een paar keer geen recept meer nodig hebt. Je kunt het namelijk ook helemaal naar je eigen smaak maken. Het is ook een heel leuk recept om met (je klein)kinderen te maken. Help ze een beetje met het snijwerk en laat ze lekker prakken en mengen. Dat motiveert ook om zelf te proberen.
Kindertip: Laatst zag ik een mes met kartels dat speciaal ontworpen om kinderen mee te laten helpen in de keuken. Ze kunnen ermee door groenten snijden, terwijl ze er niet mee in hun vingers kunnen snijden. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Wat een goed idee! Als je geinteresseerd bent, zoek dan eens naar de Kiddicutter. Je kunt ze on-line kopen, maar ik zag ze in een speciaalzaak in de buurt.
Koolhydraatarm met veel gezonde vetten
Guacemole is een saus/dip die van nature koolhydraatarm is en de gezond(st)e vetten bevat. Met andere woorden een veelzijdige dip die je echt eens geprobeerd moet hebben.
Guacemole
Basisrecept:
- 1 teentje knoflook
- 1/4 (rode) ui of een bosuitje
- 1/2 tomaat, of wat kerstomaatjes
- 1 avocado
- beetje limoen- of citroensap
- verse peper en zeezout
Varieer met:
- stukje rode peper of rode (punt)paprika
- creme fraiche
- verse of gedroogde koriander of peterselie
- (gerookt) paprikapoeder
Maak de knoflook en ui schoon en was de tomaat. Hak of pers de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de tomaat in kleine blokjes.
Snijd de avocado doormidden en draai de helften los van elkaar. Verwijder de pit, maar bewaar deze wel. Snijd met een mesje verticale strepen door je avocadohelften, tot tegen de schil. Snijd er op dezelfde manier horizontale strepen door. Op deze manier is je avocado al ’voorgesneden’. En dat met schone handen 😉
Schep het vruchtvlees met een lepel uit je avocado en doe het in een
kommetje. Prak de avocado met een vork verder fijn.
Meng de avocado met de rest van de basisingredienten en breng op smaak met de peper en het zout.
Voeg naar wens heel fijngesneden rode peper toe, of voor een minder pittige variant kleine blokjes rode paprika. Je kunt er creme fraiche aan toevoegen of wat gedroogde of verse, fijngehakte kruiden. Bewaar de guacemole tot gebruik koel.
Tip: Leg de avocadopit in de guacemole als je deze niet meteen gaat eten. Net als het limoen- of citroensap, zorgt de pit ervoor dat de guacemole niet zo snel bruin verkleurt. Als je ooit een halve avocado wilt bewaren, bewaar dan ook altijd de helft met de pit er nog in.
Recept om te printen: Guacemole.
Ik zal het weer eens proberen.
Ik maakte hem wel eens , maar hij was steeds zo nat .
Dat is jammer, ja. Je kunt het volgende proberen: zaadjes uit de tomaat halen en alleen het vruchtvlees gebruiken, minder citroen- of limoensap gebruiken en zorgen dat de avocado rijp is. Een onrijpe avocado kun je niet goed mengen met de rest van de ingrediënten namelijk. Succes! Laat je nog eens weten of het gelukt is?