Ik luister graag naar podcasts. Interviews die opgenomen zijn en die je op je telefoon kunt beluisteren. Je hebt podcasts in werkelijk alle soorten en maten, vaak met een wekelijkse aflevering. Keuze genoeg dus.
Gezonde podcasts
Mijn voorkeur gaat uit naar podcasts over een gezonde leefstijl. In de brede zin van het woord.
Laatst luisterde ik naar een podcast met Megan Ramos. Megan is een jonge vrouw die al jaren samenwerkt met Dr. Jason Fung. Jason Fung is nefroloog; ofwel een nier-specialist. Hij is een echte vastengoeroe en één van de koplopers in het toepassen van vasten bij de behandeling van vaak ernstig zieke patiënten. Jason heeft een grote rol gespeeld in de imagoverbetering van vasten. Van ‘jezelf op een ongezonde manier uithongeren’ naar ‘jezelf een gezondheidsboost geven door structureel minder vaak te eten’.
Dieet of niet?
Ik luister graag naar interviews met zowel Megan als Jason en heb de meeste informatie en anekdotes dan ook al vaker gehoord. Deze keer had Megan het onder andere over vetvasten. En dát was wel nieuw voor mij.
Vetvasten betekent trouwens vaak iets anders. Het verwijst dan naar een 2-5 daags ketogeen dieet met veel vetten (80-90%) en beperkte calorieën (1000-1200 kCal per dag). Hieronder heb ik het over een andere vorm van vetvasten. Namelijk het vetvasten op de manier die Megan regelmatig ‘voorschrijft’ aan haar cliënten. En daar komt geen caloriebeperking aan te pas. In tegendeel. Je mag daarbij helemaal los gaan!
Het ‘echte’ werk
Zoals gezegd is Jason een nier-specialist en hij behandelt mensen die meestal ernstig ziek zijn. Die zijn vaak niet voldoende geholpen met kortere vastenperiodes zoals bij periodiek vasten. Je eet je maaltijden dan in een beperkt aantal uren op de dag. Zoals bij het populaire ’16:8′, waarbij je 16 uur per dag niets eet en je maaltijden beperkt tot de 8 uur die dan overblijven.
Periodiek vasten is heel erg gezond en kan zeker helpen om af te vallen. De ervaring van Megan is echter dat het voor hun clienten vaak niet afdoende is. Vaak zijn deze mensen erg insulineresistent en/of spuiten dagelijks hoge doses insuline. In hun kliniek kiezen ze daarom voor regelmatige, langere vastenperiodes. Bijvoorbeeld 3 keer per week 36 uur vasten. De rest van de tijd eten mensen dan hun reguliere maaltijden. Ontbijt, lunch en avondeten dus; gebaseerd op pure en onbewerkte voeding. Megan moedigt de mensen aan om dan vooral ook te eten tot ze verzadigd zijn. ‘Fasting & feasting’ noemt ze dat. Vasten en daarna ‘feesten’ met gezonde maar zeker ook voldóende voeding.
Wanneer vasten lastig is
Voor sommige mensen blijken deze langere vastenperiodes bijna niet te doen. Ze houden het gewoon niet vol. Vanwege hun insulineresistentie reageert hun lichaam met veel te veel insuline op hun maaltijden. Op een hoge insulinepiek volgt echter ook een snelle insulinedip. Met honger en vermoeidheid als gevolg. Het wordt dan erg lastig om 36 uur te vasten. Om dit te doorbreken en hun lichaam voor te bereiden op de langere vast, schrijft Megan dan vaak een vetvast voor.
Zo’n vetvast lijkt me iets wat ook voor anderen zinvol kan zijn. Ook in andere situaties, zoals Megan ook aangeeft. Hieronder lees je daarom hoe zo’n vetvast in z’n werk gaat en wanneer en voor wie het een hulpmiddel kan zijn.
Hoe
Kies een paar voedingsmiddelen die je erg graag eet. Liefst met veel vet en weinig koolhydraten. Verderop volgen voorbeelden. Eet dan een paar dagen niets anders.
Het is echt heel simpel. Er zijn maar een paar basisregels:
- Eet wanneer je honger hebt en dan tot je verzadigd bent; zo vaak als je maar wilt
- Gebruik geen zuivel of noten tijden een vetvast
- Uitzondering op de zuivel-regel: gebruik maximaal 3 eetlepel volle room per dag in je koffie of thee
- Bottenbouillon, koffie en thee drinken mag je zoveel drinken als je wilt
Kies maar
- Eieren
- Bacon en spek
- Zalm en sardines
- Olijfolie, kokosolie, MCT olie, avocadoolie, madademia-olie
- Roomboter en geklaarde roomboter (ghee)
- Zelfgemaakte mayonaise op basis van hierboven genoemde vettem
- Avocado en olijven
- Kruiden en specerijen zijn toegestaan; evenals wat groene bladgroenten die roergebakken zijn in of overgoten met hierboven genoemde vetten
Het kan voordelen hebben om de lijst wat verder in te perken. Alleen bacon en spek kan bijvoorbeeld ook. De eentonigheid van de maaltijden zorgt dan sneller voor een ‘geestelijke verzadiging’. Ofwel, je stopt dan op den duur vanzelf met eten wanneer je het beu bent om hetzelfde te eten.
Voordelen
- Je houdt hiermee je insuline laag
- Het helpt je om in vetverbranding/ketose te komen
- Je hebt minder last van de gebruikelijke negatieve effecten tijdens de overgang van suikerverbrander naar vetverbrander (zoals hoofdpijn en honger)
- Op den duur stop je vanzelf met (zoveel eten); enerzijds vanwege de verzadiging van de vetten en anderzijds vanwege de eentonige maaltijden
- Het is een goede lichamelijke voorbereiding op het vasten
Voor wie of wanneer?
- Voor iemand die wil gaan beginnen met vasten
- Wanneer je lang niet gevast hebt en het weer op wilt pakken
- Wanneer je een tijdlang veel koolhydraten hebt gegeten
- Wanneer je extreme honger hebt / onverzadigbaar lijkt
- Wanneer je last hebt van een hang naar zoet en koolhydraten
- Wanneer je veel last hebt van stress waardoor vasten heel lastig / onmogelijk lijkt
Doe het zelf
Herken je je in bovenstaand profiel en spreekt de vetvast je wel aan? Probeer het dan eens zelf. Aangezien het hier gaat om een heel tijdelijk voedingspatroon met in de basis gezonde voedingsmiddelen (puur en onbewerkt; met veel voedingsstoffen) zult je ondanks het gebrek aan variatie niet snel een voedingstekort krijgen. Een puur veganistische aanpak met enkel avocado en olijven bijvoorbeeld zou ik niet aanraden, maar alle combinaties met vlees, vis en/of eieren lijken me prima!
Een vetvast gaat dus vooraf aan een periode van vasten (van bijvoorbeeld 36 uur). Je lichaam is daar dan optimaal op voorbereid doordat je al lekker in de vetverbranding zit. Je zou dan in principe ook geen of in ieder geval veel minder last moeten hebben van hongergevoelens. Mooi meegenomen, toch?!
Zie je dit zitten? Probeer het dan eens. Ik wens je alvast veel succes! En ik hoor graag wat je ervaring is met de vetvast én het vasten.
Bronnen
[1] Fasting Effectively For Fat Loss with Megan Ramos Aflevering van de wekelijkse podcast ‘Fast Keto with Ketogenic Girl’ van Vanessa Spina. Dit is de podcast waar ik in deze blog over schrijf. Rond de 40 minuten begint de discussie over vetvasten.
[2] What is fat fasting and when should you do it? Uitleg over vetvasten, zoals het door Megan Ramos en Jason Fung toegepast wordt in hun vastenprogramma.
Ik heb -na een periode met overmatig en verkeerde koolhydraten- ook zoiets gedaan om weer snel in het gareel te komen. Ik nam in de ochtend boter-koffie, in de middag en avond rul gebakken gehakt met boter. Maximaal vier dagen doen maar ik had al aan drie dagen genoeg.
Hoi Anita, Bedankt voor je reactie. Ja, dat is inderdaad ook zo’n vetvast. Alleen ben je daarna niet gaan vasten, maar weer gezond en koolhydraatarm gaan eten, als ik het goed begrijp. Hoe was dit bevallen? Groetjes, Cora
Zeer interessant. Zou heeel graag in de vetverbranding gaan, temeer omdat ik erg tob met overgangsklachten, wordt gek van de opvliegers!
Het probleem is dat ik ondergewicht heb en niet weet of dit dan wel handig is zonder koolhydraten, heb jij enig idee Cora?
Hallo Marga, dat is geen enkel probleem hoor. Het is wel belangrijk om goed naar je lijf te blijven luisteren. Wanneer je puur en onbewerkt eet en intuïtief eet, is dat in principe gewichtsregulerend. Of je nu meer koolhydraten eet, of meer vetten. Zorg dat je voldoende eiwitten gebruikt (bij voorkeur ook dierlijke eiwitten, omdat alle essentiele aminozuren bevatten) en vul dat aan met vetten en (eventueel) koolhydraten. Dan heb je de bouwstoffen en energie al te pakken. Als je daarbij gevarieerd eet, zul je ook voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Zorg bijvoorbeeld voor kleur op je bord. Elke soort / kleur groente brengt z’n eigen specialiteiten aan voedingsstoffen met zich mee. Zeker bij een ketogene leefstijl zullen honger- en verzadigingssignalen herstellen indien nodig. Bijvoorbeeld als je in het verleden veel dieten gevolgd heb. In jouw geval misschien niet van toepassing. Zorg dat je eet wanneer je honger hebt en dan tot je verzadigd bent. Dan geef je je lichaam alles wat het nodig heeft. Het zou goed kunnen dat je dan zelfs zwaarder wordt; bijvoorbeeld doordat je een betere verhouding krijgt tussen spiermassa en vetmassa. Aan de andere kant vraag ik me soms wel af of ondergewicht soms wel écht is. We zijn gewend aan mensen die veel zwaarder zijn en daar zijn de statistieken op gebaseerd. Maar als je je goed voelt, volop energie hebt, geen haaruitval, etc. dan heb je misschien wel het gewicht dat bij jou past. Ik zou me (op jouw leeftijd) vooral zorgen maken over spier- en botmassa. Een ketogeen dieet is ondersteunend voor beide. Zorg daarnaast dat je in beweging blijft en je spieren blijft belasten. Succes met je overgangsklachten. Ik hoop dat het helpt wanneer je meer in de vetverbranding / ketose gaat. Als het je aanspreekt, kun je trouwens ook prima vasten (mits je ondergewicht geen gevolg is van een eetstoornis). Ook vasten is gewichtsregulerend en helpt zelfs om spiermassa te vergroten (na afloop van het vasten). Succes en ik hoor graag hoe het gaat! Groetjes, Cora
Hartelijk dank voor het duidelijk antwoord waar ik zeker op ga inspelen!!!!
heel vernieuwend om het vanuit deze hoek te gaan doen, elke keer wordt ik gewezen op meer koolhydraten te eten, de hele dag door, maar deze aanpak lijkt mij veel meer rust geven in het lichaam…
Hallo Marga,
Fijn om te horen. Ja, dit zal zeker meer rust geven in het lichaam dan de hele dag door (koolhydraten) eten. Dat is één van de redenen waarom het zo gezond is. Je geeft je lichaam de rust om de voorgaande maaltijd te verteren en er is tijd voor lichamelijk herstel. Ik hoop dat het je goed zal doen.
Groetjes, Cora