Hoezo is koolhydraatarm en vetrijk eten lastig of eentonig? Echt niet!

Ik heb nog nooit zo gevarieerd geluncht als de laatste jaren. Niet alleen gevarieerd, maar ook verrassend. Dit was er weer eens zo één. Verrassend qua smaak en verrassend snel klaar.

Tonijn en palmkool is geen alledaagse combinatie. Google maar eens. Maar het leek me wel lekker samen. En heel gezond o.a. door de palmkool, ei en tonijn.

Het werd een eenvoudige maar heerlijke maaltijd. De smaken combineren geweldig goed en het ei is heerlijk smeuïg door de combinatie van vetten uit de zuivel en uit de vis. Bovendien geeft deze lunch je lang een verzadigd gevoel door de vele vetten en de proteïne.

Voor herhaling vatbaar!

Tip: vervang de palmkool eventueel door boerenkool of spinazie. Spinazie hoef je wel maar heel kort te laten slinken voordat je de tonijn en het ei toevoegt.

Real Meal Revolutie

Dit gerecht past prima bij de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie. Waar je wel even op moet letten is dat slagroom en crème fraîche op de oranje lijst A staan. Als je je in fase 3 bevindt, ofwel de fase van optimale vetverbranding, dan mag je van die lijst elke dag max. 1 ding kiezen. Maximaal de aangegeven hoeveelheid.

De hoeveelheid zachte zuivel in dit recept is precies de maximale aangegeven hoeveelheid. Eet je die dag verder niets anders van de oranje lijst A, dan is dit dus ook in die fase een heel geschikte lunch. Boordevol gezonde vetten.

Je kunt er ook voor kiezen om de slagroom en crème fraîche weg te laten. Voeg dan tegelijk met het ei een lekkere klont roomboter of kokosolie (voor een zuivelvrije versie) toe.

Palmkool met tonijn en ei

  • circa 8-10 kleine palmkool bladeren
  • 1/2 blikje tonijn op olijfolie (MSC keurmerk)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui
  • 1-2 eieren
  • 4 el slagroom en/of crème fraîche (of vervang door een klont roomboter of kokosvet)
  • 1/2 tl kerrie
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • verse peper en Himalayazout, naar smaak

Maak de palmkool schoon en scheur de bladeren van de dikke nerf af. Snijd het blad in kleine reepjes. De nerf gebruik je niet.

Maak de knoflook en de ui schoon. Hak de knoflook en snipper de ui. Roerbak de ui kort met de knoflook in wat kokosvet of dierlijk vet. Voeg de palmkool toe en roerbak tot deze beetgaar is.

Kluts ondertussen het ei met de slagroom en/of crème fraîche en de kerrie, kurkuma en paprikapoeder.

Schep de tonijn samen met de olijfolie uit het blikje op de palmkool.

Giet er dan het ei met de room overheen. Schep het om en om tot het ei gaar, maar nog een beetje vochtig is.

Haal het van het vuur af en breng op smaak met peper en Himalayazout.

Smakelijk!

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Palmkool met pesto en spiegeleieren M’n eerste blog met een recept met palmkool, waarin je meer over dit Italiaanse broertje van onze boerenkool kunt lezen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.