[Update: deze blog heette voorheen ‘Pesto en mayonaise’. Je leest in deze blog hoe je ervoor kunt zorgen dat elke maaltijd voldoende vetten bevat. Wanneer je koolhydraatarm en vetrijk eet, is het belangrijk dat je voldoende vetten eet. Vet is immers je nieuwe energie. Voorheen bevatte deze post óók het recept van pesto en van mayonaise. Bij een opschoonactie heb ik die recepten los geweekt van de informatie en de recepten verplaatst naar:

]

Gisteren luisterde ik naar podcast #4 van de nieuwe ‘Keto for woman show’ van Shawn Mynar. Zij was vroeger een personal trainer in de sportwereld. Nu is ze voedingstherapeut en helpt mensen op basis van voeding de balans in hun lichaam te herstellen en hun gezondheid te optimaliseren. Ze gebruikt daarvoor de ‘ketogene leefstijl’ en heeft veel aandacht voor gezonde keuzes binnen deze leefstijl. Ze helpt vrouwen in groepsverband via een on-line training om over te schakelen op een ketogeen dieet.

Vrouwenzaken

In haar podcasts heeft ze speciale aandacht voor de dingen waar vrouwen tegenaan kunnen lopen als ze ketogeen gaan eten. De podcast serie  is in sneltreinvaart één van de meest populair podcasts in de ‘gezondheidscategorie’ op iTunes geworden. Shawn heeft veel kennis en haar podcasts raad ik je van harte aan.

Eén van de belangrijkste dingen waar vrouwen tegenaan lopen als ze koolhydraatarm gaan eten, is dat ze bewust of onbewust hun calorieën blijven beperken. Na een levenlang lijnen is de angst voor vet diep geworteld. Toch moet je gezonde vetten gaat toevoegen. Anders kan je lichaam zich niet gaan herstellen. Je hebt deze gezonde vetten hard nodig. Bovendien zijn ze je nieuwe energie.

Koolhydraatarm èn vetrijk

In deze podcast (zo rond de 47 minuten) vertelde Shawn weer eens dat je echt veel vetten toevoegen aan je maaltijd om van een koolhydraat arme maaltijd een gezonde koolhydraatarme èn vetrijke maaltijd te maken.

En ze gaf er onderstaande voorbeelden en tips bij.

Vette soorten vis en vlees van goede kwaliteit

Maak je eten klaar en gebruik daarbij gezonde vetten. Zorg ook dat je de vettere soorten vlees en vis gebruikt. Dus kipdijbeen in plaats van kipfilet en dan het liefst nog met vel. Gebruik gehakt met zoveel mogelijk vet, bacon en verse worst. Wel allemaal van zo’n goed mogelijke kwaliteit (van grasgevoerde dieren), omdat die geen ontstekingen veroorzaken in je lichaam. En gebruik zalm in plaats van witvis. Dat soort dingen.

Extra vet op je bord

Schep dan je eten op je bord en voeg daarna zeker 3-4 extra porties vet toe. Hoe je dat doet? Ze gaf het volgende voorbeeld. Stel je hebt een bord met een burger in een wrap van sla, brocolli en een salade.

Kleed je burger nu aan met bijvoorbeeld plakken kaas, mayonaise of dressing, pesto, een gebakken ei en/of bacon.

En dan ben je er nog niet. Voeg ook nog een paar klonten boter toe aan je brocolli. En zout. Ze gaf de tip om altijd boter of ghee (geklaarde boter) toe te voegen aan elke groente die je eet.  Tenslotte maak je van je salade nog een feestje door er bijvoorbeeld zonnebloempitten of noten, avocado en een dressing, bijvoorbeeld van  olijfolie met appel-cider azijn) over te doen.

Vergeet oude adviezen

Dit maakt hopelijk duidelijk dat je echt niet bang moet zijn voor vet. Vet heb je nodig. Dat gold altijd al. Het advies om vetarm te eten was echt een slecht advies, zie ‘7 Vet goed, dat vet! Temeer omdat we de vetten massaal hebben vervangen door suikers en koolhydraten in het algemeen. De noodzaak voor vet is er zelfs extra wanneer je koolhydraatarm eet, want dan heb je de energie van de koolhydraten weggehaald. Vet is dan je energie maar het is ook  je medicijn. Het zorgt ervoor dat je lichaam overgaat op vetverbranding en niet in een soort noodtoestand terecht komt waarin de verbranding omlaag gaat. En door de productie van ketonen, krijg je alle gezondheidsvoordelen voor je hersenen, je hart, je mitochondrieën en eigenlijk je hele lijf. Meer daarover kun je lezen in deze blog: ‘4 Aanval op onze welvaartsziekten’.

Eigen mayo en pesto

Shawn raadde met klem aan om zelf je eigen mayonaise te maken op basis van  gezonde olie. Mayonaise uit de winkel wordt eigenlijk altijd gemaakt met ongezonde vetten, die veel ellende in de vorm van ontstekingen veroorzaken in je lijf. Over wat dan goede vetten zijn kun je lezen in ‘8 Goed vet’. Shawn maakt zelf haar mayonaise met avocado-olie. Zelf gebruik ik er milde olijfolie voor. De extra vierge olijolie geeft een bitter resultaat. Haar mayo gebruikt ze dan weer als basis voor dressings. Zo maakt ze een ‘ranch dressing’ door extra azijn, dille, knoflook en zout erdoor te mixen.

Ik kan me helemaal vinden in Shawn’s adviezen. Vetten toevoegen maakt het eten ook zoveel smakelijker. En zelf mayonaise of pesto maken is helemaal niet moeilijk.

Mijn moeder heeft al jaren een rijtje basilicum in de tuin staan. Als het weer een beetje mee zit, groeit die als kool en door het regelmatig af te knippen, blijven de plantjes het beste. Eén of twee keer per jaar maak ik er dan pesto van. Die is zó lekker, dat moet je gewoon een keer gedaan hebben.

Sinds de eerste keer dat ik het zelf gemaakt heb, vind ik de pesto uit de potjes echt niet lekker meer. Dat verschil is zo enorm. Daarom maak ik het in een grote portie en vries het daarna in ijsklontjesbakjes in. Zodra het goed bevroren is, haal ik ze uit de bakjes en doe ze over in zakken of bakjes. Elke keer als ik pesto nodig heb, kan ik de juiste hoeveelheid zo uit de vriezer halen. Ideaal!

Bronnen

[1] Pesto Recept van de pesto om te printen

[2] Mayonaise met tuinkruiden Recept van de mayonaise om te printen

Print Friendly, PDF & Email

5 REACTIES

  1. Heb net getracht om de mayonaise te maken. De langzame manier. Dat is inderdaad niet zo moeilijk. Ik had alleen iets te sterke olijfolie dus werd de smaak erg olieachtig/pittig. Dus afgezwakt met room en pesto. Resultaat is niet verkeerd. Volgende keer probeer ik het met een meer milde olijfolie.

    • Waar goed! Klopt, extra vierge geeft een wat bitter resultaat. Ik lust dat zelf wel, maar mijn man vindt dat ook niet lekker. Dus gebruik ik ook milde.
      Geniet van je pesto mayo!

    • Wat goed, Ellen! Weet je wat ook lekker is? Met wat fijngesneden of geperste knoflook. Dan heb je aïoli (Spaanse mayo). Of verse tuinkruiden erdoor!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.