Een kort recept deze keer. Maar wel leuk om te maken en heel eenvoudig. Het geeft meteen iets extra’s aan je eitje.

Het idee voor deze ham-kaas bakjes komt van onze dochter. Ze zag vorig jaar een variant hiervan in een leesboek. In dat recept werden de eieren gebakken in een boterham. Ze maakte er toen voor ons een koolhydraatarme variant van door het brood te vervangen door een plak ham. Goed idee, want de ham wordt lekker knapperig omdat deze nu direct tegen de vorm zit.

Ham-kaasbakje met ei

  • beetje olijfolie of roomboter
  • een plak gekookte ham of rauwe ham, groot genoeg om bakje te bekleden
  • een plak kaas, groot genoeg om bakje te bekleden
  • 1 ei
  • verse peper en zeezout
  • eventueel uitgebakken ontbijtspek of bacon, in stukjes

Vet een soufflé schaaltje of een ander ovenvast schaaltje in met wat roomboter of olijfolie.  Beleg het bakje met de ham. Leg er dan kaas overheen. Duw het tegen de randen, zodat je een mooi bakje hebt. Je kunt ook ontbijtspek gebruiken. Zelf vind ik het lekker om het spek eerst uit te bakken omdat ik van krokant spek hou, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Breek daar het ei in. Zorg dat de dooier heel blijft. Strooi er peper en zout over en/of andere kruiden naar smaak. Verkruimel er eventueel nog wat ontbijtspek of bacon over.

Bak de eieren ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celcius, tot het eiwit gestold is.

Hier serveerde onze dochter het ham-kaasbakje met tuinkers. Op het bord maakte ze een eetbare bloem van schijfjes tomaat en blaadjes gemaakt van komkommer. Prachtig, toch?!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.