Vandaag is een bijzondere dag voor mij. Onder andere omdat vandaag de tweede GezondDorp Belevingsmarkt plaats vindt. Een dag die in het teken staat van een gezonde leefstijl. Met kraampjes, lezingen en workshops.

‘Fermenteren kun je leren’

Zelf ga ik aan het begin en het eind van de dag een workshop Fermenteren geven. Ik heb gisteren gehoord dat beide workshops vol zitten. Dat betekent dat ik weer een heleboel enthousiaste mensen ga ontmoeten. Net als vorig jaar. Mannen en vrouwen die gezond leven ook hoog in het vaandel hebben staan. En ervoor open staan om daarvoor nieuwe dingen te leren. Zo leuk vind ik dat! Ook ga ik nu mensen live ontmoeten die ik tot nu toe alleen virtueel ken. Via de Facebook groepen ‘Keto in de Kempen‘, ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!‘ of via deze blog Keto en zo.

Boekpresentatie

Tussendoor is dan nog de presentatie van het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Gisteren heb ik mijn eigen exemplaar gekregen. Tijdens een lunch met de stichting GezondDorp. Om te vieren dat ‘ons’ boek uit is. Na al het harde werk dat eraan vooraf is gegaan. En de deadlines. Allemaal om het boek op tijd af te hebben voor de Belevingsmarkt. Het voelt heerlijk om het boek nu echt vast te kunnen houden en door te bladeren. En om het boek toe te voegen aan rijtje van boeken waar onze gezonde leefstijl in beschreven staat.

Gouden randje

Voor mij heeft deze dag een gouden randje. Bij een feestelijke dag hoort ook een feestelijk gerecht. Dit gerecht van ‘Gamba’s met knoflookroomsaus en brie’ is dat absoluut voor mij. Hier kijk ik overdag al naar uit als ik weet dat dit ‘s avonds op het menu staat. Het is een eigen versie van een gerecht wat we kregen tijdens het 50-jarige huwelijksfeest van m’n ouders. Dat had m’n lieve moeder speciaal voor David en mij geregeld zodat wij tijdens het buffet heerlijk koolhydraatarm en vet gezond konden eten.

Even wachten in fase 3

Dit recept bevat teveel crème fraiche en roombrie om geschikt te zijn voor fase 3 van de Real Meal Revolutie. Zachte zuivel staat op de oranje lijst A en daarvan mag je in die fase max. 1 product per dag in de aangegeven maximum hoeveelheid. Voor zachte zuivel is dat 60 ml.

In dit recept zit ongeveer 200 ml crème fraiche (want 1 ml crème fraiche weegt ongeveer 1 g). Ik weet niet precies hoeveel ml gelijk staat aan 150 g brie, maar grofweg denk ik dat het ongeveer een gelijke inhoud was. Dit recept is ongeveer voor 2-3 personen. Als je het deelt in 3 porties dan kom je nog op ruim het dubbele van de 60 ml.

Dat wil zeggen dat dit recept afvallen in de weg kan staan, als dat op dit moment je doel is. Het is dus verstandig om dit te bewaren tot je op gewicht bent en je overgaat naar fase 4; de onderhoudsfase.

Gamba’s in knoflookroomsaus met brie

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 3 tenen knoflook

 • 1 ui

 • olijfolie of kokosvet om te bakken

 • 1 tl harissa

 • verse peper, Himalayazout

 • 225 g gamba’s (of méér; nog lekkerder!)

 • 200 g crème fraîche

 • 30 g tomatenpuree

 • verse peterselie

 • 150 g (room)brie

Stappen

 • Hak de knoflook en snipper de ui.
 • Verhit olijfolie of kokosvet en smoor hierin de knoflook met de ui. Laat het niet te heet worden, want anders wordt de knoflook bitter.
 • Bak de gamba’s een paar minuten aan elke kant. Volg bij diepvriesgamba’s de aanwijzingen op de verpakking.
 • Vet 2 of 3 ovenschaaltjes in en verdeel de gamba’s over de schaaltjes.
 • Doe de crème fraîche met de tomatenpuree bij de uien in de pan en laat even warm worden.
 • Hak de peterselie fijn en voeg deze toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
 • Snijd ondertussen de brie in stukjes en leg deze op de gamba’s. Verdeel de saus erover.
 • Zet de schaaltjes circa 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Notities

 • In kleine ovenvaste schaaltjes geserveerd is dit ook een heerlijk borrel- of tapashapje!
 • RMR2.0: Zachte volle zuivel (zoals de crème fraiche en roombrie) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.