Meer dan 10 jaar geleden zag ik voor het eerst een tortillataart. Dat was in een kookmagazine van een supermarktketen. Er stond het recept in van een vegetarische tortillataart met Mexicaanse vulling. Het viel me extra op omdat het recept afkomstig was van een jonge vrouw uit ons dorp.

Wat een geweldig idee. Een hartige taart van laagjes tortilla’s met vulling. In het recept zat onder andere avocado. Dat aten we toen nooit en daarom maakte ik een variant met wortel en (vegetarisch) gehakt.

Het recept was meteen een hit. We hebben het nog vaak gemaakt. Thuis en op vakantie als we een oven ter beschikking hadden. Het is een makkelijk recept met kant-en-klare tortilla’s, sauzen, een blik kidneybonen en mais. Alleen het gehakt bak ik voor, samen met de ui, wortel en knoflook. De kinderen vonden het vaak leuk om ‘m mee te maken. Tortilla’s insmeren met saus, groenten erover verdelen en stapelen maar.

Onze kinderen kiezen ervoor om niet koolhydraatarm te eten. Desondanks eten we vaak dezelfde koolhydraatarme en vetrijke maaltijd ‘s avonds. Meestal hebben ze daar geen problemen mee. Er zijn dan ook genoeg lekkere maaltijden te maken. Maar soms verlangen ze naar hun oude vertrouwde kostje. Die tortillataart is zo’n gerecht waar ze nog steeds naar vragen en die we nog wel eens maken. Daarom kreeg ik zin om er eens een koolhydraatarme versie van te maken.

Toen we in een weekend samen aan het koken waren, heb ik er samen met m’n man zelfs twee gemaakt. Met  verschillende soorten tortilla’s en vulling.

Het recept van vandaag is er daar één van. Deze Italiaanse tortillataart is de makkelijke variant. Bijvoorbeeld voor op vakantie. Daarom heb ik er ook kant-en-klare roerbakgroenten gebruikt. Uiteraard kun je ze vervangen door zelf gesneden groenten.

Naast de Italiaanse versie hebben we ook een Mexicaanse tortillataart gemaakt. Die zie je hier op de foto. Die taart heeft meer lagen en we hebben er andere tortilla’s voor gebruikt. Ze zijn iets meer werk om te maken. Maar wel leuk om te doen en ze zijn heerlijk kruidig. Het recept daarvoor volgt later.

Italiaanse tortillataart met feta

Voor de Italiaanse tortillataart bak je eerst 3 koolhydraatarme tortilla’s. Als een soort pannenkoek. Deze tortilla’s zijn niet alleen geschikt voor een tortilla-taart. Je kunt ze ook vullen en ze opgevouwen of opgerold eten. Als basis voor een taco, enchilada, buritto of een fajita [1]. Door er andere kruiden aan toe te voegen, kun je de tortilla’s geschikt maken voor een andere vulling.

In deze tortilla gebruik ik psylliumvezelpoeder in plaats van de wat groffere psylliumvezels. Ik vind het poeder in dit recept iets handiger om samenhang te creëren en ze toch flexibel te houden. Als je psylliumvezels wilt gebruiken, experimenteer dan even met de hoeveelheid. Meestal heb je van de vezels  meer nodig dan van het poeder. Waarschijnlijk omdat het poeder compacter is.

Tortilla’s:

Bereidingstijd: ±15 minuten

voor 3 tortilla’s van ±20 cm doorsnede

  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 180 g roomkaas
  • 3 tl psyllium vezelpoeder
  • 4 tl kokosbloem
  • verse peper
  • 1/2 tl Keltisch zeezout

Extra kruiden naar smaak, bijv.:

Kruiden neutraal:

  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder

Kruiden Italiaans:

  • 1 tl elk van knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en oregano
  • 1/2 tl Provencaalse kruiden

Kruiden Mexicaans:

  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl elk van koriander, komijn
  • snufje cayennepeper
  • gemalen chilivlokken

Klop de eieren en de eiwitten in een paar minuten mooi schuimig. Voeg de roomkaas toe en blijf kloppen tot een mooi egaal beslag.

Strooi het psylliumvezelpoeder en de kokosbloem verdeeld over het beslag in de kom en mix het er dan goed door. Doe hetzelfde met de peper, het Keltisch zeezout en verdere kruiden naar smaak.

Laat dan het beslag een minuutje of 5 rusten zodat het wat dikker kan worden.

Bak de tortilla’s op de manier zoals je een pannenkoek bakt, in een koekenpan van ±20 cm doorsnede in wat kokosvet.

De tortilla’s laat je afkoelen en ondertussen maak je de vulling voor de taart.

Vulling voor Italiaanse tortillataart:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 zak à 400 g Italiaanse roerbakgroenten, of snij zelf 400 g ui, wortel, paprika, prei en/of courgette
  • kokosvet om te bakken
  • 1 tl elk van Italiaanse en Provencaalse kruiden
  • 1 tl oregano
  • verse peper en Keltisch zeezout
  • 100 g creme fraiche
  • 50 g pesto
  • 100 g feta
  • 175 g geraspte kaas

Maak het teentje knoflook schoon en hak het fijn. Roerbak de groenten samen met de knoflook in wat kokosvet beetgaar. Voeg de de kruiden toe en breng op smaak met peper en zeezout.

Smeer elk van de 3 tortilla’s in met een laagje creme fraiche en daarna een laagje pesto. Als je het makkelijker vindt kun je ook eerst de creme fraiche mengen met de pesto en de tortilla’s daarmee insmeren.

Leg één van de tortilla’s in een licht ingevette ovenschaal, of op een bakplaat met een bakvel. Verdeel 1/3 van de groenten, de feta en de geraspte kaas over de eerste tortilla.

Leg de tweede tortilla op de eerste en herhaal dan de vorige stap. Doe dit ook met de laatste tortilla.

Bak de tortillataart in ongeveer 20 minuten goudbruin in een oven op 180-200C.

Bronnen

[1] Van taco tot enchilada, wat zijn de verschillen? Uitleg over de verschillende gerechten die je kunt maken van een tortilla. Afhankelijk van het type tortilla, de vulling en de bereiding krijg je dan een taco, een enchilada, een burrito of een fajita.

[2] Mexicaanse tortillataart De koolhydraatarme Mexicaanse tortillataart waar ik in deze blog naar verwijs. Ander smaakje, andere tortilla’s.

4 REACTIES

  1. Een heerlijk en reuze makkelijk recept, zij het dat ik het lichtjes heb aangepast. Tortilla’s gewoon uit een pak en de groente verrijkt met champignons bij ontstentenis van courgette. Kortom, een blijvertje!

    • Goed om te horen, Onno. Uiteraard is het afhankelijk van welke tortilla’s uit pak je gebruikt of het gerecht dan nog koolhydraat-arm is.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.