Deze avocadomousse was één van de gerechtjes tijdens onze Paasbrunch dit jaar. Ik heb nog getwijfeld of ik het wel zou maken. Er was immers al voldoende keus. Nu ben ik blij dat ik het wel deed. Op een andere moment denk ik niet dat het er zo snel van gekomen zou zijn. En deze mousse bleek zó zalig… Nu komt ‘ie zeker vaker op tafel.

Deze mousse kun je bijvoorbeeld serveren als een tussen- of nagerecht. Maar ook bij een borrel of tapas-avond of zo. In kleine glaasjes geserveerd.

Code oranje voor fase 3

In deze mousse zitten mandarijnen van de oranje lijst B. Net als de meeste andere fruitsoorten. Tijdens fase 3 van de Real Meal Revolutie zijn deze tijdelijk niet geschikt. Dat is wanneer je focus ligt op afvallen. Dat doe je namelijk niet door mínder te eten, maar door ánders te eten. Namelijk door je koolhydraatinname zó laag te houden, dat er zo weinig insuline in je bloed komt dat je toegang houdt tot je vetcellen. En deze keer niet om energie op te slaan, maar om er energie uit te halen! En fruit bevat nu eenmaal relatief veel (fruit)suikers.

Slagroom staat als zachte zuivel op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie. Daarvan mag je tijdens fase 3 iedere dag één product kiezen en daarvan maximaal de aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor zachte zuivel is dat 60 ml. In dit recept zit per persoon 50 ml slagroom. Wil je tijdens fase 3 dus toch eens genieten van een heerlijke avocadomousse, dan kan dat door de madarijnen uit het recept weg te laten. Garneer dan bijvoorbeeld met wat zaden of pitten, zoals geroosterde pijnboompitjes of zonnebloempitten. En doe er bijvoorbeeld wat meer munt door.

Ingrediënten

 • — voor 4 personen —

 • 2 (stevige) mandarijnen

 • 200 ml slagroom

 • paar takjes verse munt

 • 2 eetrijpe avocado’s

 • sap en rasp van een halve limoen (of vervang door citroen)

 • verse peper, Himalayazout

Stappen

 • Optioneel: trek met een zesteur wat schilletjes van de mandarijnen. Bewaar ze om je mousse mee te decoreren.
 • Schil de mandarijnen. Snijd ze dwars in plakken en snijd de plakken dan in stukjes.
 • Klop de slagroom stijf.
 • Ris de blaadjes munt van de takjes. Hou er een paar achter voor de garnering. Snijd de rest fijn.
 • Halveer de avocado’s. Verwijder de pitten. Snijd met een mesje horizontale en verticale strepen in de avocado’s. Lepel het vruchtvlees uit de schil en doe het in een bakje. Je hebt nu al kleine stukjes. Prak deze verder fijn.
 • Schep de geprakte avocado met de stukjes mandarijn, de limoenrasp en het sap van de limoen op de slagroom en spatel het er doorheen. Breng op smaak met verse peper en Himalayazout.
 • Schep de mousse in mooie glazen of schaaltjes. Garneer met de achtergehouden blaadjes munt en de mandarijnenschilletjes. Laat de mousse minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen en opstijven.

Notities

RMR2.0: Mandarijnen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Zachte volle zuivel (zoals de slagroom) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Avocadomousse gemaakt met sinaasappel. Had geen mandarijn in huis. Erg lekker. Dank voor het delen van dit recept.

  • Hoi Willemien, fijn om te horen dat je er ook van genoten hebt. Leuk dat je dat hebt laten weten!
   Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.