Deze gemarineerde kipdijstukjes maakte ik voor de kaasfondue waar we op sinterklaasavond van genoten. Ze zijn heerlijk kruidig en mals en je kunt ze ofwel koud of warm in de kaasfondue dippen. Maar je kunt deze gemarineerde kip ook gebruiken om sateetjes van te maken of serveren als borrelhapje.
Heel verantwoord
Behalve de coconut aminos staan alle ingrediënten op de groene lijst van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl van de Real Meal Revolutie. [1, 2]
Coconut aminos staat op géén van de lijsten. Ik heb er zelf wat onderzoek naar gedaan en denk dat deze gefermenteerde saus van kokosbloesemsap een heel gezond alternatief is voor soja. Het staat daarom op mijn persoonlijke groene lijst, naast de tamari (gefermenteerde sojasaus). Maar maak hierin je eigen afweging. [3]
Al bij al een heel verantwoorde marinade dus. En omdat je kipdijfilet gebruikt in plaats van het gebruikelijke kipfiletje, heb je een betere balans tussen eiwitten en vetten èn heb je ook nog eens een veel malser stukje vlees.
Gemarineerde kip(saté):
Marinade:
- 2 teentjes knoflook
- stukje verse gemberwortel
- 2 1/2 el coconut aminos en/of tamari (ik gebruikte 1 1/2 el coconut aminos en 1 el tamari) [3]
- 1 tl vers citroensap
- 2 el sesamolie
- 2 el olijfolie
- 1/4 tl harissa (of vervang door sambal) [4]
- 1/4 tl Keltisch zeezout
- 1 tl elk van knoflookpoeder, uipoeder en kerrie
- 1/2 tl elk van kurkuma en komijn
- eventueel een flinke mespunt groen steviapoeder, of naar smaak (= gedroogde en verpulverde blaadjes van een steviaplant)
Vlees:
- 400 g kipdijfilet (of hamlappen)
Maak de knoflook en gemberwortel schoon en hak of rasp ze fijn. Doe de knoflook en gemberwortel met de rest van de ingrediënten van de marinade in een kom. Meng goed met een vork.
Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe ze bij de marinade in de kom. Meng goed door.
Laat het vlees enkele uren op een koele plaats marineren. Schep af en toe een keer om.
Bak dan de blokjes kip in wat kokosvet tot ze mooi goudbruin en net gaar zijn.
Bronnen
[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .
[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie
[3] Rendang Daging; Indisch stoofvlees Eerste recept waarin ik coconut aminos gebruikte. In deze blog lees je wat meer over deze coconut aminos.
[4] Zelfgemaakte harissa Blog met recept om zelf harissa te maken.
Ik was op zoek naar ‘keto satemarinade’ en kwam uit op jullie website. Ik vind dit een vondst, en ik ga dit morgen uitproberen. Ik heb mijn buik vol van Conimex, die is wel lekker maar verre van keto. Ik heb ook even door je andere gerechten gebrowsed, er zitten echt goede vondsten bij. Bijzonder dat je nog zo weinig reacties hebt, want die verdien je zeker!
Hoi Lam, dank je wel. Wat een ontzettend mooi compliment. Ik las het vanochtend, voordat ik moest werken en het zette meteen een mooie toon voor de dag. Ofwel, you made my day ?…
Ik hoop dat je van de gemarineerde kip genoten hebt. Ken(de) je coconut aminos? Echt een aanrader, vind ik zelf, vooral ook voor marinades. Nogmaals bedankt voor je bericht. Groetjes, Cora