Ik ga maar gewoon door met recepten van onze kaasfondue van afgelopen sinterklaas. Deze keer van een kip-ananassalade die ik er samen met een groene salade bij serveerde.

De kip in de salade komt van kippenpoten. Die heb ik eerst in water met Keltisch zeezout en kruiden gegaard. Daarna maakte ik nog een krachtige bouillon van het vel en de botten. Deze bouillon vormde de basis van de kaasfondue. [1]

Door het gebruik van de verse ananas en de verse groene kruiden is deze salade heerlijk fris. En omdat ik zelfgemaakte mayonaise gebruikte, ook nog eens heel verantwoord. [2]

Ananas koolhydraatarm?

Echt heel koolhydraatarm is een ananas niet. Er zitten namelijk wel fruitsuikers in. Weliswaar natuurlijke suikers, maar dan nog. Ook is het geen lokaal en/of seizoensgebonden product in onze contreien.

Ik heb dan ook niet wekelijks een ananas in huis. Hoogstens een paar keer per jaar. Voor een speciale gelegenheid vind ik ‘m namelijk wel geschikt. Ook bij mijn gezonde koolhydraatarme leefstijl.

Verse ananas (let op: nooit uit blik!) staat bij de Real Meal Revolutie op de oranje lijst A. Dat verwonderde zelfs mij een beetje. Ik dacht dat ik ‘m op de oranje lijst B zou aantreffen. Maar niet dus. Dit betekent dat gematigd gebruik zelfs in de vetverbrandingsfase 3 toegestaan is. Je mag er (mits je die dag niets anders van die lijst gebruikt) een halve handvol van eten.

Ook heeft de ananas bij de Real Meal Revolutie een streepje voor, omdat er zoveel spijsverteringsenzymen inzitten. Je ziet dat aan de (e) achter het product op de gekleurde voedingslijsten.

Wil je liever geen ananas eten? Gebruik dan bijvoorbeeld komkommer. Of nog beter: een chayote, als je daaraan kunt komen. Die smaakt een beetje als een hele sappige soort van Granny Smith. En is heel gezond.

[3, 4, 5]

Kip-ananas salade

  • 4 kippenpoten
  • Keltisch zeezout en kruiden (om de kippenpoten in te garen)
  • 1/4 – 1/2 verse ananas
  • 1/2 gele of rode paprika
  • lente-ui
  • paar flinke lepels zelfgemaakte mayonaise, naar smaak [2]
  • verse kruiden (peterselie, bieslook, dille)
  • verse peper en Himalayazout

Laat de kippenpoten garen in water met Keltisch zeezout en kruiden. Breng de kippenpoten langzaam aan de kook en laat ze dan zachtjes gaar worden. Haal de kippenpoten uit de pan. Verwijder het vel, pezen en botjes e.d. Doe alles behalve het gare vlees terug in de pan om er een krachtige kippenbottenbouillon van te maken. [1]

Laat het vlees afkoelen.

Schil de ananas en snijd deze in schijven. Halveer elke schijf en snijd de harde kern eruit. Snijd de schijven in stukken.  Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Maak de lente-ui schoon en snijd deze in ringetjes.

Doe de ananas, paprika en lente-ui in een grote slakom en meng het met het afgekoelde vlees.

Hak de tuinkruiden fijn. Schep de mayonaise en de fijngehakte tuinkruiden door de kipsalade.

Breng op smaak met verse peper en zeezout.

Smakelijk!

Bronnen

[1] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In deze blog lees je hoe je zelf eenvoudig kippenbottenbouillon kunt maken.

[2] Pesto en mayonaise Blog met o.a. het recept om zelf mayonaise te maken.

[3] Soep van aubergine en chayote (of komkommer) M’n eerste recept met chayotes uit eigen tuin. Met uitleg over de chayote. O.a. over hoe ze gezond ze zijn!

[4] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering ? .

[5] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.