Met deze kipkofta’s scoor ik altijd. Zomer èn winter!

Het zijn een soort gehaktballetjes die als kleine ovale worstjes gevormd worden. Ik maak ze van kipgehakt dat ik pittig op smaak maak. Een belangrijk ingrediënt daarvoor is harissa. In het verleden gebruikte ik harissapasta uit een potje. Inmiddels gebruik ik liever harissakruiden. Deze zijn vrij van ‘bewerkt’ zout, suiker en andere ongewenste ingrediënten. Het recept heb ik aangepast tot de kofta’s weer net zo lekker pittig en mals zijn.

Met een kleurrijke salade is dit een heerlijk zomers gerecht. Fijn ook voor hele zomerse dagen, omdat je maar heel kort echt achter de hete pannen hoeft.

Ik geef je het recept van de salade die ik er deze keer bij maakte. Een heerlijk frisse salade met volop kleur en dus heel veel verschillende voedingsstoffen. Je kunt natuurlijk ook je eigen favoriete creatie erbij maken. Voeg wel voldoende vetten toe. Denk aan olijfolie, zelfgemaakte mayonaise, zachte of harde kazen, noten, zaden, pitten en avocado’s. En die verse munt; die hoort er eigenlijk ècht bij.

De knoflook-munt saus die m’n man nog snel maakte toen hij thuis kwam, is ook een aanrader. Die combineert namelijk heerlijk met zowel de salade als de kofta’s.

Kleurrijke salade met kipkofta’s

Voor 4-6 personen

Voor de salade:

  • 150 g gemengde sla, gescheurd
  • 150 g rucola sla, gescheurd
  • 1 grote winterwortel (200 g), jullienne gesneden
  • 400 g (snack)komkommer, in schijfjes of parten
  • 2-3 stengels bleekselderij, in boogjes of stukjes
  • 3-4 lenteuitjes, gesneden
  • 100 g bosbessen
  • 1 appel (granny smith) of radijsjes of koolrabi, in stukjes
  • 1 rode paprika, in halve reepjes
  • 1 gele paprika, in halve reepjes
  • 1 avocado, in parten
  • 4 takjes munt, blaadjes gerist en fijngehakt
  • 4 el olijfolie
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak
  • 50 g zonnebloempitten, geroosterd

Voor de kofta’s: (± 16 kleine kofta’s)

  • 600 g kipgehakt
  • 2 tl komijnzaad, geroosterd
  • 2 teentjes knoflook
    1 rode ui, fijn gesnipperd
  • 1/2 witte ui, fijn gesnipperd
  • 1 1/2 el harissakruiden (=chili met zaad, look, koriander, komijn, paprika, zeezout) of 1/2 – 1 el zelfgemaakte harissa, naar smaak
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 el olijfolie
  • zeezout, naar smaak

Voor de knoflook-munt saus (optioneel):

  • 300 g Griekse yoghurt (vervang door zelfgemaakte mayonaise voor een zuivelvrije variant)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • paar takjes munt, blaadjes gerist en fijngehakt
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak

Meng de sla met de groenten en het fruit of rangschik het op borden. Sprenkel de olijfolie erover. Strooi er peper en zout naar smaak over. Strooi er net voor het serveren de zonnebloempitten over.

Meng voor de kofta’s het gehakt, komijnzaad, de knoflook, rode en witte ui, harissakruiden, gerookt paprikapoeder, olijfolie en zeezout (15 kleine draaien met de zoutmolen, of naar smaak).
Bak een proefballetje en voeg eventueel extra kruiden toe. Vorm er kleine, ovale kofta’s van. Bak ze mooi bruin en gaar in een koekenpan met kokosvet.

Meng de ingrediënten voor de knoflook-munt saus. En dat mag best wat meer saus zijn dan hierboven op de foto 😉 !

Serveer dan de salade met de kofta’s en de saus.

Het recept om te printen vind je hier: Kleurrijke salade met kipkofta’s.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.