Toen ik een tijd geleden las over de enorme hoeveelheden omega-3 in kabeljauwlever en ik erachter kwam dat je dit in de supermarkt in een blikje kunt kopen, was ik meteen enthousiast. De dag erna toog ik naar de winkel en nam zo’n ingeblikte portie pure gezondheid mee. [1]

Enne?

Ik was heel benieuwd naar de inhoud van het blikje. Ik had ook werkelijk geen idee wat ik ervan moest verwachten. Aan het buitenkant geeft de serveersuggestie het idee dat er een soort van paté in zit, maar dat klopte niet. Er zaten echt stukken gare lever in. Drijvend in een enorme laag vet. Kabeljauwolie wel te verstaan.

Reuze gezonde olie dus, die ook vol met omega-3 vetzuren zit. Niet weggooien dus! Alles wat je niet meteen opeet, kun je gewoon bewaren in bijvoorbeeld een schoon glazen (jam)potje. Het is namelijk beter om het niet in het blikje te laten zitten. [2]

Hoe smaakt het?

Het smaakt voor vis en ook voor lever, eigenlijk heel neutraal. Het heeft geen uitgesproken vissmaak of -geur en dat geldt ook voor de olie. Het heeft ook niet zo’n uitgesproken smaak als bijvoorbeeld kippenlevertjes.

De textuur is wel wat vergelijkbaar met avocado. Wanneer ik tegelijk een partje avocado en een partje kabeljauwlever in m’n mond stak, gaf dat wel een vergelijkbare sensatie in m’n mond. Eenzelfde soort mondgevoel, zeg maar.

Bij de ‘spinaziesalade met kabeljauwlever’ waar ik onder andere ook avocado, kaasblokjes en zonnebloempitjes in deed, voerde de kabeljauwlever dan ook zeker geen boventoon.

Inmiddels heb ik het ook gegeten in een omelet. Doordat het dan verhit wordt, ruik je de vissmaak wel meer. Maar bij het eten vond ik weer niet dat het er vissiger door ging smaken. Ik denk daarom dat deze lever voor veel mensen een goede bron zou kunnen zijn voor (extra) omega-3 vetzuren.

Delicatesse in Rusland

Later las ik dat, zoals ‘foie gras’ (ganzenlever, of letterlijk ‘vette lever’) een delicatesse is in Frankrijk, kabeljauwlever een delicatesse is in onder andere Rusland. Kabeljauwlever wordt daarom ook wel ‘foie gras de la mer’ genoemd. Ofwel ‘ganzenlever uit de zee’.

Het wordt onder andere gegeten op toastjes als een paté of als een soort van huzarensalade. Of gewoon zo. Naturel.

Maar ook in IJsland

In IJsland worden verse kabeljauwlevers gebakken en geflambeerd [3]. Als je het er niet bij vertelt, is het blijkbaar bijna niet te onderscheiden van foie gras.

Geweldige ontdekking

Wat mij betreft een geweldige ontdekking dus. Zoals een verborgen schat. Een pareltje uit de zee.

Want met zo’n blikje kom je heel goedkoop en makkelijk aan je omega-3 behoeftes. Heel belangrijk voor je hart en je hersenen bijvoorbeeld. Dat zoiets gezonds jarenlang onontdekt recht onder m’n neus in de supermarkt gelegen heeft… ongelooflijk. En dat je er dan zo gemakkelijk een supergezonde salade van kunt maken… Geweldig toch?! Ik ben voorlopig dan ook nog niet klaar met experimenteren.

Bronnen

[1] Kabeljauwlever: een ware omega-3 explosie Blog die ik schreef over enorme hoeveelheden omega-3 vetzuren in kabeljauwlever, bijvoorbeeld vergeleken met omega-3 supplementen.

[2] Omega-3: (smeer)olie voor hart, geest en lijf Blog die ik schreef over waarom omega-3 vetzuren zo enorm belangrijk zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

[3] Flambeed Cod Liver Video waarin de IJslandse ‘first lady’ de bekende kok Martha Stewart leert om geflambeerde kabeljauwlevers te maken.

Print Friendly, PDF & Email

5 REACTIES

 1. Alsof er een engeltje over mijn tong fietst, echt waar! Ik herinner het me van vroeger (als kind): schelvislever. Dat vond ik ook zalig. Ik heb begrepen dat dit één en hetzelfde is. Dank voor je uiteenzetting erbij.

  • Wat goed dat je er zijn fijne herinneringen aan hebt! Ja, klopt. Vroeger stond er schelvislever op het blikje, terwijl er ook toen blijkbaar al kabeljauwlever in zat. Eet je het nu niet meer, Ellen?

   • Nu – dank zij jou – weer wel. Ik was het uit het oog verloren, ook omdat man (en kinderen) geen vis wilde(n) eten. Manlief nog steeds niet overigens. Voor mijzelf alleen kwam en komt er dan ook mondjesmaat vis op tafel. Maar nu… deze ga ik echt onthouden! Veel te lekker.

 2. Hoi Cora.
  Weer mooi uitgelgd
  Ik vestelde het Ton.
  Hij gruwelt er al van als hij er aan denkt
  Hij zegt ik zou zo gauw niet weten waar ik het zou doen.
  Nou maar ik zal toch eens kijken in de winkel.
  Maar..alleen omdat t zo gezond is.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.