Goed verzorgd
Om voor de hand liggende redenen was catering vanuit de horeca afgelopen kerst heel populair. De meest luxe diners werden besteld en thuis bezorgd. Wij deden ook mee aan deze trend; alleen niet vanuit de horeca. Mijn broer is in onze familie de kerstkok. Dat is begonnen toen hij een koksopleiding deed en tot nu toe heeft hij deze traditie volgehouden. Normaal zijn we dus met de kerst bij hem. Vanwege de Corona-maatregelen mocht dat deze keer niet.
In plaats daarvan had hij van te voren een lijst met hapjes samen gesteld. Daar mochten we naar hartenlust uit kiezen. Mijn broer kwam deze hapjes de avond voor kerst afleveren. Hij had heerlijk gekookt en alles fantastisch geregeld. We kregen ook instructies erbij. Sommige gerechtjes lagen al mooi op een bordje; andere moesten we nog afmaken en/of opwarmen. Bij één van de nagerechten die onze kids hadden gekozen hoorde een banaan. Maar daar houden ze alledrie niet van en dus lieten ze deze weg uit hun toetje.
Kerstbanaan
Inmiddels hadden we bijna alle ‘leftovers’ van kerst opgegeten. Met plezier. Maar de banaan lag er nog en was inmiddels wel heel erg rijp geworden. Daarom wilde ik er bananenmuffins van maken. Een recept met o.a. amandelmeel, eieren en kokosmelk wat ik wel eens eerder gemaakt heb. Daarvoor had ik alleen wel twee bananen nodig in plaats van één. Het recept halveren was een optie maar dan hield ik maar 6 muffins over. Beetje zonde om die in een grote oven te bakken.
Extra gezond én lekker door yacon en teff
Daarom besloot ik een deel van de muffins met banaan en een ander deel met yacon te maken. We hebben namelijk een mooie wintervoorraad yacons. Ik vind de yacon geweldig om mee te koken, maar ik had er denk ik nog niet eerder mee gebakken. Ik wist wel dat het kan. Zo zijn er mensen die er een soort appeltaart-zonder-appel van bakken.
De yacon is echt een superfood. Vooral ook bij een koolhydraatarme leefstijl. De yacon is namelijk zoet van smaak zonder dat het je bloedsuiker verhoogt. Een yacon is een geweldige bron van prebiotica, omdat het veel inuline bevat. Dit zijn voedingsvezels die we zelf niet kunnen verteren in onze dunne darm, maar die heel gezond zijn voor onze goede darmbacteriën. Voeding voor de darmen dus en daarmee ook voeding voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Bovendien is de yacon een stevige vrucht die ook bij het bakken of koken lang deze stevige structuur bewaart. Anders dus dan een banaan, maar het leek me wel een mogelijke en smakelijke vervanger.
Verder had ik die ochtend een grote zak teff gekregen die een vriendin tegen een vriendelijke prijs bij een molen bij haar in de buurt voor mij had gekocht. Teffmeel is glutenvrij en bevat veel voedingsstoffen. Eerder maakten we heerlijke wraps van een beslag van teffmeel en water dat we hadden laten fermenteren. Teff heeft een beetje een nootachtig karakter en leek me erg lekker in de muffins. Niet teveel, want dan zou de structuur van de muffin te vast kunnen worden.
Ik verving één vierde van het amandelmeel door teff en ook nog een klein deel door kokosmeel. Voor de variatie en de smaak. Teff en kokosmeel nemen wel meer vocht op dan amandelmeel. Daarom heb ik ook wat meer vocht en eieren toegevoegd.
Geslaagd experiment
Het eindresultaat was super lekker. De muffins hebben een natuurlijke zoetheid. Niet overheersend, maar heel duidelijk aanwezig. Door de banaan, yacon en de kokosmelk. Omdat ik niet meer gewend bent aan suiker of zoetstof is dat echt genieten. Ondanks de teff en het kokosmeel waren de muffins heel smeuiïg. Zeker niet te vast, ondanks het feit dat ik zelf het bakpoeder was vergeten. De muffins waren ondanks dat ook goed gerezen, waarschijnlijk door de eieren.
Amandel-teff muffins met banaan of yacon
Ingrediënten
- Voor amandel-teff muffins met banaan
125 g amandelmeel
25 g kokosmeel
50 g teffmeel
1 tl (wijnsteen)bakpoeder
snuf zeezout
2 bananen (in total circa 170 g vruchtvlees)
300 ml kokosmelk
2 eieren
50 g walnoten en/of pecannoten + extra voor garnering
- Voor amandel-teff muffins met yacon
125 g amandelmeel
25 g kokosmeel
50 g teffmeel
1 tl (wijnsteen)bakpoeder
snuf zeezout
250 ml kokosmelk
4 eieren
300 g yacon (geschild gewogen)
50 g zonnebloempitten + extra voor garnering
Stappen
- Voor amandel-teff muffins met banaan
- Doe het amandelmeel, het kokosmeel en het teffmeel samen in een kom. Zeef het (wijnsteen)bakpoeder boven de kom en doe er het zout bij. Meng goed door.
- Schil de bananen en doe ze in stukjes in een hoge kom. Doe er de kokosmelk en de eieren bij en meng alles door elkaar met de staafmixer.
- Giet het bananen-kokosmelkmengsel bij de kom met het meel en roer het goed door tot er geen klontjes meer inzitten.
- Snijd de noten in grove stukken en roer door het beslag. Giet het beslag in kleine muffinvormpjes. Leg op elke muffin nog een mooie pecannoot of walnoot.
- Bak de muffins circa 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 185 graden Celcius. Controleer of ze gaar zijn door voorzichtig een prikker in het midden van een muffin te steken. De prikker moet er dan schoon uitkomen. Haal dan de muffins uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Warm of koud zijn ze heerlijk met een lik roomboter!
- Voor amandel-teff muffins met yacon
- Doe het amandelmeel, het kokosmeel en het teffmeel samen in een kom. Zeef het (wijnsteen)bakpoeder boven de kom en doe er het zout bij. Meng goed door.
- Doe de kokosmelk en de eieren in een aparte kom en roer of mix dit goed door.
- Schil de yacon en rasp ze grof. Roer de yaconrasp door het eier-kokosmelk mengsel.
- Giet dit mengsel dan bij de kom met het meel en roer goed door tot er geen klontjes meer in zitten.
- Roer de zonnebloempitjes door het beslag en giet daarna het beslag in kleine muffinvormpjes. Strooi er nog wat zonnebloempitjes over.
- Bak de muffins circa 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 185 graden Celcius. Controleer of ze gaar zijn door voorzichtig een prikker in het midden van een muffin te steken. De prikker moet er dan schoon uitkomen. Haal dan de muffins uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Warm of koud zijn ze heerlijk met een lik roomboter!
Notities
- Elk van bovenstaande recepten is goed voor circa 12-15 kleine muffins. Zelf maakte ik van elke van de recepten de helft.
- De muffins blijven lekker smeuiig van binnen en hebben eigenlijk niets nodig, maar een lik roomboter doet het altijd goed natuurlijk. Ze zijn ook heel geschikt om als ontbijt- of lunchmuffin te gebruiken. Met of zonder beleg.
- Je kunt deze muffins ook goed invriezen.
- RMR2.0: Amandel-, kokos- en teffmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Bananen staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst B. Producten van deze lijst passen niet bij fase 3. Kokosmelk, walnoten en pecannoten staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. Producten van deze lijst passen slechts in beperkte mate bij fase 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 2.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.