Deze curryschotel stond nog in mijn lijst van achterstallige recepten en andere blogs. Soms komt het er gewoon niet van om alles te ‘posten’.
Het is daarom alweer een tijd geleden dat we deze schotel aten. In de tijd van de spruitjes was dat. Met daarbij o.a. bloemkool en prei. Door deze groenten, die wij toch als oer-Hollands beschouwen, vormt deze schotel een mooi samenkomen van verschillende (kook)werelden. En ik moet zeggen, ‘onze’ groenten doen het goed in een curry! Weer eens wat anders. En vervang de spruitjes gerust door sperzieboontjes of witte kool.
Kan ook prima vegetarisch
Wij aten de curry deze keer met een gebakken worst. Let zoals altijd wel op bij zo’n bewerkte worst. Er worden vaak allerlei ongewenste toevoegingen zoals suikers (in allerlei bewoordingen), zoetstoffen, gluten en/of E-nummers in gestopt. Er zit wel veel verschil in, dus het loont om niet alleen naar de koolhydraten, maar zeker ook de ingrediënten te kijken.
Overigens zijn curry’s ook prima te eten als vegetarische schotel. Voor als je (eens een dagje) geen vlees wilt. Eet er dan bijvoorbeeld gekookte eieren bij.
Aanpassingen in fase 3 – vet verbranden
Gezond eten
Kokosmelk staat op de oranje lijst A van de vet gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie (RMR). Deze methode en de voedingslijsten staan ook in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Op die lijst staan producten die heel gezond zijn, maar waar je wel mee op moet letten als je wilt afvallen. Ofwel, als je bezig bent je eigen lichaamsvet te verbranden. Dit is fase 3 van de RMR. Lees zelf hoe je daar in die fase mee om kan gaan.
Je kunt in die fase eventueel wat minder van de kokosroom op je eigen bord scheppen en wat meer op die van je tafelgenoten. Of vervang de kokosroom door bottenbouillon. Strooi dan wat geraspte kokos over je schotel of eet er stukjes verse kokos bij.
Als je een wat dikkere saus wilt kunt je die binden met konjacpoeder.
Ingrediënten
Voor de curryschotel:
1 teen knoflook
1 ui
250 g spruitjes
1/2 bloemkool
1 stronkje broccoli
1 prei
1/2 liter (botten)bouillon of vervang door water met Keltisch zeezout
kokosvet
1 1/2 – 2 el gele currypasta , of naar smaak (of vervang door je eigen favoriete currykruiden of currypasta – let dan wel goed op de ingrediënten – )
1/4 tl Keltisch zeezout, of naar smaak
200 ml kokosroom
optioneel: verse peper, Himalayazout, nootmuskaat en kerriepoeder
Om erbij te serveren:
gekookte eieren, en/of
verse worst
Stappen
- Voor de curryschotel: Maak knoflook, ui, spruitjes, broccoli en prei schoon.
- Hak de knoflook fijn. Snijd de ui in stukjes en kerf eventueel een kruisje onderin de spruitjes (zodat ze sneller gaar worden). Verdeel de bloemkool en broccoli in roosjes en snijd de stronken in stukjes. Snijd de prei in ringen. Hou het preigroen apart.
- Verhit de bottenbouillon. Stoom of kook de spruitjes in het kokende water. Haal ze uit de pan als ze nog niet helemaal beetgaar zijn want ze garen na in de curry. Doe hetzelfde met de bloemkool en de broccoli. Bewaar het kookvocht om als bouillon te drinken of om een soepje van te maken.
- Fruit de ui met de knoflook in het kokosvet in een grote pan of wok. Doe er dan eerst het wit van de prei bij daarna de gele curry.
- Doe er de goed uitgelekte gestoomde of gekookte groenten bij en roer goed door elkaar. Voeg het zeezout toe.
- Doe de kokosroom erdoor en warm goed door. Breng op smaak met extra gele curry en/of verse peper en zout, nootmuskaat en kerriepoeder.
- Serveer met de gekookte eieren of gebakken verse worst.
- RMR2.0: Kokosmelk staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit in totaal 200 ml kokosmelk.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.