Tegen het eind van het moestuinseizoen oogstten m’n moeder en ik vorig jaar onze yacon. Het is een plant die eigenlijk in warmer oorden groeit en het hier dan ook moet hebben van het zomerseizoen. Wanneer het ’s nachts gaat vriezen, moeten de knollen uit de grond zodat ze niet verrotten.
Tot onze grote opluchting hadden we een prachtige oogst. Die lekkere knollen liggen nu vorstvrij opgeslagen. Tijd om er wat mee te doen. Ik bakte er één met wat harissa en maakte er met wat peterselie een kruidenomelet van.
De zoete smaak en crunchy ‘bite’ van de yacon kwamen in deze omelet helemaal tot z’n recht! Heerlijk met stukjes avocado.
Dus: kom je deze exotisch knol bijvoorbeeld op een markt ergens tegen, neem ‘m dan eens mee en geef ‘m een kans! En het is een aanrader voor een lege plek in je moestuin.
Harissa-kruidenomelet met yacon en avocado
voor 1 persoon
- paar lente-uitjes of een halve ui
- pluk verse peterselie
- 1 kleine yacon
- kokosvet
- 1/4 tl harissa (of meer, naar smaak)
- 2-3 eieren
- Himalayazout
- paar plakjes kaas
- 1/2 avocado
Maak de lente-uitjes, de peterselie en de yacon schoon. Snij de lente-uitjes en de peterselie fijn. Snijd de yacon in kleine blokjes.
Smelt wat kokosvet in een koekenpan. Bak hierin de stukjes yacon. Roer er de harissa door. Voeg op het laatst het lente-uitje toe.
Klop de eieren met de peterselie en het zout. Giet het mengsel over de yacon. Leg de plakjes kaas op het ei, als het aan de bovenkant enigszin gestold is.
Klap het ei dubbel als de bovenkant nog net een beetje vochtig is. Bak de omelet nog kort aan beide kanten tot alle ei gestold is.
Serveer met stukjes avocado. Smakelijk!