Deze ‘brood’stengels zijn uiteraard niet gemaakt van brooddeeg. Dan zou het recept geen plaatsje gekregen hebben op deze koolhydraatarme blog. Ze zijn gemaakt van amandelmeel en kaas. Misschien is de naam ‘kaasstengels’ dan ook toepasselijker.

Maar wat maakt de naam uit, toch? Het gaat erom dat ze gemaakt zijn van (h)eerlijke ingrediënten en dat ze heel lekker zijn. Ook deze broodstengels aten we bij de kaasfondue. Net als de gemarineerde kipstukjes uit het vorige recept. [1] Maar je kunt ze ook gebruiken als snack, bij een (maaltijd)soep, salade of tijdens een feestje.

Oppassen

Met dit recept moet je wel een beetje oppassen. Ik wel in ieder geval. Ze zijn namelijk verslavend lekker.

En er zit amandel- en kokosmeel in. Beide staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. Op die lijst staan de producten die niet geschikt zijn voor fase 2 en 3 van de koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Pas als je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, kun je ze weer introduceren. Maar nog steeds met mate!

Roomkaas staat als zachte zuivel op de oranje lijst A. Wanneer je in de fase zit waarin je je volledig richt op vetverbranding (fase 3), dan gelden er flinke beperkingen voor de producten op deze lijst.

Zit je dus zelf in fase 2 of 3, bewaar dan liever dit recept tot je je doelen hebt bereikt en je in je onderhoudsfase bent gekomen. Heb je iets om naar uit te kijken 😉 .

[2, 3]

Koolhydraatarme broodstengels

Voor het deeg:

  • 90 g amandelmeel
  • 40 g kokosmeel
  • 1 tl oregano
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl Himalayazout, of naar smaak
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 g jonge kaas
  • 100 g roomboter
  • 50 g roomkaas
  • 1 ei

Mogelijke toppings:

  • 1/2 el gedroogde rozemarijn, en/of een kruidenmengsel (bijv. paprikapoeder, kerrie en komijn, of Italiaanse kruiden)
  • geraspte (Parmezaanse) kaas, en/of
  • 4 el rode of groene pesto [4]

Extra:

  • losgeklopt ei om te besmeren

Meng het amandelmeel, kokosmeel, de oregano, paprikapoeder, zout en bakpoeder in een ruime magnetronbestendige kom.

Rasp de jonge kaas. Snijd de roomboter in blokjes.

Voeg de geraspte kaas, roomboter en roomkaas toe aan de kom en meng goed. Verwarm ongeveer 1 minuut op de hoogste stand van de magnetron. Meng alles goed door en verwarm nog 1 minuut.

Klop het ei los en meng het samen met de rest tot een stevig deeg.

Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een vierkante of rechthoekige lap van ongeveer een halve cm dik.

Snijd het deeg in repen van de gewenste vorm en besmeer ze eventueel met het geklopte ei (niet nodig als je pesto gebruikt).

Bestrooi of besmeer de deeglap met de gewenste topping(s).

Leg de deegrepen voldoende ver uit elkaar. Verdeel eventueel over meerdere bakplaten.

Verwarm de oven voor op 175C. Bak de broodstengels ongeveer 15-20 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bronnen

[1] Koolhydraatarme gemarineerde kip(saté) Blog met het recept voor koolhydraatarme gemarineerde kipstukjes die in deze blog genoemd worden.

[2] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[3] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[4] Pesto van eigen basilicum Blog met recept om zelf groene pesto te maken.

[5] Koolhydraatarme broodstengels Recept van de koolhydraatarme broodstengels wat je kunt gebruiken als je ze wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.