Deze gebonden zoetzure Chinese kippensoep is heerlijk kruidig van smaak en helemaal meukvrij. Alleen maar (h)eerlijke ingrediënten dus. Een waardig ‘broertje’ van de koolhydraatarme en meukvrije Chinese tomatensoep op m’n blog.

Konjacpoeder en invriezen

Ik maakte zoals altijd een grote pan, maar je kunt uiteraard ook een kleinere portie maken. Of vries de rest in porties in. De soep is namelijk gebonden met Konjacpoeder [1] en dat houdt goed stand tegen invriezen.

Omelet met taugé

De soep serveerde ik met omeletstukjes gevuld met taugé. Doordat de taugé maar kort meebakt, blijft deze heerlijke knapperig. De eieren zorgen voor extra vetten en voedingsstoffen. [2]

Hoe zit het met de RMR lijsten?

Op de wortel na staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Zit je volop in de vetverbrandingsfase 3, let dan goed op de oranje lijsten. Wortel staat op de oranje lijst A. Je mag er wel van eten, maar zeer beperkt. Je vindt de uitleg over de lijsten op pagina 2 van de vertaalde lijsten. [3, 4]

Chinese kippensoep

Voor een soeppan van 7 liter.

  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 uien
  • 4 laurierblaadjes
  • ±1 1/2  – 2 kilo groenten naar keuze, bijv.:
    • 1 wortel
    • 1 stronk broccoli (275 g)
    • 3 paprika’s
    • 1 prei
    • 1 chayote
    • 1 bakje champignons (250 g)
    • 1 bolcourgette (275 g)
    • 1 bakje taugé (125 g)

Verder:

  • Kokosvet
  • sesamolie
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • 1/2 tl harissa [5] of een stukje rode peper
  • 1 tl sumak (eventueel) [6]
  • gaar kippenvlees, van 2 kippenbouten
  • 1 1/2 l kippenbottenbouillon
  • 1 tl apperciderazijn
  • 2 el coconut aminos of tamari (= gefermenteerde glutenvrije
  • sojasaus)
  • verse peper, Himalayazout en kurkuma
  • Konjacpoeder (kha bindmiddel)

Maak knoflook en gember schoon en hak ze fijn. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Houd de stukjes broccolistronk apart van de broccoliroosjes.

Smelt wat kokosvet in een grote soeppan. Giet er een scheut sesamolie bij. Roerbak hierin de knoflook, gember, ui, wortel en laurierbladen tot de ui glazig wordt. Voeg dan de stukjes van de broccolistronk en de paprika toe, samen met het zout, de harissa en eventueel sumac. Laat het een paar minuten mee roerbakken.

Voeg het wit van de prei, de stukjes chayote en de broccoliroosjes toe. Roerbak een tijdje en doe er daarna de champignons en courgette bij.

Doe er dan het gare kippenvlees, de kippenbottenbouillon, de appelciderazijn en de coconut aminos bij. Voeg eventueel extra water toe.

Breng aan de kook en maak de soep op smaak met peper, zout en kurkuma. Bind de soep met het Konjacpoeder. Strooi daarvoor steeds een theelepel poeder goed verdeeld over de soep, roer goed door en laat een tijdje koken. Blijf dit herhalen tot de soep de gewenste dikte heeft. Bij deze grote pan met veel vocht gebruikte ik ongeveer 3 eetlepels Konjacpoeder.  Dan voeg ik in het begin wel 2 tl tegelijk toe. Maar op het eind kan het snel gaan. Bovendien kun je het beter glad roeren als je niet teveel tegelijk op strooit.

Voeg het groen van de prei en de taugé toe.

Tip: Lekker met een omelet met taugé: Kluts een paar eieren met een beetje harissa [5], verse peper, Himalayazout, tamari, een scheutje sesamolie en eventueel wat (knol)selderijblad.

Bak de omelet in een koekenpan met gesmolten kokosvet en strooi er de taugé over. Laat beide kanten mooi bruin worden en snijd dan in stukjes.

[7]

Bronnen

[1] Liever Konjak dan Cognac Blog over konjakpoeder. Super-poeder om op een koolhyraatarme manier soepen of sauzen te binden.

[2] Eet vaker een ei Blog over de vele gezondheidsvoordelen van eieren. Conclusie: eet vaker een ei!

[3] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[4] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[5] Zelfgemaakte harissa Sinds ik zelf harissa gemaakt hebt, ben ik helemáál verkocht. Je geeft er heel eenvoudig extra smaak en pit mee aan een gerecht. Niet alleen lekker in de soep, maar ook in de omelet met taugé. In de blog staat het recept.

[6] Alles over sumak en waar je het voor kunt gebruiken Blog op de website van Culy waar je meer kunt lezen over sumak.

[7] Chinese kippensoep Het recept van deze meukvrije, koolhydraatarme en vetrijke kippensoep. Je kunt deze gebruiken als je het recept wilt printen.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.